Η μάχη Βενιζέλου-Αβραμόπουλου, το σκιώδες υπουργείο Εξωτερικών και στο βάθος η Προεδρία της Δημοκρατίας

Χαρακτήρα ανοιχτής σύγκρουσης παίρνει πλέον η διαφωνία μεταξύ τoυ Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ στη ΝΔ υπάρχει δυσαρέσκεια για τις αποστάσεις που έχει πάρει από την επίσημη γραμμή του κόμματος ο Υπουργός Άμυνας.Το koolnews.gr παρουσιάζει σήμερα το παρασκήνιο.

Είναι Ιούνιος 2013 και το ρεπορτάζ για τον ανασχηματισμό τρέχει. Από την αρχή κυκλοφορεί η πληροφορία πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

θα απομακρυνθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών, όχι όμως γιατί είχε αποτύχει. Άλλωστε, όπως ομολογούσαν τότε κυβερνητικοί παράγοντες, το έργο του είχε κριθεί άκρως επιτυχημένο, ενώ είχε αναγνωριστεί και η συμβολή του στη σύναψη της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ. Έπρεπε όμως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος να πάρει κάποιο Υπουργείο. Έτσι, οι συνεργάτες του και ο ίδιος κλήθηκαν αργά το βράδυ του ανασχηματισμού να αδειάσουν τα γραφεία τους στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Τη μέρα της τελετής παράδοσης και παραλαβής, ειπώθηκε μια φράση από μέρους του Δημήτρη Αβραμόπουλου, την οποία δεν πρόσεξαν πολλοί. Είχε πει ο νυν Υπουργός Άμυνας πως «η εξωτερική πολιτική ασκείται από κοινού από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε υπερθεματίσει. Και αν ο δεύτερος φαίνεται να έχει ξεχάσει τη φράση, αυτή στριφογυρίζει στο μυαλό του πρώτου.

Έτσι λοιπόν οργάνωσε τη στρατηγική του ως υπουργός. Ήδη διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με το στράτευμα από τον καιρό που είχε θητεύσει στο ίδιο υπουργείο επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου. Πέρα λοιπόν από τα αμιγώς στρατιωτικά θέματα, προωθεί και τις διεθνείς σχέσεις.

Όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές ο κ. Αβραμόπουλος έχει ήδη συναντήσει περί τους 35 πρέσβεις ξένων χωρών, περισσότερους από όσους έχει δει στη θητεία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος! Συνεργάτες του τονίζουν επίσης τη στάση του στα θέματα της Αιγύπτου και της Συρίας, όπου είχε ζητήσει να πρυτανεύσει η λογική, σε αντίθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος στην περίπτωση της Συρίας δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε μια επέμβαση στη Συρία.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν κρύβει στις συνομιλίες του την πικρία του για τη μετάθεσή του στο Πεντάγωνο, όχι γιατί δεν εκτιμά το ρόλο του υπουργείου αλλά γιατί θεωρεί πως χρησιμοποιήθηκε ως πολιτική Ιφιγένεια στο μπρα ντε φερ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης και για να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του κ. Βενιζέλου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαταραχθούν και οι μέχρι τότε άριστες σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από την ενόχληση που υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου λόγω της άρνησης του υπουργού Άμυνας να υιοθετήσει τη θεωρία των δύο άκρων και να καταδικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως άκρο.

Επιπρόσθετα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο δεύτερος εκτιμά τον Αρκά πολιτικό, γιατί ήταν ο πρώτος Υπουργός που του είχε ανοίξει την πόρτα του Πενταγώνου. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος, για τον οποίον ο υπουργός Άμυνας δεν μιλά ποτέ απαξιωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κινείται πάντα στα όρια της πολιτικής κριτικής.

Άλλωστε, ο βήχας και η… φιλοδοξία δεν κρύβονται και συνομιλητές του Δημήτρη Αβραμόπουλου θεωρούν πως ο υπουργός Άμυνας σκοπεύει να διεκδικήσει το 2015 την Προεδρία της Δημοκρατίας. Για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να λάβει 180 ψήφους, δηλαδή τις ψήφους 3/5 του Σώματος, ο ίδιος όμως θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερκομματικό υποψήφιο και να τύχει συνεπώς της στήριξης και της Αριστεράς.

Η ατζέντα Αβραμόπουλου λοιπόν είναι γεμάτη. Περιέχει τους σχεδιασμούς του ως Υπουργού Άμυνας, τη σύγκρουσή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και μια φιλοδοξία για μελλοντική εγκατάσταση στο Προεδρικό Μέγαρο. Μένει να φανεί, αν θα καταφέρει να κρατήσει τις-λεπτές- ισορροπίες…

Keywords
Τυχαία Θέματα