Κατατέθηκε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Καταργούνται 21 φορείς

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο προβλέπει την κατάργηση 21 φορέων όπως επίσης και την απομάκρυνση των υπαλλήλων τους.

Οι 23 φορείς που αναμένεται να καταργηθούν, έχουν κριθεί ως μη απαραίτητοι ενώ ταυτόχρονα θα απομακρυνθούν και πολλοί υπάλληλοι τους. Πιο συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας ενώ οι ΙΔΑΧ υπάλληλοι των ΝΠΙΔ

θα αποχωρήσουν.

Οι φορείς που καταργούνται είναι:

Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (ΤΕΟ Α.Ε.)Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ)Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ)Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.)Ινστιτούτο Συνταγματικών ΕρευνώνΕρευνητικό Ινστιτούτου Δικονομικών ΜελετώνΟργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της ΑθήναςΟργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ΘεσσαλονίκηςΟργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων (ΟΡΣΙ)Οργανισμός ΚωπαΐδαςΚεντρική Αγορά ΠατρώνΕθνικό Ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά»Διεθνής Ακαδημία ΕλευθερίαςΜουσείο Επιστήμης και ΤεχνολογίαςΚεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογία Α.Ε.

Οι παρακάτω φορείς θα συγχωνευτούνε σε ένα ερευνητικό κέντρο που θα ονομάζεται «Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΕΦΑΕΤ):

Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας ΣτρατούΓραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων ΝαυτικούΚέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας

Οι φορείς που θα συγχωνευτούν σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που θα ονομάζεται Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Ε.Τ.Ε.Α.) είναι:

Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.)Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.)Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (Τ.Α.Α.)

Ο στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι η αποδοτικότερη λειτουργία των δημόσιων οργανισμών με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, κάτι το οποίο αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της αναδιοργάνωσης.

Επίσης θα αλλάξει η αξιολόγηση στο δημόσιο και πλέον οι εργαζόμενοι δεν θα κρίνονται με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα και την οικογενειακή κατάσταση αλλά με την εργασιακή τους επίδοση. Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, στις αρχές Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί εντός του ίδιου μήνα.

Το νομοσχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει και διοικητικές απλουστεύσεις, όπως για παράδειγμα την κατάργηση των επικυρωμένων αντιγράφων που χρειάζονται οι πολίτες για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Μετά την ψήφιση, το Δημόσιο θα αρκείται σε ένα απλό φωτοαντίγραφο του εγγράφου που έχει εκδοθεί από την Δημόσια Αρχή.

Επίσης αναμένεται και η κατάργηση της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής στις υπεύθυνες δηλώσεις που κατατίθενται σε διαγωνισμούς του Δημοσίου. Τέλος, από 1η Ιουλίου δεν θα υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ των τροποποιήσεων του καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Α.Ε και ΕΠΕ.

Φωτογραφία Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα