Μεγάλη τιμή για την Μαρία Κάλλας – Μουσείο για την παγκοσμίου φήμης υψίφωνο

18:07 4/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Ένα νέο μουσείο που θα στεγάζεται στο Σύνταγμα αναμένεται να ανεγερθεί προκειμένου να τιμήσει την μεγάλη ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας και να αναδείξει το έργο της προσελκύοντας ταυτόχρονα και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» πραγματοποιήθηκε από την μουσειολόγο Ανδρομάχη Γκαζή, την αρχιτέκτονα και μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη και τον μουσικολόγο Αλέξανδρο Χαρκιολάκη ενώ το παρών στην παρουσίαση

έδωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Το μουσείο θα στεγαστεί σε ένα τριώροφο ανακαινισμένο νεοκλασικό στην οδό Μητροπόλεως στην καρδιά της Αθήνας ενώ θα έχει εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη. Το συγκεκριμένο κτήριο ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και έχει εμβαδόν 1.070 τετραγωνικά μέτρα ενώ αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. Για την δημιουργία του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» θα γίνουν μερικές μικρές μετατροπές στο κτίσμα και το κόστος για την δημιουργία υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με το pathfinder.gr, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και η πρόεδρος της Τεχνόπολις, Αγγελική Αντωνοπούλου τόνισε ότι σύμφωνα με μία μελέτη βιωσιμότητας που εκπονήθηκε, τα λειτουργικά έξοδα του μουσείου θα καλύπτονται από τα εισιτήρια και τα έσοδα του πωλητηρίου, του καφέ και του χώρου των εκδηλώσεων.

Το μουσείο της Μαρίας Κάλλας δεν θα απευθύνεται μόνο στους θαυμαστές της και στους γνώστες της όπερας. Πρόκειται για ένα μουσείο βιωματικό που θα είναι ανοιχτό σε όλους και ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει την μοναδική στα χρονικά φωνή της Ελληνίδας υψίφωνου.

Η φωνή της Μαρίας Κάλλας αποτελεί τον κορμό της συλλογής και ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να παρασυρθεί μέσα στα συναισθήματα της σοπράνο και να κατανοήσει την έκφραση τους μέσα από την βελούδινη φωνή της που θα παρουσιάζεται σε ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις κάποιων ρόλων που την έκαναν γνωστή σε όλη την υφήλιο. Παράλληλα θα υπάρχουν και διαδραστικές εφαρμογές μαζί με ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα που θα παρουσιάζουν το χρονολόγιο της ζωής της.

«Ο επισκέπτης θα μπαίνει σε ένα μυστικιστικό σύμπαν, όπου κυριαρχεί η φωνή της Κάλλας, θα μεταφέρεται σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η εικόνα και η εκφραστική της δεινότητα, για να προχωρήσει σε ένα πιο αλέγκρο και οικείο περιβάλλον, σαν στα άδυτα του χώρου της, όπου μέσα από μια εικαστική προβολή θα υπάρχει η διαρκής προσμονή της εμφάνισης των ηθοποιών», τόνισε η μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη.

Επίσης η συλλογή του μουσείου θα βασίζεται κυρίως σε εκθέματα που είχε στην κατοχή της η Τεχνόπολη από δωρεές και αγορές. Ανάμεσα τους θα βρίσκονται κουστούμια ρόλων, επιστολές, τηλεγραφήματα, προσωπικά αντικείμενα, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ και μαρτυρίες του έργου της Μαρίας Κάλλας. Επίσης θα υπάρχει και ένα σπάνιο ντοκουμέντο όπου η σοπράνο μιλάει ελληνικά κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Αθήνα το 1957. Επιπλέον θα παρουσιάζονται και έργα που φιλοτεχνήθηκαν από γνωστούς εικαστικούς για τη συλλογή αυτή.

Οι πόρτες για το κοινό αναμένεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος του 2015 ενώ η δημιουργία του μουσείου της Μαρίας Κάλλας θα βοηθήσει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα