Παζάρια Σαμαρά με Τρόικα για κατάργηση έκτακτης εισφοράς και μείωση ΦΠΑ

14:01 1/6/2014 - Πηγή: KoolNews

Κάθε δυνατότητα που του παρέχεται για την εξάντληση της τετραετίας θα επιδιώξει να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πρώτη και βασικότερη προϋπόθεση γι’ αυτό θα είναι η πορεία της οικονομίας. Έτσι, ώστε να υπάρξει σταδιακή μεταστροφή του πολιτικού κλίματος υπέρ της κυβέρνησης.

Ο βασικός κάβος που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση είναι η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ο σημειώνεται στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής,

ο κ. Σαμαράς έχει απορρίψει οριστικά εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανόν να ζητήσει, τότε, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό συζήτηση τελεί εάν το «κέντρο βάρους» στην επερχόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα πέσει στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ή εάν, θα επιδιωχθεί η ταυτόχρονη «ισόρροπη» αποκλιμάκωσή της με την πτώση των συντελεστών ΦΠΑ.

Η μείωση ή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης έχει πολλαπλή πολιτική σημασία: Πρώτον, αποστέλλει σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση σταδιακά αίρει τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν λόγω κρίσης, δεύτερον, αφορά ευθέως και τη μεσαία τάξη, τρίτον, θα είναι άμεσα ορατή από τον Ιανουάριο, καθώς ο συγκεκριμένος φόρος παρακρατείται σε μηνιαία βάση και, τέταρτον, απαλλάσσει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από μια ιδιαίτερα επίπονη ψηφοφορία στη Βουλή, αφού η ισχύς της υφιστάμενης διάταξης λήγει φέτος και προκειμένου η εισφορά αλληλεγγύης να παραταθεί θα πρέπει να ψηφιστεί νέα ρύθμιση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί η εκτίμηση πως μπορεί να επέλθει συμφωνία με την τρόικα επ’ αυτού του «πεδίου», καθώς, όπως συμφώνησαν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη, θα διαμηνυθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πως με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής η κυβέρνηση δεν μπορεί να κινηθεί πλέον παρά μόνο στον δρόμο της σταδιακής ελάφρυνσης βαρών των προηγούμενων χρόνων.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε έναν ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού, σε συνεργασία με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, που έχει ως πρώτο βήμα τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Σε πολιτικό επίπεδο, η πρωτοβουλία που είναι πολύ πιθανόν να αναλάβει ο κ. Σαμαράς με την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου, το φθινόπωρο, θα είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε η κυβέρνηση να έχει σαφή και ενδεχομένως διευρυμένη –εάν υπάρξουν σχετικές κινήσεις στήριξης από το «μπλοκ» των ανεξάρτητων βουλευτών– εντολή για τις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και κατά τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Στο «τραπέζι» των συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου συζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μετά τον επερχόμενο ανασχηματισμό, λόγω της «επιθετικής» στάσης που τήρησε αμέσως μετά τις κάλπες ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Όμως, η συγκεκριμένη προοπτική δεν είναι πλέον πολύ πιθανή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σταδιακά να χαμηλώνει τους τόνους, ενώ πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να αξιοποιήσει στην παρούσα φάση το όπλο της πρότασης μομφής παρότι έχει πλέον παρέλθει ένα εξάμηνο από την τελευταία σχετική πρωτοβουλία του κόμματος.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα και εάν δεν υπάρξουν έως τότε απρόβλεπτες μεταβλητές, πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ, ο χρόνος των προσεχών εθνικών εκλογών θα κριθεί τον Ιανουάριο και αφού προηγουμένως θα έχει «κλειδώσει» η ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς θα είναι τότε σε θέση να σταθμίσει κατά πόσο είναι δυνατόν να διαμορφωθεί προεδρική πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή, αλλά και κατά πόσον είναι σκόπιμο να επιχειρήσει να τη διαμορφώσει, ή εάν, με «όχημα» τη δεδομένη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, θα ζητήσει να «μηδενίσει το κυβερνητικό κοντέρ» διεκδικώντας μια νέα τετραετία. Εξάλλου επί της ουσίας, μετά την προεδρική εκλογή, ο ωφέλιμος χρόνος της παρούσας κυβέρνησης θα είναι περί τους 12 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά, πάντως, πως η διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας είναι πλέον ένα ορατό ενδεχόμενο, λόγω της μεγάλης δεξαμενής των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και των φυγόκεντρων τάσεων, που εκδηλώνονται στους κόλπους των κοινοβουλευτικών ομάδων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ. Πάντως, τόσο στο επιτελείο του πρωθυπουργού, όσο και σε αυτό του κ. Τσίπρα, επικρατεί η εκτίμηση πως η προεδρική εκλογή μπορεί να κριθεί πολύ πιο σύντομα, αφού στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα