Πατέρας περιμένει έξι χρόνια τον «χαμένο» γιο του

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠατέρας περιμένει έξι χρόνια τον «χαμένο» γιο τουΣάββατο, Μάιος 10, 2014 - 11:45

Συγκίνηση προκαλεί η άγνωστη ιστορία του Ελληνα στρατιώτη που έχασε τη ζωή του στο Αφγανιστάν υπηρετώντας στις ένοπλες δυνάμεις του Καναδά. Τραγική φιγούρα, ο χαροκαμένος πατέρας που έξι χρόνια μετά τον θάνατο του παιδιού του εξακολουθεί να περνά άγρυπνος τις νύχτες περιμένοντας να γυρίσει ο γιος του.

Προαίσθημα ή όχι, ο Αργύρης (Τζέρυ) Δίπλαρος ήταν από την αρχή αρνητικός στην προοπτική να ενταχθεί ο γιος του Δημήτρης στις ένοπλες δυνάμεις του Καναδά. Ο ίδιος πριν μεταναστεύσει εκεί

είχε υπηρετήσει τη θητεία του στην Ελλάδα και είχε μια σχετική εμπειρία. «Ηρθε στη δουλειά και μου είπε ότι σκεφτόταν να καταταγεί» διηγείται στην εφημερίδα «Τορόντο Σταρ». «Δεν θα μπορούσα να πω ψέματα στο παιδί μου. Του είπα τι είναι ο στρατός στην πραγματικότητα. Τα όπλα, οι σφαίρες και το αίμα είναι πραγματικά, δεν είναι όπως στα ηλεκτρονικά παιχνίδια».

Παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα, ο 24χρονος Δημήτρης πήρε την απόφαση και φόρεσε τη στρατιωτική στολή. Ωστόσο η αποστολή του στο Αφγανιστάν αποδείχθηκε μοιραία. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2008 σκοτώθηκε από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια περιπολίας κοντά στο Κανταχάρ. Ο θάνατός του συγκλόνισε την οικογένειά του σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεπεράσει το σοκ.

«Δεν το πιστεύω»

«Δεν ξέρω γιατί. Εχουν περάσει έξι χρόνια και ακόμη δεν μπορώ να το αποδεχθώ!» λέει ο 59χρονος Αργύρης Δίπλαρος στην καναδική εφημερίδα. «Ακόμη σκέφτομαι "όχι, πρέπει να έχει γίνει κάποιο λάθος. Πρέπει να έχει έχει γίνει λάθος στην ταυτοποίηση ή κάτι τέτοιο". Πείτε με τρελό, αν θέλετε. Περιμένω κάθε πρωί και κάθε βράδυ, και συνεχίζω να περιμένω. Περιμένω να τον ακούσω να χτυπά την πόρτα».

Ο ομογενής δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, όταν φέρνει στο νου του αναμνήσεις από τις παλιές, καλές ημέρες, όταν ο γιος του ήταν ζωντανός. «Οι άντρες κλαίνε...» λέει στην καναδική εφημερίδα. «Νόμιζα ότι οι άντρες δεν κλαίνε ποτέ, αλλά το ανακάλυψα με πολύ σκληρό τρόπο. Εκλαψα πολύ».

Για τον τραγικό πατέρα οι χειρότερες ώρες του 24ώρου είναι οι νυχτερινές.

«Νιώθω τη συντριβή, την κατάθλιψη και όλα αυτά. Ολόκληρη η νύχτα είναι ένας εφιάλτης. Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Σηκώνομαι το πρωί και αρχίζω ξανά από την αρχή, κι άλλη μέρα, κι άλλη μέρα. Δεν είναι τρόπος αυτός να ζεις...»

Εξίσου δύσκολες είναι και οι γιορτές. «Ερχονται Χριστούγεννα, έρχονται γενέθλια... Δεν θέλω να είμαι πουθενά. Απλώς να εξαφανιστώ. Να κρυφτώ. Να μην μιλάω. Τίποτα...»

Και η κόρη του

Ο Αργύρης Δίπλαρος ζήτησε από τον ρεπόρτερ της εφημερίδας να συναντηθούν στο σπίτι της 27χρονης κόρης του Μάρθας και όχι στο δικό του, καθώς εξαιτίας της κατάθλιψης το σπίτι του δεν είναι σε κατάσταση να δεχτεί επισκέπτες. Αλλά και η κόρη του αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, εξαιτίας του θανάτου του αδελφού της. Προς το παρόν ο 59χρονος ομογενής αρνείται την ψυχολογική στήριξη από ειδικούς, την οποία του πρόσφερε ο καναδικός στρατός. «Εκτιμώ την προσφορά τους, αλλά θέλω να το αντιμετωπίσω μόνος μου. Αφήστε με να προσπαθήσω να δω αν μπορώ να βρω γιατριά».

Παρά τον πόνο του, κ. Δίπλαρος δηλώνει περήφανος για τον γιο του. «Είμαι περήφανος που υπηρέτησε την πατρίδα με τρόπο που κανείς δεν θα μπορούσε να ζητήσει τίποτα παραπάνω. Αλλά, από την άλλη, δεν είμαι από πέτρα».

Ηθελε να κάνει παραδοσιακό ελληνικό γάμο

Ενα ευγενικό και αθλητικό παιδί, με μαύρη ζώνη στο τάε κβον ντο, που πάντα ήθελε να βοηθά τους άλλους και ονειρευόταν έναν παραδοσιακό ελληνικό γάμο και μια καριέρα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Ετσι περιγράφει ο Αργύρης Δίπλαρος τον αδικοχαμένο γιο του που έφυγε από τη ζωή εξαιτίας ενός παιχνιδιού της μοίρας.

Ο Δημήτρης υπηρετούσε στο Βασιλικό Καναδικό Σύνταγμα, στη βάση Πεταβάβα του Αφγανιστάν. Τη μοιραία ημέρα δεν ήταν η σειρά του να βγει περιπολία. Ομως ο οδηγός του ελαφρά θωρακισμένου οχήματος είχε αργήσει να επιστρέψει στη βάση και ο 24χρονος ομογενής πήρε τη θέση του στο τιμόνι. Λίγες ώρες αργότερα ο Δημήτρης και άλλοι δύο στρατιώτες ήταν νεκροί από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας.

Το όνομα του Δημήτρη Δίπλαρου υπάρχει πλέον στη σελίδα 231 του Βιβλίου Πεσόντων του Καναδικού Στρατού, ενώ το πρόσωπό του έχει γίνει τατουάζ στο μπράτσο του οδηγού που είχε την τύχη να αργοπορήσει!

Λεζάντα:

Ο Αργύρης, ο πατέρας του Δημήτρη, με την κόρη του Μάρθα και τη φωτογραφία του γιου του

Ο τάφος του Δημήτρη Δίπλαρου στον Καναδά

Με μεγάλες τιμές έγινε η ταφή του Ελληνα στρατιώτη, όταν η σορός του επέστρεψε από το Αφγανιστάν στον Καναδά

Keywords
Τυχαία Θέματα