Ο Guardian αποκαλύπτει: ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν στο σχέδιο «ένας μέσα, ένας έξω» για τους πρόσφυγες

10:02 8/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Την ουσία του αρχικού συμβιβασμού μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τρο προσφυγικό αποκαλύπτει ο βρετανικός Guardian.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το «πλάνο» λέει πως θα γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων. Σε αντάλλαγμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποδέχονται ισάριθμους πρόσφυγες με αυτούς που θα επαναπροωθούνται στο τουρκικό έδαφος από τα ελληνικά νησιά.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς

Αμνηστίας, δήλωσε πως αυτή η συμφωνία αξίζει να εξεταστεί αλλά ξεκαθάρισε πως η επιστροφή ανθρώπων σε μια χώρα, η οποία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα – κυρίως τα δικαιώματα των προσφύγων – φαντάζει εξαιρετικά προβληματική. Υπάρχει επίσης το ρίσκο παρέμβασης στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία ήταν ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα μετά το Ολοκαύτωμα.

Πρακτικά, το «ένας μέσα, ένας έξω» ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να διασχίσουν το Αιγαίο και παράλληλα αποθαρρύνει την τουρκική κυβέρνηση να βάλει στοπ στη διέλευσή τους. Αν η ΕΕ δεχθεί μόνο όσους πρόσφυγες φτάνουν στην Ελλάδα και μετά αυτοί επιστρέφουν στην Τουρκία, τότε τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι Τούρκοι θα έχουν ένα ακόμη κίνητρο να βεβαιωθούν πως όλο και περισσότεροι θα φτάνουν στην Ελλάδα.

Ο Guardian, καταλήγει πως ακόμη και αν η συμφωνία μπει σε εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν μήνες ώστε η Τουρκία να είναι σε θέση να αποδεχθεί τον μεγάλο αριθμό όσων αιτούνται άσυλο. Τέλος, σημειώνεται πως χρόνο θα χρειαστούν οι Τούρκοι και για να έρθουν σε συμφωνία με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μη Σύριοι πρόσφυγες, κάτι που επίσης θα αποδειχθεί χρονοβόρο.

The post Ο Guardian αποκαλύπτει: ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν στο σχέδιο «ένας μέσα, ένας έξω» για τους πρόσφυγες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα