Συνεργασία στην ενέργεια, τις επενδύσεις και δημιουργία κοινών επιχειρήσεων συμφώνησαν Τσίπρας-Πούτιν

17:53 8/4/2015 - Πηγή: KoolNews

Συνεργασία στην ενέργεια και τις επενδύσεις αποφάσισαν Πούτιν-Τσίπρας κατά την διάρκεια της τρίωρης συνάντησης τους στη Μόσχα.

Μετά το τέλος της συνάντησης τους, οι δύο άνδρες προέβησαν σε κοινές δηλώσεις με τον Ρώσο πρόεδρο να ξεκινά αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου: «Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη συνεργασία στο τομέα του εμπορίου. Πέρυσι ο τζίρος του εμπορίου μειώθηκε 50% εξαιτίας των κυρώσεων και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου,

Θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε το εμπόριο των δύο χωρών στο προηγούμενο επίπεδο. Σε αυτό θα συμβάλλει η συμφωνία που είχαμε για απόδοση μεγαλύτερης συνεργασίας στο τομέα των επενδύσεων».

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε και για το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου: «Ήδη η Ρωσία εξασφαλίζει τα 2/3 της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Αναφερθήκαμε στο σχέδιο μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένας από τους μεταφορείς του φυσικού αερίου».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο και για συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας: «με εξαγωγές. Ήδη οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τον λιμένα της Θεσσαλονίκης. Τον επόμενο χρόνο θα είναι το έτος Ελλάδας στη Ρωσία και το έτος Ρωσίας στην Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στα 1.000 χρόνια παρουσίας της Ρωσίας στο Άγιο Όρος».

«Είναι ευχάριστο ότι ενισχύεται και η περιφερειακή συνεργασία καιν οι επαφές στον τομέα του τουρισμού. Πέρυσι επισκέφτηκαν την Ελλάδα πάρα πολλοί Ρώσοι. Ανταλλάξαμε τις απόψεις μας για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Ενημερώσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία και αναφέραμε το ενδιαφέρον μας για την πραγματοποίηση όλων των συμφωνιών μας. Οι λαοί μας αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό και θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα για την αναλυτική, εποικοδομητική συζήτηση».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για την φιλοξενία, την υποδοχή και τις εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαν: «Είναι μία πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Μπορούμε να φέρουμε την ''Άνοιξη'' και στις σχέσεις μας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Τις τελευταίες μέρες άκουσα πολλά σχόλια για τις προθέσεις της Ελλάδας. Εμείς είμαστε ανεξάρτητο κράτος και κάνουμε αυτά που μπορούμε για τα εθνικά μας συμφέροντα. Στην ΕΕ είμαστε όλοι συνοδοιπόροι, συνεπιβάτες. Αλίμονο εάν κάποιος νομίζει ότι οι άλλοι είναι στη πρώτη θέση και άλλοι στη δεύτερη. Και πολύ περισσότερο αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να πετάξουν στη θάλασσα τους άλλους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας σαφείς αιχμές σε βάρος της Γερμανίας.

Με αυτά συμφώνησε και ο Πούτιν. Αναρωτήθηκε γιατί όταν επισκέπτονται τη Ρωσία άλλο αρχηγοί κρατών, δεν υπάρχει πρόβλημα (σε αυτό το σημείο κόπιασε προσπαθώντας να βρει την λέξη και τελικά είπε τη φράση “είναι κανονικό”), και όταν την επισκέπτεται ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μεμπτό.«Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος, υπερασπίζεται τα εθνικά της δικαιώματα και δεν έχει πολιτικές δεσμεύσεις απέναντι σε άλλα κράτη έτσι ώστε να της υπαγορεύουν τι θα κάνει», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας που έχει σκοπό να αξιοποιήσει τον γεωπολιτικό της ρόλο» και συνέχισε: «Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας απόλυτα και ταυτόχρονα αξιοποιούμε πολλές από τις δυνατότητες μας για συνεργασία με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαούς».

«Συζητήσαμε για το πως θα αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία. Πως μπορούν να αρθούν τα αντίμετρα, πως μπορούμε να προσελκύσουμε ρωσικές επενδύσεις στον τουρισμό και τις υποδομές. Πως μπορούμε να αυξήσουμε τον τουρισμό μας. Πως μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, παράλληλα με τις άλλες, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου: «Η Ελλάδα θα συζητήσει για την κατασκευή ελληνικού αγωγού στην ελληνική επικράτεια μα στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, τηρώντας πάντα τους κανόνες. Πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία του Μινσκ. Είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή κρίση και να αφήσουμε πίσω τον φαύλο κύκλο των κυρώσεων».

«Η Ελλάδα θα επιδιώξει με τις δυνάμεις που διαθέτει να συμβάλει ενεργά στη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας. Εξέφρασα στον Πούτιν την ικανοποίηση μου για την στάση του απέναντι στη Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την δυνατότητα και θα ήθελα να ευχηθώ πως αυτή είναι η αρχή για την Άνοιξη στις σχέσεις μας να έχει μία υλοποίηση. Πιστεύω ότι έχουμε τη βούληση να κάνουμε πράξη όσα εξαγγέλλουμε σε αντίθεση με όσα είχαν γίνει στο παρελθόν. Σας ευχαριστώ και εύχομαι οι σχέσεις μας να είναι εποικοδομητικές».

«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης»

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον αν η Ελλάδα ζήτησε οικονομική βοήθεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε: «Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια. Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας και στο πλαίσιο έργων μπορεί να προκύψουν καταστάσεις που θα μας επιτρέψουν να δανειοδοτήσουμε σχέδια και να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων.

Αν θα γίνει ένα έργο μεγάλο που θα φέρει κέρδη στην Ελλάδα, από αυτά τα κέρδη μπορούν να καλυφθούν αποπληρωμές. Αυτό δεν είναι βοήθεια από μόνη της, αλλά συνεργασία με όφελος. Θέλω να υπογραμμίσω άλλη μία φορά πως αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις κρατικοποιήσεις είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε. Τίποτα άλλο δεν χρειαζόμαστε. Υπάρχει ενδιαφέρον για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Αγωγοί, λιμάνια, στο τομέα της βιομηχανίας, ενεργειακών πόρων και το συζητήσαμε σε βάθος με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε την ερώτηση: « Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες να ζητάει χρήματα για μία οικονομική κρίση που είναι ευρωπαϊκή. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση. Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μία κρίση. Έχει κάθε δικαίωμα να προχωράει σε συμφωνίες».

The post Συνεργασία στην ενέργεια, τις επενδύσεις και δημιουργία κοινών επιχειρήσεων συμφώνησαν Τσίπρας-Πούτιν appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα