Το εγκώμιο του Στουρνάρα έπλεξε ο Χαρδούβελης στο συνέδριο του Economist

16:43 9/7/2014 - Πηγή: KoolNews

Την άμεση έναρξη κρίσιμων αλλαγών στη φορολογική διοίκηση εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, προκειμένου όπως είπε «να μπορέσουμε στη συνέχεια να εφαρμοστούν αναδιανεμητικές πολιτικές προς όφελος των πιο αδύναμων ομάδων.

Συγκεκριμένα, μίλησε πρώτον για ηλεκτρονικά συστήματα, όπως η σύνδεση ταμειακών μηχανών με εφορίες και το περιουσιολόγιο, για προληπτικούς ελέγχους.

Δεύτερον, την εφαρμογή συστημάτων για την καταπολέμηση

του λαθρεμπορίου, όπως τα συστήματα εισροών - εκροών. Τρίτον, ανταμοιβή των συνεπώς φορολογούμενων.

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις και από τον πολιτικό κόσμο να επιδείξει σύμπνοια, διότι, όπως ανέφερε, «στο τέλος τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς και κανείς άλλος».

«Ας αφήσουμε τα λόγια για εκλογές και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί», επισήμανε σε μια αποστροφή του λόγου του και συμπλήρωσε ότι «η κρίση πρέπει να αρχίσει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η Ελλάδα εφάρμοσε ένα συλλεκτικό πρόγραμμα για να εξαλείψει τις μακροχρόνιες παθογένειές της, οι οποίες ήταν και οι αιτίες της κρίσης» και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα είναι στο τέλος του και από εδώ και πέρα θα εμφανιστεί ένα ξεκάθαρο τοπίο».

Πρόσθεσε, ότι «με στοχευόμενες εφαρμογές κατάφερε η χώρα να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα» και εξέφρασε την άποψη πως «το πρόγραμμα έβαλε τα θεμέλια για συνεχίζουμε να χτίζουμε για το μέλλον. Θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, το 2014 θα είναι το πρώτο έτος, κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη, αλλά, όπως επισήμανε, αυτό δεν αποτελεί από μόνο του λόγο για επανάπαυση. «Θα πρέπει η ελληνική οικονομία να μπορέσει το 2015 να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει τις προσδοκίες των πολιτών και να αυξήσει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η ευρωζώνη θα υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα αρκεί η Ελλάδα να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Μάλιστα ο κ. Ρέγκλινγκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέο δανείου στην Ελλάδα, ενώ απέκλεισε το κούρεμα του χρέους.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέου δανείου είπε ότι η ανάγκη του θα εκτιμηθεί με βάσει στα στρες τεστ των τραπεζών και την έκθεση της τρόικας προσθέτοντας ότι κανένας δεν είναι σίγουρος ακόμη τι θα συμβεί.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ρίσι Γκόγιαλ μίλησε για τρεις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα κάνοντας ειδική αναφορά στη συνέχιση για πολλά χρόνια ακόμη της επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, λέγοντας ότι είναι καλύτερο να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και να ενισχυθεί ο φορολογικός μηχανισμός.

Η άλλη πρόκληση, όπως είπε, είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, λέγοντας ότι η νομοθεσία για τις απεργίας στην Ελλάδα είναι εκτός ευρωπαϊκής πρακτικής και ότι πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Τρίτη πρόκληση ο χρηματοοικονομικός τομέας καθώς το 40% των δανείων των τραπεζών δεν εξυπηρετούνται κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν μιλώ για οξύ πρόβλημα σταθερότητας, αλλά αν το πρόβλημα δεν λυθεί η οικονομία θα παραμείνει παγιδευμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα