Σε κατά λιγότερο από τέσσερα χρόνια καταδικάζεται στην χειρότερη ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Μέσα στην εβδομάδα, πιθανόν σήμερα ή αύριο, αναμένεται να ανακοινωθεί η ετυμηγορία για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, στην δίκη που αφορά την υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος από τις «μίζες» των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Κατηγορούμενοι εκτός από τον πρώην υπουργό, είναι ακόμα 18 άτομα. Ωστόσο ο Άκης Τσοχατζόπουλος

έχει περισσότερο άγχος για την σύζυγο και την κόρη του, παρά για τον ίδιο και αυτό γιατί λόγο ηλικίας όσο μεγάλη κι αν είναι η ποινή που θα το ανακοινωθεί (έστω πως φτάσει τα 20 χρόνια), ο συνδυασμός της ηλικίας του (άνω των 70 ετών) με την πρόβλεψη του νόμου για την επιμέτρηση που είναι χαμηλότερη για τους νεότερους κρατούμενους θα τον οδηγήσει εκτός φυλακής σε περίπου σαράντα τέσσερις μήνες. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον Νίκο Ζήγρα, ο οποίος περιμένει βέβαια και κάποιο ελαφρυντικό «λόγω της συνεισφοράς του στην υπόθεση».

Οι 18 κατηγορούμενοι

Πρόκειται για τη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, τον ξάδελφό του του Νίκο Ζήγρα, τον αδελφό της Β. Σταμάτη, Παναγιώτη Σταμάτη, τη λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, τον κατασκευαστή Αστέριο Οικονομίδη, τον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη, τον πρώην γ.γ. Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, την δικηγόρο Ταλίτα Τσεκούρα, τους εκπροσώπους της υπεράκτιας εταιρείας Morelia Οράτιο Μελά και Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, τον φερόμενος ως ιδιοκτήτη της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκο Γεωργουλάκη, τον φερόμενο ως εκπρόσωπο της Torcaso Παντελή Ζαχαριάδη, τους δικηγόρους Σ. Χατζηνικολάου και Γ. Κωνσταντάτο, τον ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ Νίκο Καρατζά και τον πρώην βουλευτής Φώτη Αρβανίτη.

Η απόφαση

Μετά από πεντάμηνη διαδικασία με περίπου 60 συνεδριάσεις, το δικαστήριο σήμερα ή αύριο Τρίτη αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του για την μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς που απασχόλησε επί ένα χρόνο την κοινή γνώμη. Οι εφέτες καλούνται με την απόφαση τους να εκφράσουν την πεποίθηση τους για την ποινική ευθύνη, καθενός εκ των 19 κατηγορουμένων και να επιβάλουν τιμωρία σε αυτούς που θα κηρυχθούν ένοχοι, προσμετρώντας στην ποινή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμπλοκής του αλλά και της προσωπικότητας του.

Τι λέει το βούλευμα

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το σύνολο των κατηγορουμένων διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 «….. ενεργώντας κατ΄ επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Κατά το κατηγορητήριο που κρίνουν οι Εφέτες λίγο πριν την εκφώνηση της απόφασης τους μέσω της οργάνωσης «τοποθετήθηκαν και αποκρύφτηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Η εισήγηση των εισαγγελέων Γ. Αδειλίνη και Π. Παναγιωτόπουλου για την πολύκροτη υπόθεση είναι να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, πλην των Σπύρου Χατζηνικολάου και Παντελή Ζαχαριάδη, των οποίων ζήτησαν απαλλαγή λόγω αμφιβολιών.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα