Ένα πολιτιστικό «θαύμα» θα φυτρώσει στο Φάληρο με το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος [εικόνες]

Στο τέλος του 2015 θα είναι έτοιμο το Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στον Φαληρικό Όρμο που περιλαμβάνει την κατασκευή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του πάρκου Σταύρος Νιάρχος- συνολικής έκτασης 170.000 τ.μ.

Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει η κοινοπραξία της εταιρείας ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την ιταλική Impregilo. Οι εργασίες στο εργοτάξιο, που εκτείνεται σε 215 στρέμματα και όπου απασχολούνται σήμερα 700 εργαζόμενοι – θα φτάσουν τους 1.500

στην κορύφωση των έργων- βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Σε αυτή την φάση οι ανάγκες της κατασκευής εξυπηρετούνται από έντεκα γερανούς, 100 ειδικά μηχανήματα, ανυψωτικά και εκσκαφείς.

Ήδη, σύμφωνα με τους υπευθύνους της ΤΕΡΝΑ, που αναφέρει το Έθνος, επετεύχθη ολοκλήρωση της πρώτης προθεσμίας που είναι η αποπεράτωση μέσα σε 12 μήνες όλων των χωματουργικών εργασιών του λόφου ο οποίος αποτελεί την βάση για το πάρκο, η θεμελίωση όλων των κτιρίων και η τοποθέτηση των σεισμικών απομονωτών στο κτήριο της Λυρικής Σκηνής. Και υπάρχει μια συμφωνία να αναλάβει η εταιρεία τη συντήρηση του έργου για πέντε χρόνια μετά την παράδοσή του.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου –που καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ανέρχεται στα 56 εκατ. ευρώ. Στα έργα περιλαμβάνονται ακόμα η κατασκευή ενός κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων, χωρητικότητας 1.000 θέσεων και τρία βοηθητικά κτήρια. Το κτήριο του υδάτινου καναλιού, το κτήριο του πάρκου και το κτήριο συντήρησης του πάρκου.

1 από 4 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Αγορά

Τα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας ανάμεσά τους μεγάλο υπαίθριο χώρο, την Αγορά. Στην οροφή του κτηρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα τοποθετηθεί ενεργειακό στέγαστρο επιφάνειας 10.000 τ.μ.. Το στέγαστρο, ένα κατασκευαστικό και μηχανικό επίτευγμα, θα δεσπόζει 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου.

Μάλιστα όπως αναφέρθηκε χθες κατά την διάρκεια παρουσίασης της πορείας των εργασιών, το έργο αποσκοπεί να κατακτήσει την πλατινένια ή χρυσή πιστοποίηση LEED (Leadership In Energy and Environmental Design) του αμερικανικού οργανισμού αξιολόγησης και αποτίμησης της αειφόρου δόμησης. Εάν επιτευχθεί ο στόχος, θα είναι η πρώτη διάκριση αυτού του είδους στην Ελλάδα και η πρώτη για έργο αυτής της κλίμακας σε όλη την Ευρώπη.

Χρονοδιάγραμμα:

30 Ιουλίου 2014

Έως τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποπεράτωση του φέροντος οργανισμού και σκυροδέματος

31 Ιανουαρίου 2015

Έως τότε πρέπει να έχει γίνει αποπεράτωση των στεγάστρων

30 Νοεμβρίου 2015

Έως τότε πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα