Το Βερολίνο γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης, με την Ελλάδα στο επίκεντρο

12:47 9/5/2014 - Πηγή: KoolNews

Την «Ημέρα της Ευρώπης» γιορτάζει ήδη από χθες το Βερολίνο, με εκδηλώσεις, ομιλίες, ακόμη και πάρτι με θέμα το ευρωπαϊκό όραμα, το κοινό «σπίτι» εκατομμυρίων ανθρώπων και την προοπτική του. Κεντρικό σημείο αποτελούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχει εξέχουσα θέση στις εκδηλώσεις.

Ο πρέσβης της Ελλάδας

στο Βερολίνο Παναγιώτης Ζωγράφος θα ανοίξει αργότερα σήμερα από κοινού με τον δήμαρχο του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ, τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στις οποίες συμμετέχουν ελληνικά μουσικά και χορευτικά σχήματα. Στο ίδιο σημείο θα στηθούν περίπτερα από πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών και ευρωπαϊκών θεσμών, τα οποία θα διαθέτουν ενημερωτικό υλικό, ενώ μέχρι το βράδυ θα παρουσιαστούν καλλιτεχνικά προγράμματα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Χθες η Ραδιοφωνία Δυτικής Γερμανίας (WDR) διοργάνωσε το ετήσιο φόρουμ για την Ευρώπη, το οποίο φέτος έθετε ως κεντρικό ερώτημα το «Ποια Ευρώπη θέλουμε;».

Η καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε, όπως συνηθίζει τελευταία, ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, αλλά μένουν ακόμη να γίνουν πολλά και προτίμησε να αναφερθεί κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις τελευταίες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και για την απόφασή του να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για την απόβαση στην Νορμανδία τον επόμενο μήνα. Η προσάρτηση της Κριμαίας όμως δεν θα γίνει ανεκτή, τόνισε η κυρία Μέρκελ και κατέληξε λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η διάθεση συμβιβασμού από όλες τις πλευρές.

Στη διάρκεια πάντως της συζήτησης χτύπησε το κινητό της και ένας εκ των δημοσιογράφων την ρώτησε αν είναι πιθανό να την καλεί ο κ. Πούτιν. «Αυτό αποκλείεται» απάντησε γελώντας. Με την Ουκρανία ασχολήθηκε στην ομιλία του και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος στάθηκε κυρίως στο εάν ο κ. Πούτιν θα μεταβεί σήμερα στην Κριμαία για την παρέλαση για την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Η παρουσία του θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Η απουσία του σημάδι ελπίδας» ήταν το δικό του μήνυμα προς τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ξάφνιασε το ακροατήριό του, όταν δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται εν γένει σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει να κάνει ακόμη πολλά. Για την Ελλάδα είχε αυτή τη φορά λόγια ενθάρρυνσης και επιβράβευσης, ενώ υπερασπίστηκε και το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο, όπως τόνισε, ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Φέτος αιτία της ανησυχίας του ήταν η Γαλλία. «Είμαστε βέβαιοι ότι η Γαλλία θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρώπης» είπε ο κ. Σόιμπλε, για να συμπληρώσει με νόημα ότι, «αν όχι, τότε η Κομισιόν θα προτείνει περαιτέρω μέτρα».

Περισσότερο «Ευρωπαίος», όπως ήταν αναμενόμενο, εμφανίστηκε ο Μάρτιν Σουλτς. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε να ανησυχεί κυρίως για την μεγάλη ανεργία μεταξύ των νέων και για την έξαρση του εθνικισμού στην Ευρώπη που οδηγεί, όπως είπε, τους ανθρώπους να ασχολούνται μόνο με τον μικρόκοσμό τους. Υπερασπίστηκε μάλιστα και την κυρία Μέρκελ, η οποία συχνά παρουσιάζεται ως Χίτλερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ...δεν την ψηφίζει. Ο κ. Σουλτς, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το ζήτημα της προστασίας δεδομένων επιτέθηκε στην Google τονίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι μόνο αριθμοί.

Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού ήταν το κεντρικό θέμα της ομιλίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ, όπου έκανε λόγο για την ανάγκη να επικρατήσουν οι δυνάμεις του πολιτικού κέντρου και υποστήριξε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να αναπτυχθεί με την ταχύτητα του πλέον αργού μέλους της». Πολλοί ερμήνευσαν την αναφορά του ως αιχμή για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Στο Πανεπιστήμιο πάντως τον κ. Μπαρόζο υποδέχθηκαν φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική που εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για τον ρόλο της τρόικας.

Η χθεσινή μέρα έκλεισε με την τηλεοπτική αντιπαράθεση του Μάρτιν Σουλτς με τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ από το ZDF και το αυστριακό ORF. Η παρουσία,ωστόσο, των δύο βασικών υποψήφιων θύμιζε περισσότερο φιλική συζήτηση παρά προεκλογικό ντιμπέιτ, με τους πολιτικούς να αποφεύγουν την κατά μέτωπο σύγκρουση και να περιορίζονται στην παρουσίαση των θέσεών τους. Ο κ. Σουλτς τάχθηκε υπέρ της αντιμετώπισης της ανεργίας, ο κ. Γιουνκέρ ζήτησε περισσότερη ανάπτυξη. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου προανήγγειλε μείωση των Επιτρόπων αλλά και περιορισμό της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Ο Γερμανός από την πλευρά του προειδοποίησε ότι «χωρίς το ευρώ, η Ευρώπη θα αποτύχει».

Επέτειο όμως γιορτάζει και το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς στην Γερμανία (Die Linke), το οποίο ιδρύθηκε στις 8 Μαΐου του 2004. Σήμερα ξεκινάει το τριήμερο συνέδριό του, στο οποίο αύριο θα συμμετάσχει και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα