Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο σε σχέση με τους μισθούς μας

13:46 3/6/2014 - Πηγή: KoolNews

Η Ελλάδα έχει την πέμπτη ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο σε απόλυτες τιμές και τη δεύτερη ακριβότερη σε σχέση με το μέσο μισθό των εργαζομένων. Αυτό προκύπτει από έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg σε σύνολο 61 κρατών.

Η σχετική έρευνα συνέκρινε τις τιμές της βενζίνης ανά χώρα σε συνδυασμό με το μέσο ημερήσιο εισόδημά των πολιτών τους και κατέληξε στο ποσοστό του εισοδήματος που χρειάζεται να διαθέσει ένας καταναλωτής για να προμηθευτεί

ένα γαλόνι βενζίνης.

Οι 5 πιο ακριβές χώρες στην τιμή της βενζίνης, είναι:

Νορβηγία [τιμή ανά γαλόνι (4 λίτρα) βενζίνης 9.79 δολ.]

Η σκανδιναβική χώρα δεν επιδοτεί τα καύσιμα από τα κέρδη της ενεργειακής της βιομηχανίας διότι προτιμά να επιδοτεί τις εθνικές τις υπηρεσίες, όπως την δωρεάν εκπαίδευση στα πανεπιστήμια και την εξοικονόμηση πόρων για τη βελτίωση των υποδομών.

Στη Νορβηγία το μέσο ημερήσιο εισόδημα είναι 273 δολάρια. Άρα, χρειάζεται το 3,6 % του μισθού μιας ημέρας για την αγορά ένα γαλόνι πετρελαίου.

Ολλανδία [Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης 9,46 δολ.]

Οι Ολλανδοί έχουν τον μεγαλύτερο φόρο καυσίμων στην ΕΕ και γι αυτό άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που έχουν υιοθετήσει την λύση του... ποδηλάτου! Με μέσο καθημερινό εισόδημα 136 δολάρια χρειάζονται το 6,9 % αυτού του μισθού για ένα γαλόνι βενζίνης.

Ιταλία [Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης 9,34 δολ.]

Οι ιταλικές τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν 8,5 % από τον Ιούλιο. Με ημερήσιο εισόδημα 99 δολάρια χρειάζονται το 9,4 % του μισθού για την αγορά ενός γαλονιού βενζίνης.

Δανία [Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης: 9,14 δολ.]

Η Δανία έχει τον υψηλότερο φόρο της βενζίνης στην ΕΕ και τιμές που είναι πάνω από 50 % υψηλότερες του παγκόσμιου μέσου όρου. Παρόλα αυτά, είναι σχετικά φθηνή για τους Δανούς καθώς το μέσο ημερήσιο εισόδημα είναι 170 δολάρια, εκ των οποίων μόνο το 5,4 % είναι απαραίτητο για να αγοράσουν ένα γαλόνι βενζίνης.

Ελλάδα [Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης: 8,81 δολ.]

Η Ελλάδα αύξησε τους φόρους της βενζίνης από το 2009 στα πιο υψηλά ποσοστά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Το πρόβλημα του κόστους της βενζίνης για τους Έλληνες επιβαρύνεται από την ποσότητα που καταναλώνουν. Μόνο οι Νοτιοαφρικάνοι ξοδεύουν περισσότερα από το ετήσιο εισόδημα τους για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους. Με μέσο ημερήσιο εισόδημα 62 δολάρια οι Έλληνες χρειάζονται το 14 % του ποσού αυτού για βενζίνη.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα