Μητσοτάκης: Τα πρώτα γενέθλια χωρίς τη Μαρίκα

Τα τελευταία 60 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γιόρταζε τα γενέθλιά του έχοντας στο πλευρό του τη Μαρίκα Μητσοτάκη. Σήμερα, ο Χανιώτης πολιτικός συμπληρώνει 94 χρόνια ζωής, αλλά είναι τα πρώτα του γενέθλια χωρίς τον άνθρωπο με τον οποίο μοιράστηκε τις κορυφαίες στιγμές της προσωπικής του ζωής αλλά και της πολιτικής του καριέρας.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι συνυφασμένο με την πολιτική ζωή της χώρας

από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Πριν εμπλακεί με την πολιτική, είχε πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο, είχε περάσει την Κατοχή και στις πρώτες εκλογές μετά την απελευθέρωση, το 1946, εκλέγεται βουλευτής. Από τότε και για τα επόμενα 58 χρόνια ο “Ψηλός”, όπως ήταν το παρατσούκλι του, έχει μόνιμη παρουσία στα βουλευτικά έδρανα και στην πολιτική ζωή του τόπου.

Όπως όλοι οι μεγάλοι άνδρες, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποκτά γρήγορα ορκισμένους φίλους και φανατικούς εχθρούς. Οι κόντρες του με τον Ανδρέα Παπανδρέου χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη πολιτική περίοδο, όπως ιστορικής σημασίας ήταν και η προσέγγιση με την Αριστερά και η Οικουμενική κυβέρνηση του 1990. Νίκες, ήττες, προδοσίες…

Σε προσωπικό επίπεδο κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια, θεματοφύλακας της οποίας ήταν η εκλιπούσα σήμερα, Μαρίκα Μητσοτάκη. Μαζί πέρασαν τα ταραγμένα χρόνια της δικτατορίας στο Παρίσι, ενωμένοι κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ της δολοφονίας του γαμπρού τους, Παύλου Μπακογιάννη, από τη «17 Νοέμβρη»… Είδαν τα τέσσερα παιδιά τους να κάνουν οικογένειες και να τους χαρίζουν εγγόνια και δισέγγονα.

Τον περασμένο Μάιο το στήριγμά του “έφυγε” από τη ζωή, η γυναίκα που για χάρη της ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του Ατλαντικού για να την αρραβωνιαστεί κρυφά από την οικογένειά της… Είχε προηγηθεί η απόφαση της μητέρας της Μαρίκας να τη στείλει για να περάσει Χριστούγεννα σε έναν θείο της στις Η.Π.Α, αφού το φλερτ του νεαρού –τότε- πολιτικού στην 20χρονη κόρη της, την είχε «θορυβήσει».

Η σχέση της Μαρίκας με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα μπορούσε να αποτελεί την επεξήγηση του ρητού «πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα, κρύβεται μια δυνατή γυναίκα»  Η επιρροή που ασκούσε η Μαρίκα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν γνωστή σε φίλους και πολιτικούς αντιπάλους. Ο σάλος για τα θρυλικά «ντολμαδάκια» που έφτιαξε στον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο, την εποχή της προσέγγισής τους από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έφτασε να γίνει αστικός μύθος! Και η ίδια φρόντισε, σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις, να τον καταρρίψει.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χωρίς τη Μαρίκα δίπλα του μοιάζει με άνθρωπο μισό», λένε τα ρεπορτάζ των τελευταίων μηνών. Μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς… Σήμερα πάντως θα τον επισκεφθεί όλη η οικογένεια. Η Ντόρα, η Κατερίνα, η Αλεξάνδρα, ο Κυριάκος… Τα εγγόνια του, ο Κώστας και η Αλεξία, αλλά και τα δισέγγονά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα