Μεγάλος σεισμός στη Λήμνο – 6,5 Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί και την υπόλοιπη χώρα

Ισχυρή σεισμική δόνηση με επίκεντρο τα νησιά της Λήμνου και της Σαμοθράκης σημειώθηκε στις 12 και 25, μεγέθους 6.5 ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 5.7 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα καθώς και στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε επίκεντρο την

θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου εν γένει και την Αλεξανδρούπολη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε αισθητός στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε Τουρκία-Βουλγαρία. Πρόκειται για το ρήγμα της Ανατολίας προσθέτει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ωστόσο σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,2 βαθμών και σημειώθηκε 77 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και είχε εστιακό βάθος 91 χλμ.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Αθηνών ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Ο δυνατός σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε Εύβοια, Βοιωτία, Έβρο, Θάσο και Χαλκιδική. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές σε Λήμνο και Σαμοθράκη, ενώ κατέρρευσαν κάποιες στέγες από παλαιά σπίτια.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινδτιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος προήλθε από τη βόρεια τάφρο του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα