Προβληματισμός Τσίπρα: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ έχασαν 16,26% – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε τίποτε

14:01 1/6/2014 - Πηγή: KoolNews

Παρά τους δημόσιους πανηγυρισμούς που άλλωστε είναι λογικοί καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε καθαρά την πρώτη θέση των ευρωεκλογών, στην Κουμουνδούρου υπάρχει έντονος προβληματισμός.

Τα τρία κόμματα που συγκυβέρνησαν τα δύο τελευταία χρόνια είχαν μεγάλες απώλειες από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα, αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν καρπώθηκε το παραμικρό ποσοστό, αλλά και υποχώρησε σε σχέση με την επίδοσή του το 2012.

Με αποκορύφωμα τη ΔΗΜΑΡ

που ουσιαστικά καταβαραθρώθηκε στο 1,2% χάνοντας το 80% της εκλογικής της επιρροής, συνολικά η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς έχασαν το 16,26% του εκλογικού σώματος.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν κέρδιζε ούτε ένα εκατοστό της μονάδας, αλλά αντιθέτως είδε και τα δικά του ποσοστά να καταγράφουν αρνητικό πρόσημο σε σχέση με το 2012, στο 26,58% τώρα, έναντι 26,89%.

Και ναι μεν υπάρχει η δικαιολογία της αποχής που προφανώς ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τις εθνικές εκλογές αλλά κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, παρά τη δημόσια ρητορική, να είναι εφησυχασμένος για το αποτέλεσμα των μελλοντικών εθνικών εκλογών.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ψήφος για τις βουλευτικές εκλογές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ότι η αυτοδυναμία είναι ένα άπιστο όνειρο για τα επόμενα αρκετά χρόνια στην Ελλάδα.

Αρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά αφενός δεξαμενές για μετάγγιση ψηφοφόρων και αφετέρου τους εν δυνάμει συμμάχους με τους οποίους θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση ως πρώτο κόμμα.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Όλα τα προσημειούμενα συμπυκνώνονται στη δήλωση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την περασμένη Πέμπτη, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα τον ευρωεκλογών θετικό, έσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει το αυτονόητο, ότι δεν επαρκεί.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως για να κερδίσει μεγαλύτερη εκλογική επιρροή πρέπει να ομογενοποιηθεί ο πολιτικός λόγος των στελεχών του κόμματος και ο καθένας να μην προβάλει τις προσωπικές του θέσεις πάνω από τις θέσεις του κόμματος. Πρέπει επίσης να προσδιοριστεί το κοινό στόχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι μια επίπονη και κρίσιμη δουλειά η οποία όμως έχει αρχίσει. Από την πρώτη επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων και την ανάλυση των δεδομένων έγινε ένας κατ’ αρχήν προσδιορισμός των κατηγοριών ψηφοφόρων, οι οποίες θα πρέπει να προσεγγισθούν.

Έτσι, η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά στη νεολαία, τους ανέργους, τα μεσαία στρώματα και τους αγρότες.

Αξιολογείται ότι στις ομάδες αυτές, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε μία, δεν κατάφερε να περάσει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ και, κατ’ επέκταση, η εκλογική του επιρροή.

Ιδιαίτερα για τη νεολαία, θεωρείται ότι υπήρξε υστέρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχηματίσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, που να απευθύνεται στοχευμένα στους νέους και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως πληθυσμιακή κατηγορία που η κρίση έπληξε σφοδρά. Αντίστοιχα, εκτιμάται, πλέον, ότι οι άνεργοι και τα μεσαία στρώματα περιμένουν να ακούσουν πιο αναλυτικές και συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να πεισθούν ότι αποτελεί ρεαλιστική εναλλακτική ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τον αγροτικό πληθυσμό, στην Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι είναι ίσως η κατηγορία στην οποία έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία διείσδυσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα