ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Μια μέρα πριν ανοίξουν οι τριπλές κάλπες και οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα προσφέρουν ορισμένα συμπεράσματα για το τι θα συμβεί την Κυριακή.

-Αυτή τη στιγμή υπάρχει σαφής τάση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, όμως διαφορές που κυμαίνονται στο όριο του στατιστικού λάθους σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου δεν συμβάλλουν στην εξαγωγή απόλυτων συμπερασμάτων. Συνεπώς,

σύμφωνα με την τάση που υπάρχει, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης.

-Η διαφορά με τη ΝΔ δεν είναι κολοσσιαία. Ήδη, το δεύτερο κύμα της δημοσκόπησης της Public Issue χτες το βράδυ δείχνει πως η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα είναι μικρότερη από τις 3+ μονάδες που αποτυπώνουν πολλές δημοσκοπήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, το αποτέλεσμα καθίσταται απολύτως διαχειρίσιμο.

-Το ποσοστό της Ελιάς, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, φαίνεται πως δεν θα προκαλέσουν έντονες αναταράξεις στην κεντροαριστερά. Είναι δεδομένο πως την επόμενη μέρα θα υπάρξει έντονη συζήτηση, αυτή όμως δεν θα λάβει χώρα με βάση ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για την κεντροαριστερά Με δεδομένη και τη διαχειρίσιμη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ενδεχόμενη αντοχή της Ελιάς απομακρύνει τον κίνδυνο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

-Υπάρχει αυτή την ώρα σαφής τάση ως προς το ποιο κόμμα θα είναι τρίτο. Πιο συγκεκριμένα, η Χρυσή Αυγή φαίνεται πως θα είναι τρίτη, αν και αποσοβείται, ως φαίνεται, ο κίνδυνος να λάβει διψήφιο ποσοστό. Ακολουθεί αμέσως μετά το Ποτάμι, το οποίο με ένα ποσοστό από 7 έως 12&, όπως εκτίμησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, θα έχει κάνει γερό μπάσιμο στην πολιτική ζωή του τόπου.

-Τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά ευρήματα, αποτυπώνουν ταραγμένη επόμενη μέρα για Δημοκρατική Αριστερά και Ανεξάρτητους Έλληνες. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει περισσότερες πιθανότητες να εκλέξει ευρωβουλευτή, αν και αυτό δεν σημαίνει πως με ένα ποσοστό στην περιοχή του 4% δεν θα δημιουργηθούν εσωκομματικές αναταράξεις. Το ίδιο ισχύει για τη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία, στην περίπτωση που αποτύχει να εκλέξει ευρωβουλευτή, θα διέλθει μέρες κρίσης, καθώς θα οξυνθεί η εσωτερική αντιπολίτευση.

Αν λοιπόν τα βασικά δημοσκοπικά ευρήματα αποτυπωθούν στην κάλπη, καθίσταται σαφές πως η επόμενη μέρα θα είναι με άκρως ενδιαφέρουσα ως προς τις πολιτικές εξελίξεις, δεν θα υπάρξουν όμως τεκτονικές αλλαγές. Κυριακή κοντή γιορτή λοιπόν.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα