Στην Αθήνα το κουαρτέτο – Σκληρό πόκερ για αξιολόγηση και χρέος

08:06 8/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Μπορεί το κέντρο βάρος της ελληνικής αποστολής να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πίσω στην Αθήνα πάντως το κουαρτέτο επιστρέφει μετά από 20 μέρες καθυστέρηση χωρίς βέβαια να είναι σαφές τό πότε θα ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα, που ξεκλειδώνει επιτέλους τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, την “Ιθάκη”

όπως την αποκάλεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Μαυραγάνης

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί με σαφήνεια το πώς θα καλυφθούν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ πάνω σε βασικά σημεία του ελληνικού προγράμματος, και όπως φαίνεται, οι διαφορές θα πρέπει να γεφυρωθούν στη διάρκεια της παρουσίας των θεσμών στην Αθήνα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν τίθεται ζήτημα σύνδεσης της αξιολόγησης με το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι “Ο δρόμος θα είναι μακρύς”, αναγνωρίζοντας πάντως το πώς έχει διαμορφωθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Το “τυράκι” των δανειστών είναι η συζήτηση για την χρονική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη της πρώτης αξιολόγησης. “Σήμερα καταστήσαμε σαφές ότι αυτή η συζήτηση θα βρεθεί στο τραπέζι στο κοντινό μέλλον” είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάτι που καλλιεργεί το απαραίτητο πολιτικό έδαφος στην ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία στους όρους της πρώτης αξιολόγησης.

Μέτρα δε ζητά βέβαια μόνο το ΔΝΤ αλλά και οι Ευρωπαίοι που θεωρούν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν στο ασφαλιστικό, ενώ βλέπουν δημοσιονομικό κενό και στον Προϋπολογισμό για την πείοδο 2016-2018.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν βέβαια για το πώς η κυβέρνηση θα ανταπεξέλθει στο διπλό τεραίν της αξιολόγησης και του προσφυγικού, ενώ στόχος όλων των πλευρών είναι να κλείσει το θέμα μέχρι το Πάσχα, ώστε να μην κυλίσει για ακόμη μια χρονιά η οικονομία στην ύφεση. Για τους κυβερνητικούς πάντως,. Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει καρέ και το πόκερ αναμένεται σκληρό…

The post Στην Αθήνα το κουαρτέτο – Σκληρό πόκερ για αξιολόγηση και χρέος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα