Η Google τιμά τον Ελβετό ψυχίατρο Χέρμαν Ρόρσαχ με επετειακό doodle

Τον Ελβετό ψυχίατρο Χέρμαν Ρόρσαχ που δημιούργησε το ομώνυμο ψυχολογικό τεστ τιμά σήμερα η Google η οποία δημιούργησε ειδικό επετειακό doodle.

Ο Ελβετός ψυχίατρος γεννήθηκε το 1884 και δημιούργησε ένα τέστ κηλίδων προκειμένου να κάνει ψυχολογικές διαγνώσεις που σχετίζονται με την εικόνα. Έκτοτε οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν το τεστ

για να προσπαθήσουν να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τη συναισθηματική λειτουργία των ασθενών τους.

Η χρήση του τεστ Ρόρσαχ είναι τόσο διαδεδομένη που χρησιμοποιείται ευρέως τεστ σε περιπτώσεις δικανικής αξιολόγησης, μετά το MMPI, και είναι επίσης το δεύτερο ευρύτατα χρησιμοποιούμενο τεστ από τα μέλη της Εταιρείας για την αξιολόγηση της προσωπικότητας.

Όπως αναφέρει η Wikipedia, το τέστ χρησιμοποιήθηκε για διάγνωση νοητικών διαταραχών και για τη διαφοροποίηση του ψυχωτικού και μη ψυχωτικού τρόπου σκέψης σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασθενής αρνείται να παραδεχθεί ανοικτά ότι η σκέψη του είναι ψυχωτική.

Το τεστ επινόησε αρχικά ο Χέρμαν Ρόρσαχ , μαθητής του Όιγκεν Μπλέλερ, αλλά το σύστημα βαθμολόγησης βελτιώθηκε μετά από τον θάνατό του από αρκετούς ψυχολόγους, ανάμεσα στους οποίους και ο Μπρούνο Κλόπφερ.

Ο Ρόρσαχ το 1911 πειραματιζόταν με έναν φίλο δάσκαλο, τον Κ.Γκέρινγκ, με τις κηλίδες μελάνης και συνειρμικό τεστ του Γιουνγκ σε μαθητές και ασθενείς του. Περιέγραψε αυτά τα πειράματα το 1911, αν και μη συστηματικά. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του για την ψυχανάλυση ήταν πιθανώς ο λόγος για τον οποίο έβαλε κατά μέρος τούτο το διαγνωστικό έργο. Επηρεασμένος από τον Γιουνγκ άρχισε να ενδιαφέρεται κυρίως για την ερμηνεία των έργων τέχνης από τους ψυχωτικούς και νευρωτικούς, καθώς και τη δυνατότητά τους να ζωγραφίζουν.

Η ικανότητα ζωγραφικής εικόνων (ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι μαντάλα) τόσο για τον Γιουνγκ, όσο και για τον Ρόρσαχ, μπορεί να εφαρμοστεί στην ψυχοθεραπεία για τη δημιουργία ενός προστατευμένου ψυχολογικού χώρου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διάμεσο και για τη θεραπευτική διαδικασία, εκτός της διάγνωσης.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα