Γιατί φεύγουν οι μέλισσες – Τεράστια απώλεια παραγωγής μελιού αναφέρουν οι μελισσοκόμοι

Τον κώδωνα ου κινδύνου κρούουν οι μελισσοκόμοι σχεδόν σε όλη την χώρα καθώς βλέπουν την παραγωγή τους χρόνο με τον χρόνο να συρρικνώνεται χωρίς να γνωρίζουν τα ακριβή αίτια αυτού του φαινομένου. Φέτος, μάλιστα, καταγράφεται μείωση στην παραγωγή μελιού που σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φτάνει το 50%. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών, γεγονός που έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν την εκπόνηση εκτεταμένων μελετών.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, παράγοντες

όπως η αύξηση της θερμοκρασίας και η ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες που επισκέπτονται οι μέλισσες οδηγούν σε αφανισμό τον σημαντικότερο επικονιαστή του πλανήτη.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ίδιοι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή και χρήζει περαιτέρω έρευνας καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφονται φαινόμενα -όπως το ότι δεν παράγεται μελίτωμα σε πεύκα και έλατα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας- που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί επιστημονικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της RealNews, αναφέρεται ότι φέτος η παραγωγή είναι μικρότερη από κάθε άλλη χρονιά, με την μείωση να φτάνει το 50% μάλιστα στην Μαγνησία. Το φαινόμενο ωστόσο δεν είναι τοπικό αλλά εντοπίζεται σε όλη σχεδόν τν χώρα. Ειδικά στο μέλι της καστανιάς που παράγεται στην περιοχή, η μείωση έχει φτάσει το 70% σε σχέση με πέρυσι. «Φανταστείτε πως από τους 10 τόνους που είχε βγάλει πέρυσι φέτος έχουμε με το ζόρι δύο τόνους», αναφέρει ο πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Βόλου Κωνσταντίνος Ράιος στην εφημερίδα.

Ο καθηγητής μελισσοκομίας στο τμήμα Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ανδρέας Θρασυμβούλου, αναφέρει ότι σημαντικό ρόλο εκτός της εκτεταμένης χρήσης νεονικοτινοειδών φαρμάκων, διαδραματίζει και η αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως συνέπεια τα φυτά να εκκρίνουν λιγότερο νέκταρ, κάτι που οδηγεί σε μικρότερη παραγωγή μελιού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Αριστοτελείου, σε περιοχές όπως η Χαλκιδική και η Θάσος τα τελευταία 3-4 χρόνια τα πεύκα δεν παράγουν μελιτώματα για λόγους που επιστήμονες ακόμη δεν γνωρίζουν, γι' αυτό και το φαινόμενο ερευνάται.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε συρρίκνωση της παραγωγής πευκόμελου, που είναι και το βασικότερο είδος μελιού που παράγεται στην χώρα. Εκτός όμως από φαινόμενα όπως αυτά της Χαλκιδικής και της Θάσου, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι περιπτώσεις απώλειας μελισσών αυξάνονται.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα