Τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από διαβήτη – Το 15% δεν το γνωρίζει

Τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και το 15% αυτών εκτιμάται ότι δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη που είναι στις 14 Δεκεμβρίου, οι ειδικοί ανακοίνωσαν δράσεις για την πρόληψη της νόσου και εκτίμησαν ότι η συγκεκριμένη ασθένεια μετατρέπεται σε επιδημία του 21ου αιώνα.

Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, οι ειδικοί δεν μπορούν να είναι αισιόδοξοι λόγω του ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι καταναλώνουν κακής ποιότητας και συνήθως

χαμηλής τιμής φαγητό.

«Το κακής ποιότητας φαγητό, γεμάτο κορεσμένα λίπη και υδατάνθρακες, είναι και το φθηνό φαγητό που πολλοί αναγκάζονται να καταναλώνουν, λόγω ένδειας. Έτσι, οδηγούμαστε σε ένα φαινόμενο, χαρακτηριστικό του σύγχρονου κόσμου, με παχύσαρκους άπορους, που συνήθως ταλαιπωρούνται και από Σακχαρώδη Διαβήτη» επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΚΕΔΙ), κ. Σωτήρης Ράπτης.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο διαβήτης είναι το πέμπτο πιο συχνό νόσημα ενώ στο Κοινωνικό Φαρμακείο του ΙΣΑ, το 62% των ασθενών λαμβάνει αντιδιαβητικά δισκία ή ινσουλίνη.

Για την αντιμετώπιση του διαβήτη, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή απαραίτητη είναι η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση. Μάλιστα, η σωματική άσκηση παίζει και καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών μπορεί να μειώσει την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη 35 με 40%.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, θα πραγματοποιηθεί Ενημερωτική Εκδήλωση τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, ώρες 17:00 – 21:00, στο Αμφιθέατρο του ΕΚΕΠΥ (Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι), μετά το τέλος της οποίας η Υφυπουργός Υγείας θα φωταγωγήσει εξ’ αποστάσεως το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο μπλε χρώμα της παγκόσμιας εκστρατείας. Επιπλέον, στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ (Σεβαστουπόλεως 113, Αμπελόκηποι), θα πραγματοποιούνται δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, από τις 09:00 έως τις 17:00.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα