Σύμμαχος οι ΗΠΑ στην μάχη κατά της λιτότητας – Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά

Τα μηνύματα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μετέφερε στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών εξήρε τις προσπάθειες προσαρμογής της Ελλάδας, αλλά, σε αντίθεση με τον Σόιμπλε,

σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης. Έφερε μαζί του ειδικούς για επενδύσεις και τόνισε η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι παράγοντας – κλειδί για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Μερικές ημέρες πριν από την αναχώρηση του Αντώνη Σαμαρά για την Ουάσινγκτον για την πρώτη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τζακ Λιου εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ παρουσίασε, διακριτικά, την άλλη «συνταγή» που πρεσβεύουν οι ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον προκρίνει την ανάπτυξη και τη δημιουργία των θέσεων εργασίας για την έξοδο από την κρίση και τάσσεται κατά της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που οδηγεί σε σφοδρή ύφεση.

Ως θετικό προμήνυμα και καλό οιωνό για την επιτυχή κατάληξη της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο εκτιμά η κυβέρνηση το θερμό κλίμα που επικράτησε κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Τζακ Λιου.

Με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και έχοντας στο πλευρό του τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν περιορίστηκε μόνον να εξάρει την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για να πετύχει την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά έδωσε έμφαση στην ανάγκη να μπει η χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για τις επόμενες γενιές.

Πρακτικά από την συνάντηση συμπεραίνεται πως η Αθήνα απέκτησε έναν μεγάλο σύμμαχο στη μάχη υπέρ της ανάπτυξης, καθώς στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η λιτότητα που επέβαλε το Βερολίνο στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν είναι η απάντηση στην κρίση και η συνταγή της Ε.Ε. έχει αποτύχει στην πράξη. Σε αυτή τη φάση βέβαια η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και απαιτεί στενή συνεργασία από την Ευρώπη για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων.

Η Ελλάδα, τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Λιου, «έκανε μια από τις σκληρότερες πορείες προς την ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις εδώ και γνωρίζουμε πως η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις κοινές θυσίες των τελευταίων χρόνων, όπως και τις προκλήσεις που παραμένουν».

«Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις θα βάλουν τα θεμέλια για διαρκή ανάπτυξη», είπε ο Αμερικανός υπουργός, προσθέτοντας ότι τα επιτεύγματα δεν πρέπει να αφεθούν ημιτελή, αλλά να συνοδευτούν με σκληρή δουλειά, όπως είπε, προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Αμερικανός υπουργός, που διετέλεσε και επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, συζήτησε και για την επικείμενη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον το διάστημα 7 έως 11 Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός, που θα συνοδεύεται από τον Γιάννη Στουρνάρα, αναμένεται να παρουσιάσει στον Αμερικανό πρόεδρο τις ελληνικές απόψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η επικείμενη επίσκεψή μου στoν πρόεδρο Ομπάμα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς συμμάχους μας. Υπήρξαμε πάντα στενοί φίλοι, όπως αποτυπώνεται και από την παρουσία της ισχυρής Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας» είπε ο Αντώνης Σαμαράς λίγο πριν από το γεύμα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα