Εθνική Γιβραλτάρ: Τίνος είσαι ‘συ;

Η συμμετοχή της σε όμιλο προκριματικών του Euro2016, ήταν η παρθενική της εμφάνιση στην ανταγωνιστική διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή. Κι αυτό σημαίνει ότι, 120 χρόνια μετά την ίδρυση της ποδοσφαιρικής της ομοσπονδίας, η «τρύπα» αυτή της γεωγραφίας στη νοτιοδυτική άκρη της Ευρώπης θα παίζει πλέον μπάλα με την «πρώτη ομάδα».

Γράφει ο Γιάννης

Τσαούσης

Στον όμιλο με αντιπάλους τις Γερμανία, Πολωνία, Ιρλανδία, Σκωτία και Γεωργία, το Γιβραλτάρ έχασε και τα 10 παιχνίδια που έδωσε, σημειώνοντας δύο γκολ και δεχόμενο 56, αλλά έκανε ένα ρεκόρ: Με τα 56 τέρματα παθητικό έβαλε από κάτω το Σαν Μαρίνο που είχε δεχτεί παλιότερα 53 στην ίδια διοργάνωση. Μικρό το κακό, άλλωστε η έγνοια των Γιβραλταριανών δεν είναι να σταθούν (ακόμα τουλάχιστον) επάξια πλάι σε υπολογίσιμες ευρωπαϊκές δυνάμεις του ποδοσφαίρου, αλλά να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους να τις αντιμετωπίζουν.

Από την ανυπαρξία στην (μερική) δικαίωση

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Γιβραλτάρ ιδρύθηκε το 1895, από Άγγλους φυσικά μια και η μικρή αυτή λωρίδα γης με τους 29.000 μόνιμους κατοίκους ανήκει στη Μ. Βρετανία από το 1713 με τη συνθήκη της Ουτρέχτης. Αφότου παρέμεινε στη διεθνή αφάνεια για περισσότερο από έναν αιώνα, το 1999 αποφάσισε και έκανε αίτηση για να γίνει μέλος της UEFA. Η αίτηση απορρίφθηκε, κυρίως λόγω του ότι η Ισπανία (που ακόμα και σήμερα διεκδικεί την κυριότητα της περιοχής) πάτησε πόδι, φοβούμενη ότι Καταλανοί και Βάσκοι θα επιχειρούσαν επίσης να «ξετσουτσουνίσουν».

Το 2007 έγινε νέα αίτηση στην UEFA, την οποία Αγγλία, Σκοτία και Ουαλία στήριξαν θερμά, ωστόσο απορρίφθηκε και πάλι με ψήφους 45-3 όταν η Ισπανία απείλησε ότι -αν γίνει δεκτή- θα αποσύρει όλες τις ομάδες της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τότε η UEFA νομοθέτησε ότι δεν θα μπορούν εφεξής να γίνονται μέλη της κράτη που δεν έχουν αναγνωριστεί ως κυρίαρχα από τον ΟΗΕ. Το Γιβραλτάρ πήγε στο CAS την ίδια χρονιά και ξανά το 2011 οπότε και αποφασίστηκε ότι έχει δίκιο διότι «οι κανόνες για τα κυρίαρχα κράτη δεν ίσχυαν το 1999 και το 2007, οπότε και το Γιβραλτάρ είχε κάνει αντίστοιχες αιτήσεις».

Αποτέλεσμα αυτού ήταν, στις 24 Μαϊου 2013, το κρατίδιο να γίνει δεκτό με κάθε επισημότητα ως μέλος της UEFA. Υπήρχε, όμως, ανοικτό το θέμα FIFA: Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 το Γιβραλτάρ καταθέτει αίτηση για να γίνει δεκτό ως μέλος την οποία ο Σεπ Μπλάτερ απορρίπτει, με την αιτιολογία ότι δεν είναι ανεξάρτητο κράτος. Σαθρή αιτιολόγηση, για μια ομοσπονδία που είχε ήδη στους κόλπους της 22 μη ανεξάρτητα κράτη-μέλη, 5 εκ των οποίων ευρωπαϊκά (Αγγλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία, Ουαλία, Ν. Φαρόε). Το Γιβραλτάρ προσέφυγε εκ νέου στο CAS, η υπόθεση εκδικάστηκε στις 21 Μαϊου 2015, ωστόσο απόφαση δεν βγήκε ακόμα μια και το δικαστήριο ζήτησε από τις δύο πλευρές να καταθέσουν περισσότερα νομικά επιχειρήματα.

Δύο κατηγορίες και πέντε κύπελλα!

Για το μέγεθος του, το Γιβραλτάρ παίζει πολλή μπάλα, καίτοι ημι-επαγγελματικά. Στην πρώτη κατηγορία, η οποία υπάρχει από το 1905, αγωνίζονται 12 ομάδες. Πιο πετυχημένη εξ’ αυτών η Lincoln Red Imps F.C. η οποία, αφενός κατακτά το πρωτάθλημα σερί τα τελευταία 13 χρόνια, αφετέρου έγινε η πρώτη ομάδα του κρατιδίου που πέρασε γύρο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση: Το καλοκαίρι που μας πέρασε απέκλεισε στον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ την Σάντα Κολόμα από την Ανδόρα με 0-0 ισοπαλία εντός και νίκη 2-1 εκτός, για να αποκλειστεί στον δεύτερο γύρο από την δανέζικη Μίντιλαντ με δύο ήττες και συνολικό σκορ 0-3.

Στην δεύτερη κατηγορία αγωνίζονται επίσης 12 ομάδες, όπως η εξωτική Boca Juniors F.C., η Cannons και η Europa Pegasus, ενώ, εννοείται, ότι υπάρχει και θεσμός κυπέλλου. Όχι ένας, πέντε! Μέχρι και κύπελλο για τις ρεζέρβες έχουν! Με λίγα λόγια, οι Γιβραλταριανοί γουστάρουν τρελά την μπάλα -και άρα και την εθνική τους. Ξέρουν ότι δεν είναι τίποτα το σπουδαίο (και πιθανότατα δεν θα γίνουν και ποτέ), αλλά θέλουν να τη στηρίξουν.

Η Εθνική δεν είναι «δουλειά»

Σύμφωνα μετην UEFA, για να έχει κάποιος το δικαίωμα να παίξει στην εθνική Γιβραλτάρ θα πρέπει να είναι κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου που να έχει γεννηθεί στο Γιβραλτάρ ή να έχει γονείς ή παππούδες από το Γιβραλτάρ ή να έχει φοιτήσει για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών σε σχολείο του Γιβραλτάρ.

Από τους 23 παίκτες που κλήθηκαν για τα δύο τελευταία παιχνίδια των προκριματικών, με Γεωργία και Σκωτία, μόλις τρεις αγωνίζονται εκτός Γιβραλτάρ: Ο 23χρονος τερματοφύλακας Τζέιμι Ρόμπα που παίζει στην τέταρτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος με την Le Pontet, ο 24χρονος αμυντικός Τζέιμι Μπόζιο που βγάζει το ψωμί του στην ένατη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος με την Ashford United F.C. και ο μέσος Τζέικ Γκόσλινγκ (πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Γιβραλτάρ, με 2 γκολ σε 11 παιχνίδια), ο οποίος αγωνίζεται στην τέταρτη κατηγορία της Αγγλίας, με τη φανέλα της Bristol Rovers F.C.

Πρώτος σε συμμετοχές στην ομάδα είναι ο 27χρονος αμυντικός Τζόζεφ Τσιπολίνα, διοικητικός υπάλληλος στο επάγγελμα, με 16. Στο ρόστερ της εθνικής Γιβραλτάρ θα βρούμε επίσης, μεταξύ άλλων, τον πυροσβέστη-τερματοφύλακα Τζόρνταν Πέρεζ (ότι εγγύτερο στον Μπεν Λήπερ...), τον υπάλληλο τελωνείου (και αρχηγό της ομάδας) Ρόι Τσιπολίνα, τους αδελφούς Κασκιάρο που είναι αστυνομικοί (ο μικρός τους αδελφός είναι ταξιδιωτικός πράκτορας) και τον ηλεκτρολόγο Μπράιαν Πέρεζ. Προπονητής της ομάδας εδώ και 3 μήνες είναι ο 61χρονος Άγγλος Τζεφ Γουντ, παλιός τερματοφύλακας της Τσάρλτον, ο οποίος ταυτοχρόνως προπονεί και τους τερματοφύλακες στις μικρές εθνικές της Ουαλίας.

The Rock

Η ιστορία του Γιβραλτάρ αποδεικνύει ότι με περίσσιες δόσεις πείσματος και επιμονής, μπορεί στο τέλος να επιτύχεις στόχους που έδειχναν εξαρχής ότι είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία. Και ότι -παρότι το ποδοσφαιρικό τους στάτους πιθανότατα δεν θα μεγαλώσει με τα χρόνια- μπορούν να είναι περήφανοι για το ότι δεν θα είναι πλέον γνωστοί μόνο ως ο βράχος-φορολογικός παράδεισος, αλλά και ως μία ακόμα ομάδα που απέδειξε ότι η μεγάλη δημοκρατία του ποδοσφαίρου τους χωράει όλους, παιδιά και «αποπαίδια». Αγωνιστικά θα παραμείνουν παρίες, τη χαρά της συμμετοχής όμως δεν θα τους τη στερήσει πια κανείς.

The post Εθνική Γιβραλτάρ: Τίνος είσαι ‘συ; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα