Στις 12:00 η συνάντηση Στουρνάρα-Τρόικας πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Το δημοσιονομικό κενό για το 2014, ο νέος φόρος στα ακίνητα , οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών είναι τα ανοιχτά μέτωπα των διαπραγματεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα, τα οποία αναμένονται να συζητηθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μια ημέρα πριν από την κατάθεση στη Βουλή

του νέου προϋπολογισμού, στους κωδικούς του οποίου πρέπει να καταγραφεί ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Καθώς δεν αναμένεται συμφωνία με την Τρόικα εντός των επόμενων ωρών, η κυβέρνηση θα καταθέσει έναν προϋπολογισμό χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα αλλά μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις, ανοιχτό σε μελλοντικές τροποποιήσεις.

Αύριο αναχωρούν για να παραστούν στη συνεδρίαση του Eurogroup ( όπου θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών της ευρωζώνης), ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της Τρόικας.

Στο μεταξύ, σχεδόν όλα τα «μέτωπα» παραμένουν ανοικτά: Το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (η τρόικα διαφωνεί τόσο με το προσδιοριζόμενο από την ελληνική πλευρά ύψος του 1,3 δισ. ευρώ, όσο και με το εάν καλύπτεται από τα μέτρα που θα ληφθούν- π.χ. παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας), ο νέος φόρος στα ακίνητα (η τρόικα αυξάνει την «τρύπα» από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο σε 400 εκατ. ευρώ και διαφωνεί με την κάλυψή της μέσω νέας περικοπής του ΠΔΕ), οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το πρώτο και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων (με έμφαση σε Υγεία και Παιδεία), οι περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ, η χωρίς παρέκκλιση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίουτρόικα φέρεται να ζητεί την ένταξη σε αυτό και των αποστράτων, παρά την περί αντιθέτου επίσημη κυβερνητική δέσμευση).

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα