Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για τους πλειστηριασμούς – 20.000 ακίνητα βγαίνουν στο «σφυρί»

Το σχέδιο άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014 αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικότερα και πλέον καυτά θέματα στην ατζέντα του δεύτερου γύρου των συζητήσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Η ελληνική πλευρά είναι προετοιμασμένη όσον αφορά τις βασικές γραμμές του σχεδίου και σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τις τράπεζες τις τελευταίες διευκρινίσεις

επί των στοιχείων που του απέστειλε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προ ολίγων ημερών, όταν οι εκπρόσωποι της Τρόικας βρίσκονταν στην Αθήνα.

Οι βασικές αλλαγές θα είναι δύο: πρώτον, η μείωση της αντικειμενικής αξίας από τα 200.000 ευρώ που είναι σήμερα το δίχτυ ασφαλείας για την αποτροπή πλειστηριασμών και δεύτερον, η μείωση στο 25 (από 50% που είναι σήμερα) της προσαύξησης επί του αφορολόγητου ορίου, το οποίο επίσης διαμορφώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Η Τρόικα από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών «πρέπει να γίνει χωρίς καμία νέα αναβολή» και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί επ’ αυτού και θα φέρει το θέμα με νομοθετική διάταξη τον Νοέμβριο. Παρότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Τρόικας τηρήθηκε σιγή ιχθύος, με κυβερνητικούς παράγοντες να δηλώνουν ότι δεν έγινε συζήτηση επί του θέματος και την Τρόικα να κάνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία για να ανακύψει αυτό το θέμα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των ακινήτων που αναμένεται να βγουν στον πλειστηριασμό μετά την άρση της απαγόρευσης «κρύβεται» σε μια δεξαμενή 40.000 ακινήτων τα οποία έχουν αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο μέσης αξίας 80.000-90.000 ευρώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της RealNews, και δεν αποπληρώνεται εδώ και τουλάχιστον πέντε έτη (η παλαιότητα του ακινήτου θα αποτελεί ένα από τα κριτήρια ).

Ο αριθμός των ακινήτων που αναμένεται να βγουν στο σφυρί αναμένεται να ανέρθει σε 15.000-20.000.

Τα υπόλοιπα 60.000 ακίνητα τα οποία έχουν προβληματικό στεγαστικό δάνειο θα προστατεύονται από τον πλειστηριασμό, καθώς αποτελούν πραγματικά την κύρια και μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα τα μεσαία νοικοκυριά που αγόρασαν με δάνειο το σπίτι και σήμερα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις μειώσεις μισθών και τη δυσθεώρητη φορολογική επιβάρυνση.

Η νέα νομοθετική διάταξη τέλος θα προστατεύει ανέργους, ασθενείς κτλ. Ενώ όπως αναφέρεται οι τράπεζες, κινούμενες από ίδιον συμφέρον και όχι από κοινωνικά αντανακλαστικά δεν επιθυμούν να βρεθούν με χιλιάδες σπίτια στην κατοχή τους, πόσο μάλλον όταν η αξία τους θα έχει υποστεί καθίζηση εξαιτίας της ύφεσης που πλήττει την αγορά.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα