«Παζάρι» σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας – Οι θέσεις της Έλλαδας στη Σύνοδο Κορυφής

Mε ένα πλαίσιο θέσεων που συνδιαμορφώθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα προσέλθει ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. και την Τουρκία, που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες.

Κεντρικά σημεία της ελληνικής στάσης είναι το “όχι” σε κοινές περιπολίες Ελλάδας- Τουρκίας στο Αιγαίο (πρόταση που έχουν κάνει στο παρελθόν Γιούνκερ και Μέρκελ) και το αίτημα ενίσχυσης του ρόλου της Frontex.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών αναφέρει όσον αφορά στο προσφυγικό:

«Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ’ αρμόδια όργανά της, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

1. Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.

2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν. Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.

3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.

4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή».

Παζάρι για την ένταξη της Τουρκίας

Κατά τα άλλα, η σύσκεψη, η οποία θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες, αναμένεται να εξελιχθεί σε «ανατολίτικο παζάρι» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Μπορεί η σύνοδος να πραγματοποιείται την ώρα που μαίνεται η ένταση μεταξύ Κρεμλίνου και Άγκυρας, ωστόσο το ζήτημα αυτό δεν αναμένεται να απασχολήσει τη σύνοδο, που αφορά σε θέματα οικονομικής και μεταναστευτικής πολιτικής.

Στόχο των Ευρωπαίων ηγετών αποτελεί να συνάψουν με τον Ταγίπ Ερντογάν μια συμφωνία για την αναχαίτιση της μαζικής ροής προσφύγων που αποσταθεροποιεί την Ευρώπη, προσφέροντάς του οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα.

Πρόκειται για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων (2,2 εκατ. Σύροι βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια).

Λαμβάνοντας υπόψη του την επιθυμία της Ευρώπης για την εξεύρεση λύσης, ο Τούρκος πρόεδρος και η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του διεξήγαγαν μια σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ διπλωμάτες σημείωσαν ότι καταβάλλονταν εντατικές προσπάθειες ως και χθες για να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Η Ε.Ε. θέλει να λάβει από την Άγκυρα τη δέσμευση ότι τα σύνορά της θα γίνουν πιο αδιαπέραστα για τους πρόσφυγες, αφού πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς στην Ευρώπη, κινούμενοι κυρίως προς την Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές.

Σκληρό πόκερ από την Άγκυρα

Η τουρκική κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να αποσπάσει όσο περισσότερα πολιτικά ανταλλάγματα μπορεί για το «σχέδιο δράσης» που διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες.

Υπάρχει πάντως ακόμη μια αίσθηση νευρικότητας ως έναν βαθμό, για το ενδεχόμενο η τουρκική κυβέρνηση να μην υπογράψει τη συμφωνία αλλά να πιέσει κι άλλο—νευρικότητα που αυξήθηκε εξαιτίας της απόφασης του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας να μην ταξιδέψει ο ίδιος στις Βρυξέλλες, αλλά να στείλει τον πρωθυπουργό του.

«Οι Τούρκοι πάντοτε διαπραγματεύονται ως το τελευταίο δευτερόλεπτο», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Γιατί θα έπρεπε να είναι διαφορετική η κατάσταση αυτή τη φορά;»

Η Άγκυρα πίεζε ιδίως να της δοθεί μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Η αρχική προσφορά της ΕΕ για 3 δισεκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια δεν αναμένεται να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού η τουρκική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο ποσό.

Ανάμεσα στα άλλα οφέλη που προσδοκά να αποσπάσει η Τουρκία είναι μια δέσμευση περί του ότι θα δοθεί ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και αυτό προϋποθέτει να πειστούν οι χώρες που δεν θέλουν η Τουρκία να μπει στην ΕΕ, αλλά και η Κύπρος. Κατά ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί επίσης από την κυβέρνηση της Ελλάδας. Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε με ικανοποίηση ότι το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (οικονομική πολιτική) θα ανοίξει «στα μέσα Δεκεμβρίου» και η Άγκυρα αναμένει να ανοίξουν κι άλλα πολύ σύντομα, πιθανόν μέσα στο 2016.

Τα ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αναμένεται να συζητηθούν και πολύ στη σύνοδο, επισήμαναν διπλωμάτες, παρά τις εκκλήσεις σε όλη την Ευρώπη αλλά και από την Τουρκία να ασκηθεί πίεση στην τουρκική κυβέρνηση για θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου.

Η ΕΕ προ ημερών επέκρινε την «σοβαρή οπισθοδρόμηση» σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» τη δίωξη δύο Τούρκων δημοσιογράφων που κατηγορούνται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία» και φυλακίστηκαν ενόψει της δίκης τους εξαιτίας των αποκαλύψεων που έκαναν για τις παραδόσεις όπλων που φέρονται να είχαν κάνει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε ισλαμιστές στη Συρία.

«Προπαρασκευαστική» με τη συμμετοχή της Ελλάδας

«Προπαρασκευαστική» συνάντηση πριν από τη σύνοδο θα έχουν στις Βρυξέλλες οι επτά χώρες που αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες του κοινοτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει της συνόδου. Στη συνάντηση θα μετάσχει και η Ελλάδα.

Θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, αλλά και από την Ελλάδα, (η οποία προσκαλείται ως χώρα γειτονική της Τουρκίας) - όπως επίσης και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι αποφάσεις της συνάντησης αναμένεται να έχουν βαρύνουσα σημασία για την τελική στάση της Ένωσης κατά τη σύνοδο, σύμφωνα με πληροφορίες από τν αυστριακή καγκελαρία.

Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, μια προπαρασκευαστική συνάντηση πριν από μια σύνοδο κορυφής αποτελεί κάτι το ασυνήθιστο στα χρονικά της Ε.Ε.

«Χρειάζεται κοινή φύλαξη των συνόρων»

Στο πλαίσιο αυτό αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον διάλογο της Ε.Ε. με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι κεντρικό ζήτημα είναι ο καλύτερος έλεγχος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

«Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται και κανένας δεν θέλει και να το κάνει και ενάντια στην ελληνική βούληση». «Συζητήσαμε εντατικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό για όλα αυτά τα θέματα», σημείωσε ο ίδιος ενόψει της συνόδου.

Σε ερώτηση για το αν θα πραγματοποιηθούν κοινές περιπολίες των Λιμενικών Σωμάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση. «Το εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει περιπολίες με την Τουρκία είναι απόφαση της Ελλάδας», είπε.

Ωστόσο, ισχυρίστηκε πως το θέμα δεν είναι «οι κοινές περιπολίες αλλά η από κοινού φύλαξη των συνόρων και σε αυτό υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Αυτές έχουν συζητηθεί με την Τουρκία και γίνεται επεξεργασία τους».

Διευκρίνισε ότι το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. δεν περιλαμβάνει κοινές περιπολίες της ελληνικής με την τουρκική ακτοφυλακή, αλλά δήλωσε ότι στοιχείο του σχεδίου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στα σύνορα.

The post «Παζάρι» σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας – Οι θέσεις της Έλλαδας στη Σύνοδο Κορυφής appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα