Μικρή Βουλή και πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης – Η Νέα Μεταπολίτευση του Σαμαρά

Το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί συχνά τις φράσεις «Νέα Μεταπολίτευση» αλλά και «Νέα Ελλάδα». Πέρα όμως από τη θετική εκτέλεση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που θέλει να υπερτονίσει, ο κ. Σαμαράς ρίχνει ιδιαίτερο βάρος και στην υλοποίηση μιας σειράς θεσμικών αλλαγών που θα μεταβάλλουν το πολιτικό τοπίο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η πρώτη έκπληξη έγινε με την προωθούμενη αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των Ευροεκλογών, με λεπτομέρειες να απομένουν για την οριστικοποίηση των

λεπτομερειών. Το θέμα ετέθη το Σάββατο στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκα βασικές παράμετροί του. Έτσι, υπάρχει συμφωνία για μια ενιαία εκλογική περιφέρεια, λόγω των πολλών προβλημάτων που θα προκύψουν σε περίπτωση κατάτμησης των περιφερειών και της μη λειτουργικότητας της απλής αναλογικής σε αυτή την περίπτωση, για τον προϋπολογισμό των υποψηφίων Ευρωβουλευτών (135.000 ευρώ), τις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ (2 σε κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας και 4 σε περιφερειακά μέσα), ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των σταυρών προτίμησης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας έχει «κλειδώσει» στους 4, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Έτσι, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να επικεντρώνει την προσοχή της στην έλευση της Τρόικα και στην ενιαία στάση που θα κρατήσει (λεπτομέρειες καθορίστηκαν στη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών), ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να παίξει ακόμα ένα χαρτί στο θεσμικό πεδίο. Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση του Σαββάτου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ετέθη το ζήτημα της μείωσης των βουλευτών. Στο τραπέζι έχει πέσει η μείωση του αριθμού από τους 300 στους 250-προτάση για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών είχε κάνει ο κ. Σαμαράς από την εποχή που ήταν Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης- και η δημιουργία ενός σώματος Γερουσίας με περισσότερο συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Το δεύτερο σκέλος όμως που αφορά τη Γερουσία συνάντησε τη δυσπιστία του κ. Βενιζέλου, ο οποίος αντιπροτείνει ρύθμιση για συνταγματικό περιορισμό στη διενέργεια πρόωρων εκλογών, καθώς, όπως εκτιμά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η διαρκής εκλογολογία βλάπτει τη χώρα και δημιουργεί κινδύνους αποσταθεροποίησης. Η πρόταση όμως, η οποία προέβλεπε διάδοχη κατάσταση μέσα από την ίδια βουλή, συνάντησε τη δυσπιστία του κ. Σαμαρά, ο οποίος θεωρεί πως μια τέτοια ρύθμιση ενέχει περισσότερους κινδύνους εν σχέσει με τα πιθανά οφέλη.

Η πρόταση για μείωση των βουλευτών προέρχεται από τη «θεσμική κάβα» που δημιουργήθηκε το 2011 για τη ΝΔ, με την αποκρυστάλλωση των προτάσεων της επιτροπής Αβραμόπουλου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Τότε, η επιτροπή υπό τον νυν Υπουργό Άμυνας είχε εισηγηθεί διάφορες καινοτόμες ρυθμίσεις, οι οποίες θα άλλαζαν ριζικά τον πολιτικό χάρτη. Ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση πριν από μερικές μέρες με τον κ. Αβραμόπουλο, στην οποία συζητήθηκε η μείωση του αριθμού των βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να φέρει το νομοσχέδιο για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, με η χωρίς το προτεινόμενο σώμα της Γερουσίας, μέχρι τις Ευρωεκλογές, μετατοπίζοντας έτσι την ατζέντα της συζήτησης. Έτσι, ο κ. Σαμαράς θα εμφανιστεί τολμών μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ενώ στη δημόσια συζήτηση πριν από το crash test των Ευρωεκλογών δεν θα επικρατήσουν μόνο τα ζητήματα της οικονομίας, χωρίς πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου να εκπέμπεται ηττοπάθεια γι’ αυτό το πεδίο, καθώς πιστεύουν πως σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και θα έχει ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Όπως σημείωνε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, η πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών «εντάσσεται στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που θα πέσουν στο τραπέζι και είναι ένα μέτρο εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος μέσα από ρυθμίσεις-τομές». Φυσικά, η μείωση του αριθμού των βουλευτών δεν θα είναι το μόνο ζήτημα που θα πέσει στο τραπέζι. Βέβαια, το χρονικό περιθώριο μέχρι τις Ευρωεκλογές δεν επαρκεί για περισσότερες θεσμικές παρεμβάσεις, γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός θα εξαπολύσει «θεσμική αντεπίθεση» κατά κύματα.

Έτσι, ο κ. Σαμαράς δεν σκοπεύει να περιοριστεί στις ρυθμίσεις για το εκλεκτορικό σύστημα. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρη πηγή, ο Πρωθυπουργός προτίθεται, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, να προχωρήσει με το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, έτσι ώστε να μην χαθεί μια κοινοβουλευτική περίοδος. Έτσι, ο Πρωθυπουργός φέρεται να είναι έτοιμος κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να ξεκινήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Μια εβδομάδα μετά τις Ευρωεκλογές θα ξεκινήσει η διαδικασία» είναι χαρακτηριστικά η φράση, με την οποία δηλώνονται οι προθέσεις του Πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται πως ορισμένες από τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι το 2011 από την επιτροπή Αβραμόπουλου ήταν οι εξής:

αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίαςη θέσπιση ασυμβιβάστου μεταξύ βουλευτή και Υπουργούη αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών και ιδίως η κατάργησή της (Νόμος περί ευθύνης Υπουργών)Καθιέρωση maximum στην πρωθυπουργική θητείαη αναθεώρηση της ασυλίας των βουλευτών, έτσι ώστε αυτή να περιορίζεται στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα. Η ρύθμιση αυτή καθισταται ιδιαίτερα επίκαιρη λόγω και του ζητήματος των διώξεων σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής.αλλαγές στο πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων κ.α.

Όλες αυτές οι προτάσεις αναμένεται να αποτελέσουν πυξίδα για το κυβερνητικό επιτελείο, στο πλαίσιο του θεσμικού ντεμαράζ που ετοιμάζεται, έτσι ώστε να δώσει σήμα αποφασιστικότητας στο εσωτερικό ενόψει και της πολιτικά θερμής συνέχεια που προοιωνίζεται. «Θέλουμε να τελειώσουμε με τα κακώς κείμενα της Μεταπολίτευσης» σημειώνει στο koolnews.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, δίνοντας έτσι το κλίμα για τη συνέχεια.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα