ΝΔ: «Όχι» σε βέτο, ζητά εθνική στρατηγική, αλλά κλιμακώνει την κριτική της

08:14 2/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Στον αστερισμό της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών κινείται πλέον η ΝΔ, η οποία από τη συνεδρίαση της ΚΟ και εντεύθεν εγκαινίασε μια νέα φάση πιο σκληρής κριτικής προς της κυβέρνησης επί του προσφυγικού ζητήματος, ενώ παράλληλα συζητείται έντονα το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να ζητήσει βέτο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Παρασκευής, με ανώτατες κομματικές πηγές της να διαψεύδουν το ενδεχόμενο μιας τέτοιας σύμπραξης κατηγορηματικά.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η βασική ερώτηση προς κεντρικά στελέχη της ΝΔ, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ ήταν «τι θα κάνετε, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός σας ζητήσει να συμπράξετε σε ένα ενδεχόμενο βέτο».

Η γενικότερη διάθεση της ΝΔ είναι αρνητική προς το όλο θέμα. Ενδεικτική ήταν η στάση ανώτατης κομματικής πηγής, η οποία σε σχετική συνομιλία ξεκαθάριζε με τον πλέον ρητό τρόπο πως δεν πρόκειται η ΝΔ να συμπράξει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλος συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, διερωτάτο σε συνομιλία με το KoolNews.gr: «Σε τι θέλει ο κ. Τσίπρας να βάλει βέτο; Στο drafting ενός άρθρου του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου; Σε όλο το ανακοινωθέν, αν δεν ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις; Ενδεχομένως σε εντελώς άσχετες αποφάσεις της ΕΕ, υπό τη μορφή αντιποίνων; Η όλη συζήτηση είναι απολύτως ασαφής και σε κάθε περίπτωση η θέση της ΝΔ είναι πως το βέτο δεν είναι μια παραγωγική λύση». Ακόμα, ένας δεύτερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη εξηγούσε πως η στάση της ΝΔ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών θα είναι να ορίσει τους στόχους, τους οποίους θα πρέπει να επιδιώξει ο πρωθυπουργός. Τα μέσα, τα οποία θα χρησιμοποιήσει, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο δεν τίθεται επί τάπητος. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας θα κριθεί για το αν πέτυχε ή όχι τον κοινό στόχο που θα προκύψει, αν προκύψει, από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ευρύτερα, οι συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ ανέδιδαν μεγάλη ανησυχία για τις τρέχουσες εξελίξεις, με πρώτιστο ζήτημα αυτό του προσφυγικού. Κανείς όμως δεν έχει ξεχάσει την οικονομία και τις συνθήκες επικίνδυνής στασιμότητας που επικρατούν, με αποτέλεσμα να προκύπτει κατάσταση ασφυξίας. Έμπειρος και δυναμικός βουλευτής της ΝΔ, με κεντρική θέση στο κομματικό οργανόγραμμα, εμφανιζόταν ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις εξελίξεις, εκτιμώντας πως ένα βέτο θα είναι η χειρότερη επιλογή για την κυβέρνηση, μιας και θα τονώσει την εθνικιστική στάση των κρατών που αυτή τη στιγμή κλείνουν τα σύνορα. «Αυτή τη στιγμή χρειάζεσαι περισσότερη συνεργασία, πρέπει να επιδιώξεις περισσότερη συνεργασία και όχι απομόνωση», έλεγε χαρακτηριστικά ο εν λόγω βουλευτής.

Άλλος κεντρικός γαλάζιος βουλευτής εμφανιζόταν ιδιαίτερα προβληματισμένος για το ζήτημα του ΝΑΤΟ. «Παρά το γεγονός πως οι φρεγάτες έχουν καταπλεύσει, ακόμα δεν έχει εκπονηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο και οι μέρες ως τη Σύνοδο Κορυφής λιγοστεύουν», έλεγε με ιδιαίτερο προβληματισμό, μιας και δεν βλέπει να μειώνονται, άμεσα τουλάχιστον, οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια.

Εν γένει πάντως, στη γαλάζια ΚΟ υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για μια σειρά ζητημάτων στο προσφυγικό: η γενικότερη εκτίμηση είναι πως η κυβέρνηση μέρα με την ημέρα χάνει τον έλεγχο της κατάστασης, με αποτέλεσμα να φλερτάρουμε με επικίνδυνες καταστάσεις. Την ίδια ώρα, οι προσφυγικές ροές δεν μειώνονται, τα σύνορα δεν ανοίγουν, οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας δεν επαρκούν και διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θέτει σε σκληρή δοκιμασία τα όρια της ελληνικής κοινωνίας. «Τα πρώτα σημάδια από τον τουρισμό δεν είναι καθόλου θετικά, πρέπει άμεσα να γυρίσουμε την κατάσταση, αλλιώς θα έχουμε ζημιά που δεν θα διορθώνεται», εκτιμούσε σε συζήτηση με το KoolNews.gr βουλευτής που προέρχεται από νησιωτική περιοχή. Όλα τα παραπάνω ζητήματα, παράλληλα με τις μέχρι στιγμής ευθύνες της κυβέρνησης για τη διόγκωση και τη διαχείριση του προβλήματος, όπως εκτιμά η ηγεσία της ΝΔ, θα αποτελέσουν άλλωστε κεντρικούς άξονες της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμάκωσε την κριτική του προς την κυβέρνηση, μιλώντας με απόλυτους αριθμούς για την αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω της Ελλάδας και αποδίδοντας την απόλυτη αύξηση στην «χαλαρή» πολιτική ανοιχτών συνόρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση, όπως έχει γράψει από τις αρχές της εβδομάδας το KoolNews.gr, για τον εξάρθρωση της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, με την de facto κατάργηση των κέντρων κράτησης για τους οικονομικούς μετανάστες, αλλά και την ακύρωση των συμφωνιών με τρίτα κράτη για επανεισδοχή μεταναστών και τα πρωτόκολλα εκούσιας επιστροφής στις χώρες προέλευσης. Μάλιστα, τόσο τα κέντρα κράτησης όσο και τα πρωτόκολλα επιστροφής, ο κ. Μητσοτάκης τα επανέφερε και ως προτάσεις της ΝΔ στη δημόσια συζήτηση.

The post ΝΔ: «Όχι» σε βέτο, ζητά εθνική στρατηγική, αλλά κλιμακώνει την κριτική της appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα