Το Μουντιάλ των οδοφραγμάτων

10:03 9/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Νικήσαμε κακήν κακώς το Λιχτενστάιν και μάλλον πάμε Μουντιάλ. Το θέμα είναι τι θα αντικρίσουν του χρόνου οι διεθνείς μας στη “χώρα του καφέ” - όπως την έλεγαν οι παλιοί αθλητικοί συνάκτες. Τα πράγματα κάθε άλλο παρά ηρέμησαν.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Αντί να εκτονωθεί με την έκρηξη του Ιουνίου, το

κοινωνικό ηφαίστειο της Βραζιλίας, συσσώρευσε κι άλλα λάβα, όπως φάνηκε στα επισόδια του Σαββάτου, με αφορμή την εθνική επέτειο. Η αλήθεια είναι πως οι νέες διαδηλώσεις για την ανεπαρκή κοινωνική πολιτική και τη διαφθορά των πολιτικών δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Από μερικές εκατοντάδες έως 2-3 χιλιάδες νεαρόκοσμος στο Ρίο, στο Σάο Πάολο, στην Μπραζιλία και δεκάδες ακόμη πόλεις. Ήταν όμως πολύωρες ιδιαίτερα μαχητικές και θύμιζαν ελληνικά δεκεμβριανά του 200. Δακρυγόνα, οδοφράγματα, εμπρησμοί τραπεζών, καταστημάτων και αυτοκινήτων, πετροπόλεμος, κουκουλοφόροι, συλλήψεις, περικύκλωσητου Κογκρέσου μετά την ομιλία της προέδρου Ρούσεφ, πορεία ως το στάδιο όπου η ¨σελεσάο” αντιμετώπιζε σε φιλικό την Αυστραλία – κι όλα αυτά με στρατιές αστυνομικών στους δρόμους. Ό,τι χειρότερο για τη διεθνή εικόνας της χώρας. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ματαιώσουν τις παρελάσεις, αλλά δεν τα κατάγεραν. Ωστόσο πολλοί οικογενειάρχεςστο Ρίο αναγκάστηκαν να πάρουν τα παιδιά τους και να φύγουν από το κέντρο.

“Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Επείγοντα προβλήματα ζητούν λύση κι ο κόσμος έχι δίκιο να ζητάει αλλαγές”, χάιδεψε τα αφτιά του πλήθους η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, αρνούμενη να ματαιώσει την ομιλία της (τα επεισόδια ξέσπασαν αργότερα). Πάνω που είπε “δόξα το Θεώ”, βλέποντας τη δημοσιότητά της να ανακάμπτει μετά την εξέγερση του Ιουνίου, ξαναγυρίζει στο “βοήθα Παναγιά”. Του χρόνου έχει εκλογές κι αν κάτι πάει στραβά στο Μουντιάλ, ούτε ψύλλος στον κόρφο της. Η βραζιλιάνικη μεσαία τάξη – ειδικά η ψημενη στην κρίση νεολαία – δυσκολεύεται να καταπιεί ότι το ποδόσφαιρο και οι Ολυμπιακοί του 2016 θα φάνε κι άλλα λαφτά από τις μεταγραφές, την Παιδεία και την Υγεία. Δηλαδή από το μέλλον της.

Το διαβάσαμε στον Ελέυθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα