Ο Πανούσης στηρίζει την Αστυνομία και επιστρέφει το «μπαλάκι» της ευθύνης στην κυβέρνηση

17:53 8/4/2015 - Πηγή: KoolNews

Για πολλοστή φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες οι αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν την Τρίτη εντολή να μην επέμβουν μαζικά και να παρακολουθούν διακριτικά μικρές ομάδες κουκουλοφόρων νεαρών και μεσόκοπων αντιεξουσιαστών να καίνε τη γνωστή περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο πετώντας μολότοφ προς κάθε κατεύθυνση.

Πέρα από κάθε αμφιβολία η εντολή που έχει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προέρχεται από την κυβέρνηση. Και αυτό δεν αποτελεί μόνον ισχυρισμό των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αστυνομικών, αλλά και ομολογία των αρμόδιων υπουργών μέσα στη Βουλή.

Χαρακτηριστικές είναι οι απόψεις τόσο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση που δήλωσε ότι η αστυνομία δεν θα λύσει μόνη της το πρόβλημα με τα επεισόδια και τις καταλήψεις, αλλά του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση σύμφωνα με τον οποίο τα επεισόδια είναι μικρότερης έκτασης σε σχέση με το παρελθόν.

Κι όμως οι σχέσεις των δύο βρίσκονται στα όρια της ρήξης καθώς μετά από βέτο του κ. Βούτση, ακυρώθηκε η πρόσφατη πρωθυπουργική εξαγγελία για μεταφορά του υπουργείου Προστασίας από το Εσωτερικών στο Δικαιοσύνης. Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα των καταλήψεων ο κ. Πανούσης σχολίασε ότι «όταν σε μια μεσαίου μεγέθους κατάληψη δεν πάρεις ήπια μέτρα, θα διογκωθεί και θα πάρεις πιο σκληρά μέτρα, αλλά αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης». Αναρωτήθηκε, επίσης, «γιατί οι πρυτάνεις δεν κάνουν περιφρούρηση και που έχουν εξαφανιστεί οι φοιτητικές νεολαίες;»

Ερωτηθείς γιατί δεν παρενέβη η αστυνομία το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ο υπουργός απάντησε ότι «η αστυνομία παρενέβη, έγιναν συλλήψεις» προσθέτοντας ότι «τα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα όπως είναι τα Εξάρχεια και τα συνθήματα αυτά έχουν να κάνουν με όλη την μεταπολίτευση». «Τι θα λυνόταν από μια επιχείρηση στα Εξάρχεια; Σαράντα χρόνια καίγονταν» συμπλήρωσε.

Κάλεσε δικαστικές αρχές, αστυνομία, πρυτανικές αρχές «να δούμε τι στάθμιση έχει ο καθένας στα θέματα αυτά» ενώ απαντώντας στο γιατί δεν έγινε επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη της Νομικής είπε ότι «σταθμίσαμε ότι δεν άξιζε να κάνουμε τέτοια επέμβαση γιατί εκείνη την ώρα είχε «πάρει φωτιά» όλη η χώρα αν και πιεστήκαμε από τις δικαστικές αρχές».

«Πού είναι τα όρια παρέμβασης αστυνομίας, δικαστικών αρχών, ακαδημαϊκής κοινότητας;» αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Βούτσης: Τα επεισόδια δεν έχουν το εύρος και το βάθος του παρελθόντος Στα επεισόδια αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τα σοβαρά επεισόδια είπε ότι «προβληματιζόμαστε από όσα γίνονται αλλά δεν έχουν το εύρος και το βάθος του παρελθόντος. Υπάρχει μια ανάσα ταυτόχρονα στον κόσμο που ζει σε ένα πλαίσιο πιο δημοκρατικό».

The post Ο Πανούσης στηρίζει την Αστυνομία και επιστρέφει το «μπαλάκι» της ευθύνης στην κυβέρνηση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα