Στην εξέδρα του Σαμαρά το mea culpa του ΔΝΤ- Η Αθήνα θέλει να χαλαρώσει η λιτότητα

08:41 7/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Αποδραματοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ επιχειρεί ο Πρωθυπουργός για να αποφύγει τόσο τη σύγκρουση για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ όσο και την υπενθύμιση ότι οι ομοτράπεζοί του τον «άδειαζαν» όταν έλεγε πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Για κάποιους στην κυβέρνηση το mea culpa του ταμείου είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του Πρωθυπουργού ενόψει των συζητήσεων με την τρόικα

αλλά και της χαλάρωσης που θα ζητήσει η Αθήνα τόσο στο χρονοδιάγραμμα των απολύσεων στο δημόσιο όσο και για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Και σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα τρανό επιχείρημα στις συζητήσεις όχι μόνο με την τρόικα αλλά και με τους ομολόγους αρκεί, όπως πιστεύουν στο Μαξίμου, το θέμα να τίθεται κάθε φορά στις σωστές του διαστάσεις χωρίς κορώνες και βερμπαλισμούς.

Για άλλους πάλι, οι επισημάνσεις του Ταμείου δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εσωτερικό έγγραφο που εν πολλοίς απευθύνεται με κριτική διάθεση στο εσωτερικό του ίδιου του ΔΝΤ για τον τρόπο που χειρίστηκαν τα στελέχη του τις ισορροπίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως με τη μονοδιάστατη πολιτική του Βερολίνου. Και ως εκ τούτου ελάχιστα πράγματα θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα ως “ανταπόδοση” στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο Αντώνης Σαμαράς από το Ελσίνκι περιορίστηκε στο να δηλώσει πως και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή είχε εντοπίσει τις λάθος προβλέψεις που είχε το πρώτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπανδρέου με την επισήμανση ότι η δική του κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο προσπαθεί να διαπραγματευτεί και να διορθώσει αυτά τα λάθη.

Ωστόσο, τα περιθώρια ελιγμών παραμένουν ελάχιστα καθώς όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης ανάλογη συζήτηση πήγε να ανοίξει και με τους λάθους πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ ωστόσο κανείς από τους εκπροσώπους της τρόικας δεν έδειξε διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του στις έως τώρα διαπραγματεύσεις αφού μέχρι και σήμερα και παρά την απόλυτη αποτυχία συγκεκριμένων φόρων (ΦΠΑ, καύσιμα) οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν συζητούν μείωση της φορολογίας.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται ότι θα θέσει το θέμα πιο εμφατικά στη διάρκεια του προσυνεδρίου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη αφού εκεί μπροστά σε ένα αμιγώς κομματικό ακροατήριο θα έχει την ευκαιρία να «σπάσει» τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησε από τη Φινλανδική πρωτεύουσα όταν αναφέρθηκε στις ωμές παραδοχές του ΔΝΤ για τις αστοχίες του πρώτου μνημονίου.

Ήδη οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να φτιάξουν τη δική τους «γραμμή άμυνας»: Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από αυτά που συζήτησε και συμφώνησε ο Παπανδρέου λέγοντας ότι πολλές από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν επιβλήθηκαν στην Ελλάδα- θέση που ωστόσο συγκρούεται με την τελευταία ρητορική περί του βάρους που σήκωσε το κόμμα του για τη διάσωση της χώρας – ενώ η ΔΗΜΑΡ ζητά συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα που θα ξεκινούν από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ο Πρωθυπουργός πάντως επιχείρησε να αποδραματοποιήσει τη συζήτηση γύρω από την έκθεση θέλοντας να δείξει επί της ουσίας ότι αυτά που σήμερα λέει το ταμείο εκείνος τα είχε αναδείξει νωρίς από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συζήτηση αυτή που γίνεται στο επιτελείο του κ. Σαμαρά μπορεί ωστόσο να φτάσει μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο: Καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο Πρωθυπουργός θα αναγκαστεί σήμερα να βγει ανοιχτά και να ξιφουλκήσει εναντίον του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ –άρα και του κ. Βενιζέλου -βάζοντας ωστόσο στη θέση των υπευθύνων και τους ίδιους τους δανειστές οι οποίοι ουκ ολίγες φορές τον είχαν αδειάσει μεγαλοπρεπώς όταν στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έλεγε πως αυτό το πρόγραμμα που έχει δοθεί στην Ελλάδα δεν βγαίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα