Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Τι συζητούν στις ΚΟ

Αίσθηση προκάλεσε σε κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, αν και όπως μεταδίδεται από το Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη η πρόταση δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη συνοχή της πλειοψηφίας.

«Ευτυχώς που έχουμε και τον Τσίπρα». Με αυτόν τον δηκτικό τρόπο σχολίασε κορυφαίος υπουργός την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Η αλήθεια

είναι πως στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκαν με… ανακούφιση την κίνηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με δεδομένο πως πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από το κλείσιμο της ΕΡΤ καθ’ αυτό στη συζήτηση που θα λάβει χώρα στη Βουλή τις επόμενες τρεις μέρες. «Χωρίς λογική» χαρακτήρισε την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα άλλο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, δίνοντας έτσι με ανάγλυφο τρόπο την εντύπωση που επικρατεί στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια.

Ακατανόητη όμως θεωρεί την κίνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Το koolnews.gr επικοινώνησε με βουλευτές της γαλάζιας Κ.Ο., οι οποίοι στα δικά τους σχόλια αναγνώριζαν στην κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ένα αδιέξοδο. «Είναι σίγουρα μια κίνηση συσπειρωτική για την κυβερνητική πλειοψηφία» σημείωνε βουλευτής της ΝΔ, ενώ και άλλοι βουλευτές έκαναν την ίδια διαπίστωση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως ο κ. Τσίπρας ήθελε να προβεί οπωσδήποτε σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, η οποία όμως με τα παρόντα δεδομένα θα γυρίσει «μπούμερανγκ». Άλλοι πάλι θεωρούν πως πίσω από την κίνηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται η αναγκαιότητα να υπερκεράσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις για την ομιλία του στο Τέξας με μια συσπειρωτική και επιθετική κίνηση.

Και στο ΠΑΣΟΚ πάντως, στελέχη χαρακτήριζαν την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «ανέλπιστο δώρο για την κυβερνητική συνοχή» και τόνιζαν πως δεν υπάρχει λογική πίσω από αυτή. Πάντως, η απόφαση για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας πάρθηκε βιαστικά και υπό το κράτος των εξελίξεων στην ΕΡΤ σε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Προεδρείο της Κοινοβουλετικής Ομάδας. Στη συνέχεια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν με sms, ενώ πολλοί, ιδίως αυτοί που βρίσκονταν στο Ραδιομέγαρο, ενημερώθηκαν από τους δημοσιογράφους. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζε πάντως πως στόχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι να έρθει επιτέλους ο Πρωθυπουργός στη Βουλή.

Στη ΔΗΜΑΡ τώρα, στέλεχος του κόμματος έλεγε χθες στην ιστοσελίδα μας πως η κίνηση Τσίπρα ήταν βεβιασμένη, καθώς βάζει τη χώρα σε περιδίνηση, ενώ αχρηστεύει ένα κοινοβουλευτικό εργαλείο, όπως η πρόταση δυσπιστίας, ενώ το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο. Επιπρόσθετα, στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν με τη σειρά τους πως η κίνηση Τσίπρα θα συσπειρώσει τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που τις τελευταίες μέρες χαρακτηρίζονται από φυγόκεντρες δυνάμεις, με δεδομένη και την ανοιχτή και σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Ας σημειωθεί πως και ο Ανδρέας Λοβέρδος άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ως «μεγάλο λάθος».

Για αύριο τέλος έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ., όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα χαράξει την κομματική γραμμή, ενώ δεν θα συνεδριάσει η Κ.Ο. της ΝΔ. Από την πλευρά του Μαξίμου και του Γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, θα γίνουν πάντως τηλεφωνήματα σε βουλευτές, χωρίς πάντως να υπάρχουν υπόνοιες για διαφοροποιήσεις. Μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος μιλούσε για «μπετόν αρμέ», αναφερόμενος στον τρόπο που θα προσέλθουν στη συζήτηση και την ψηφοφορία οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν τη συμπολίτευση.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα