Ημέρες 1987 στο Χρηματιστήριο – Απώλειες 12,78%

Με επιθετικές πωλήσεις εκφράζουν κυρίως οι ξένοι επενδυτές, την εκτίμηση ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Ο Γενικός Δείκτης τιμών Αθηνών διολισθαίνει στις 950 μονάδες σημειώνοντας απώλειες που υπερβαίνουν το 11%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987.

Η εγχώρια αγορά καλείται να αποτιμήσει δύο νέα δεδομένα από χτες: Την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά δύο μήνες και την επίσπευση

της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εντός του μήνα. Ως προς το πρώτο, εν μέρει αυτό έχει αποτιμηθεί από την αγορά καθώς η καθυστέρηση του ερχομού της Τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος, έθετε την όλη διαδικασία σε καθυστέρηση. Η παράταση θεωρείται ως market positive για τον πιο αυτονόητο λόγο. Η Ελλάδα (σε αντίθεση με την Πορτογαλία) δεν ήταν προετοιμασμένη για να εκτεθεί στις ελεύθερες αγορές. Με λίγα λόγια θα έβγαινε σαν τον «αμνό ανάμεσα στους λύκους...της Wall Street».

Το πιο σημαντικό όμως δεδομένο θεωρείται η διαδικασία... Fast Track Προέδρου της Δημοκρατίας. Το "κλειδί" ως προς αυτό κρύβεται στο όνομα του προέδρου. Κάτι που θα επιταχύνει ή όχι τις βουλευτικές εκλογές πριν το 2016, με την αποδοχή που θα έχει το πρόσωπο του. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το όνομα του Σταύρου Δήμα.

Οι ημερομηνίες - σταθμός είναι η πρώτη ψηφοφορία την 17η Δεκεμβρίου (3 μέρες μετά τις πρόωρες εκλογές στην Ιαπωνία) όπου χρειάζονται 200 βουλευτές υπέρ από τους 300. Αν δεν υπάρξει «απαρτία» πάμε στη 2η επαναληπτική στις 23 Δεκεμβρίου με τον απαιτούμενο αριθμό να είναι πάλι οι 200 από τους 300 βουλευτές και αν και αυτή δεν προχωρήσει η 3η ψηφοφορία είναι στις 29 Δεκεμβρίου με το μαγικό αριθμό των 180 να απαιτείται για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν υπάρξει Πρόεδρος ούτε και τότε, τότε θα κληθούμε σε βουλευτικές εκλογές 25 Ιανουαρίου ή 1η Φεβρουαρίου.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει κάτω των 920 μονάδων καταγράφοντας απώλειες άνω του 11% με τις συναλλαγές όπως θα ήταν αναμενόμενο να είναι αυξημένες. Τέτοια ποσοστιαία μεταβολή ο Γενικός Δείκτης είχε να τη συναντήσει από τις 26 Οκτωβρίου του 1987 όταν έκλεισε με απώλειες 11,99%.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη από τη Beta Χρηματιστηριακή, «η σημερινή κίνηση θεωρείται φυσιολογική καθώς αν και η ορατότητα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το πολιτικό ρίσκο έρχεται χρονολογικά πιο κοντά του αναμενομένου». Στο άκουσμα της λέξης "εκλογές", οι επενδυτές αποεπενδύουν μηδενίζοντας το ρίσκο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου όπως καλύτερα μπορεί να αποτυπώσει τον κίνδυνο της χώρας, εισέρχεται ξανά σε «απαγορευμένα» επίπεδα, λίγο χαμηλότερα του 8%, στο 7,85%, 57 μονάδες βάσης υψηλότερα από χτες.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση απώλειες άνω του 10% καταγράφουν οι μετοχές των ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΟΗ. Ο δείκτης τραπεζών σημειώνει απώλειες της τάξης του 11%, με την ΕΤΕ και την ΑΛΦΑ να υποχωρούν 8,78% και 8,64% αντίστοιχα, την ΠΕΙΡ (-7,46%) και τη ΕΥΡΩΒ (-7,33%). Τα ΕΛΠΕ, η ΜΟΗ , η ΜΕΤΚΑ χάνουν από 7%, η ΔΕΗ (-6,63%), ο ΟΤΕ (-5,07%) και ο ΟΠΑΠ (-3,20%), μεταξύ άλλων.

Το ΑΛΦΑΤΠ που κρίνεται η συμμετοχή του στην άσκηση της 3ης περιόδου μέχρι και αύριο καταγράφει απώλειες 11%, όσες και της Τρ. Πειραιώς και της ΕΤΕ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Attica Bank μετά από κέρδη 65% σε 5 συνεδριάσεις, αυτή τη στιγμή έχει απολέσει 16,48% ενώ αύριο πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των μετόχων της η οποία υλοποιείται ύστερα από δύο αναβολές . Απώλειες άνω του 7% σημειώνουν οι ΣΩΛΚ, ΥΓΕΙΑ, ΦΡΛΚ και ΠΛΑΘ.

Στα παράγωγα, το συμβόλαιο του δείκτη FTSE Large Cap έχει σημειώσει 11.104 συμβόλαια με την τιμή να γυρνάει σε discount.

Η αξία των συναλλαγών είναι ενισχυμένη και ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ ενώ πραγματοποιήθηκε και "πακέτο" για το 1,70% του μετοχικού κεφαλαίου της Πετρόπουλος και αφορούσε 120.000 μετοχές στην τιμή των 2,98 ευρώ.Η αξία της συναλλαγής ανήλθε στις 357.600 χιλ. ευρώ. Η μετοχή της Πετρόπουλος (ΠΕΤΡΟ) υποχωρεί 0,96% στα 3,09 ευρώ.

Λαφαζάνης: Προβοκάτσια του κεφαλαίου σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ως «ωμή παρέμβαση» των αγορών ενάντια στην Αριστερά χαρακτήρισε την κατάρρευση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών η ιστοσελίδα iskra.gr που εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πτέρυγας και της ομάδας Λαφαζάνη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για «κινδυνολογία των αγορών» και του «χρηματιστικού κεφαλαίου με σαφή στόχο την Αριστερά» ως αποτέλεσμα των πολιτικών διεργασιών μετά την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Στην ανάλυσή της η πλευρά Λαφαζάνη υποστηρίζει ότι «η ανησυχία των λεγόμενων αγορών για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα με αφορμή κυρίως τα χαλκευμένα stress test των ελληνικών τραπεζών» συμπληρώνοντας ότι «η νευρικότητα και τα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηριακού δείκτη και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αποτελούν και μια σαφή προειδοποίηση και πίεση προς την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα επικρατήσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και θα έχει σαφές αριστερό πρόσημο».

Παρόλα αυτά υποστηρίζει ότι τόσο οι πολιτικές εξελίξεις όσο και οι πολυποίκιλες πιέσεις «τόσο από το εγχώριο όσο και από το διεθνές κατεστημένο» δεν πρέπει να τρομοκρατήσουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά θα πρέπει να ενισχύσει την αποφασιστικότητά της «προκειμένου να φέρει σε πέρας το δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο ανορθωτικό έργο της».

The post Ημέρες 1987 στο Χρηματιστήριο – Απώλειες 12,78% appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ημέρες 1987, Χρηματιστήριο – Απώλειες 1278,imeres 1987, chrimatistirio – apoleies 1278