Φέρτε πίσω τις καταθέσεις, λέει η κυβέρνηση – «Αμνηστία» για τους μεγαλοκαταθέτες

Σχέδιο επαναπατρισμού των καταθέσεων που έφυγαν στο εξωτερικό εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τράπεζες. Το θέμα έθεσαν αρχικά οι διοικήσεις των τραπεζών καθώς η χορήγηση δανείων και η μείωση των επιτοκίων απαιτεί την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των καταθέσεων, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους.

Σε δημοσίευμά της η Real News μάλιστα αναφέρει

πως ο πρωθυπουργός ήταν θετικός και μάλιστα δήλωσε πως «πρέπει να λύσουμε το ζήτημα αυτό. Υπάρχουν όμως κάποια θέματα με την Τρόικα». Η Τρόικα φαίνεται να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενη θέσπισης φορολογικής «αμνηστίας» σε όσους μεγαλο-καταθέτες έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, εγείροντας μάλιστα θέματα «ηθικού κινδύνου» καθώς ισχυρίζονται πως αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής.

Τα κίνητρα που μελετώνται είναι η πλήρης φορολογική αμνηστία ή η επιβολή μικρού φόρου της τάξης 5%-10% και ανοικτή πρόσκληση επιστροφής ενεργή για πάνω από 3 έτη, αλλά και σύνδεση με επενδυτικά κίνητρα όταν πρόκειται για ποσά άνω των 500.000 ευρώ, για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων ύψους 50-60 δισ. ευρώ - που έφυγαν σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2010 έως και τα μέσα του 2012.

Μια ρύθμιση που θα είχε σκοπό την επιστροφή των μεγαλοκαταθετών, θα λειτουργούσε πιθανώς θετικά καθώς οι αυστηροί κανόνες που έχουν τεθεί στο τραπεζικό σύστημα διεθνώς προστατεύουν την επιτυχία του μέτρου και λειτουργούν παράλληλα ως φόβητρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα