Ποιος φοβάται τις πρόωρες εκλογές; Ο Τσίπρας πάντως όχι…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στις 3 Δεκεμβρίου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό αφού υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν θα συναινέσει «στη συνωμοσία της μετριότητας του ΣΥΡΙΖΑ» προχώρησε παραπέρα εκτιμώντας ότι «δεν θα αργήσει να οικοδομηθεί μια άλλη συναίνεση, της αξιοπρέπειας και της αριστείας και σ’ αυτήν τη συναίνεση δεν θα έχει θέση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝΕΛ» φουντώνοντας με τον τρόπο αυτό τα σενάρια που τον ήθελαν να παίρνει θέση ηγέτη στον σχηματισμό

μιας οικουμενικής κυβέρνησης.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Συνεργάτες του μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους παρέπεμπαν σε προηγούμενη δήλωση του κ. Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία η ΝΔ δεν πρέπει να ζητήσει εκλογές γιατί δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Στα τέλη Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου του περιοδικού Economist εξηγούσε στο επιχειρηματικό ακροατήριο πως το κόμμα του δεν ζητά εκλογές, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή του ότι η καλύτερη λύση είναι η οικουμενική λέγοντας με έμφαση πως αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε η καλύτερη λύση είναι η οικουμενική.

Και ενώ όλοι σχεδόν είχαν πεισθεί από το μετριοπαθές προφίλ του αρχηγού της ΝΔ που διαλαλούσε σε όλους τους τόνους πως η χώρα και η οικονομία δεν αντέχουν την περιπέτεια άλλης μίας εκλογικής διαδικασίας και προωθούσε ένα σενάριο αλλαγής κυβερνητικού σχήματος με βάση την παρούσα σύνθεση του κοινοβουλίου, το τελευταίο διάστημα ο Κ. Μητσοτάκης ανέκρουσε πρύμναν βάζοντας το αίτημα των πρόωρων εκλογών. Και ενώ δημοσίως, η απότομη αυτή μεταστροφή του αρχηγού της ΝΔ δικαιολογείται από τις ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό και το αδιέξοδο της κυβέρνησης να βάλει φρένο στις κινητοποιήσεις των αγροτών, στην πραγματικότητα ο βασικός και καθοριστικός παράγοντας των χθεσινών δηλώσεων Μητσοτάκη ήταν το πρόσφατο γεύμα με τον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη. Ο εκδότης ήταν αυτός που έπεισε τον Κ. Μητσοτάκηνα αφήσει κατά μέρους τις δικαιολογίες περί ανετοιμότητας της Νέας Δημοκρατίας να κυβερνήσει και να ζητήσει εδώ και τώρα εκλογές, εξηγώντας του πως η πτώση Τσίπρα είναι κάτι που μπορεί να γίνει τώρα ή κάπου στο βάθος ενός πολύ μακρινού πολιτικού ορίζοντα. Ο Στ. Ψυχάρης επιχειρήματα τύπου «ο Τσίπρας βρίσκεται στη γωνία τώρα και είναι η ευκαιρία σου να τον τελειώσεις» και «μην ακούς τις κούφιες απειλές των ευρωπαίων» κατάφερε τελικά να πείσει τον αρχηγό της ΝΔ να περάσει σε μια μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας πως «μεταξύ οικουμενικής και εκλογών, διαλέγω εκλογές».

Και αν στο Μέγαρο Μαξίμου η πρόκληση των πρόωρων μόνο σαν απειλή δεν ακούγεται, εκεί που η φράση Μητσοτάκη έπεσε σαν κεραυνός ήταν στα επιτελικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού μιας και ένα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο βρίσκει απροετοίμαστα τα δύο κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά επιπροσθέτως τους υπενθυμίζει την οριακή απήχηση που αυτή τη στιγμή καταγράφουν στο εκλογικό σώμα. Χωρίς παρεμβατικό πολιτικό λόγο στην επικαιρότητα και με χαμηλή εσωκομματική συσπείρωση τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι μόνο ως εφιάλτη αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ΝΔ, επιβεβαιώνοντας τα κοινά σενάρια που κυκλοφορούν στα επιτελεία και των δύο κομμάτων περί εξαφάνισης όλων των μικρών ενδιάμεσων πολιτικών σχηματισμών προς δόξα ενός νέου ισχυρού δικομματισμού. Δεν είναι κρυφή άλλωστε η κοινή ατζέντα που είχαν δημιουργήσει στο πρόσφατο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας και η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ με ένα αντίστοιχο σενάριο λεηλασίας των ψηφοφόρων του λεγόμενου μεσαίου χώρου.

Στον εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένα τα αδιέξοδα και τους κινδύνους στην παρούσα πολιτική φάση δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις ηγετικών στελεχών που φλέρταραν ανοιχτά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπες, προεξέχοντος του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη. Οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί εσχάτως και ο ίδιος Πρωθυπουργός για μια τέτοιου είδους πολιτική κίνηση πληθαίνουν χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως τυγχάνουν και της αποδοχής του καθώς εξακολουθεί να πιστεύει πως «η παρτίδα μπορεί ακόμη να σωθεί». Για το μόνο πάντως που μπορεί κανείς να πει με σιγουριά είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο τελευταίος που θα φοβηθεί την πρόκληση των εκλογών και σίγουρα δεν τρομάζει από το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιθέτως, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως όχι μόνο μπορούν να ανταποκριθούν πολιτικά και ποσοτικά σε μια τέτοια πρόκληση αλλά αντιθέτως πιστεύουν πως σε οργανωτικό επίπεδο υπερτερούν έναντι ενός πολιτικού αντιπάλου που από τη μία θα πρέπει να διεξάγει έναν δύσκολο προεκλογικό αγώνα ενώ την ίδια ώρα θα είναι υποχρεωμένος να μοιράζει απολογίες και δικαιολογίες στα ευρωπαικά αλλά και τα εσωτερικά οικονομική κέντρα εξουσίας που απεύχονται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

The post Ποιος φοβάται τις πρόωρες εκλογές; Ο Τσίπρας πάντως όχι… appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα