Στους 17 οι νεκροί στην Αίγυπτο – Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η χώρα

09:35 6/7/2013 - Πηγή: KoolNews

Στους 17 ανήλθαν οι νεκροί την Παρασκευή στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο ανάμεσα στους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι με τις δυνάμεις Ασφαλείας αλλά και αντιπάλων του.

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι έπεσαν νεκροί και δεκάδες τραυματίστηκαν την Παρασκευή από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας στο Κάιρο, ωστόσο ο στρατός

αρνείται ότι άνοιξε πυρ κατά του πλήθους που κινούνταν προς την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος ένα χρόνο μετά την εκλογή.

Δείτε ΕΔΩ συλλογή φωτογραφιών από το ταραγμένο βράδυ της Παρασκευής

Την πληροφορία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Υγείας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Αργά το βράδυ της Παρασκευής στρατιωτικά οχήματα αναπτύχθηκαν στο κέντρο του Καΐρου για να αποτραπεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των οπαδών του Μόρσι και των αντιπάλων τους κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Δύο Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν, επίσης, από πυρά αγνώστων στην πόλη Ελ Αρίς στο Σινά. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας φρουρούσαν το αεροδρόμιο της πόλης, ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές εάν η επίθεση σε βάρος τους σχετίζεται με την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Την είδηση των θανάτων των διαδηλωτών μεταδίδουν, μεταξύ άλλων μέσων ενημέρωσης, το BBC, το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε ότι ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν μόνο άσφαιρα πυρά και δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές κοντά στον χώρο της προεδρίας της Αιγύπτου.

Την εμφάνισή του έκανε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ισλαμιστών, που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε τέμενος σε προάστιο του Καίρου, ο αρχηγός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε, ο οποίος δεν είχε συλληφθεί τελικά από το στρατό παρά τις σχετικές αναφορές.

Διεμήνυσε ότι η Αδελφότητα «θα ολοκληρώσει την επανάσταση» και οι ισλαμιστές «θα δώσουν τη ζωή τους» για να επαναφέρουν τον Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία. «Στον μεγάλο αιγυπτιακό στρατό, λέω Allahu Akbar [ο Θεός είναι μεγάλος] θα θυσιαστούμε» φώναζε ο Μπαντίε καθώς ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πετούσε σε χαμηλό ύψος πάνω από το πλήθος.

Εν τω μεταξύ, ο μεταβατικός αρχηγός της Αιγύπτου, ο οποίος διορίστηκε στον θώκο αφού ο στρατός ανέτρεψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, διέλυσε την άνω βουλή με προεδρικό διάταγμα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Μόνον η άνω βουλή, η λεγόμενη Σούρα, παρέμενε σε λειτουργία μετά την διάλυση της κάτω βουλής από το στρατό λίγο πριν ο Μόρσι εκλεγεί, πριν από ένα χρόνο.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε επίσης πως ο Αντλι Μανσούρ, ο τέως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ορκίστηκε αρχηγός του κράτους την Πέμπτη, διόρισε τον Μοχάμεντ Αχμεντ Φαρίντ ως επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Φαρίντ αντικαθιστά τον Μοχάμεντ Ραάφατ Σεχάτα, έναν αξιωματούχο διορισμένο από τον Μόρσι, ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μανσούρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα