Ο ΠΟΛΣΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Προβλέποντας την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και διάλυση της δεύτερης, όχι μόνο αποδείχθηκε λάθος, αλλά υπέστη ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων. Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Τζον Πόλσον, έχει πλέον αλλάξει στάση. Δεν στοιχηματίζει στην έξοδο από το ευρώ, αλλά στην έξοδο από την κρίση.

Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ήταν τέτοια που οδηγούσαν με σχετική ασφάλεια στην πρόβλεψη πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Γι’ αυτό και πολλοί πόνταραν

σε αυτό το σενάριο. Εχασαν, όμως, γιατί όπως αποδεικνύεται, δεν είχαν υπολογίσει σωστά τις πραγματικές διαθέσεις της Ευρωζώνης (και κυρίως της Γερμανίας) να διατηρηθεί ενωμένη ανεξαρτήτως κόστους.

Τώρα, όλοι όσοι αμφισβητούσαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ σπεύδουν να πάρουν θέση στην ελληνική οικονομία με στόχο να αποκομίσουν κέρδος από την ανάκαμψη της οικονομίας και ταυτόχρονα να περιορίσουν τις ζημίες που κατέγραψαν τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς είναι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζον Πόλσον (υπό τη διαχείρισή του είχε περίπου 20 δισ. δολάρια), ένα εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων, η Pimco, και η επενδυτική τράπεζα Citigroup, οικονομολόγος της οποίας ήταν ο «πατέρας» της γνωστής σε όλους λέξης «Grexit» (έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ).

Ο Πόλσον είναι ένας από τους πολλούς επενδυτές που έχει κάνει στροφή 180 μοιρών. Μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, όπως η Pimco, και τράπεζες, όπως η Citi, υιοθέτησαν σενάρια καταστροφής, υποτιμώντας τόσο τις δυνατότητες της Ελλάδας, όσο κυρίως την πολιτική δέσμευση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος.

Σήμερα συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών και στις εκδόσεις τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Μεταξύ των πολλών, όπως αναφέρει η Καθημερινή, που τότε προεξοφλούσαν το grexit και των λίγων που πόνταραν στο grecovery (όπως ο Μαρκ Μόμπιους της Franklin Templeton και ο Ντάνιελ Λεμπ της Third Point) κερδισμένοι βγήκαν οι δεύτεροι. Οι πρώτοι απλώς προσάρμοσαν τις αναλύσεις τους στις εξελίξεις. του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους είναι ο μοναδικός κανόνας που ακολουθούν οι αγορές. Στόχος των επενδυτών είναι να διαγνώσουν τις ευκαιρίες και να στοιχηματίσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκομίσουν υψηλά κέρδη.

Ο κ. Πόλσον

Τον Φεβρουάριο του 2012, ο κ. Πόλσον εκτιμούσε πως «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκαλώντας μάλιστα τη διάλυση της Ζώνης του Ευρώ», ενώ τον Απρίλιο του 2012 εμφανίστηκε να ποντάρει εναντίον των γερμανικών κρατικών ομολόγων προσδοκώντας σημαντική επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παραδέχτηκε ότι έχασε από το στοίχημα αυτό, ενώ και το 2011 η βασική του εταιρεία (Advantage Plus) κατέγραψε ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, το Advantage Plus κατέγραψε νέες ζημίες περίπου 17% εντός του 2012. Ο κ. Πόλσον είχε ποντάρει και στην άνοδο του χρυσού (δεδομένης της αναταραχής που έβλεπε στην Ευρωζώνη), με αποτέλεσμα να καταγράψει επιπλέον ζημίες το 2013, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ανήλθαν περίπου σε 47%. Τώρα, αναζητώντας νέες ευκαιρίες για κέρδη, έχει αποκτήσει το 9,96% της ΕΥΔΑΠ, ενώ έχει ήδη καταγράψει κέρδη 5,58% το πρώτο τρίμηνο του 2014 κυρίως χάρη στις τοποθετήσεις του σε ελληνικές τράπεζες (έχει τοποθετηθεί σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς).

Keywords
Τυχαία Θέματα