Σενάρια για… νόμο και τάξη στο Οικονομικών – Πληροφορίες προκρίνουν τον Δένδια

13:46 3/6/2014 - Πηγή: KoolNews

Τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια εμφανίζουν τα σενάρια ως επικρατέστερο διάδοχο του Γιάννη Στουρνάρα. Πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί ο νέος υπουργός Οικονομικών να προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αναβάθμιση στελέχους από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με το σκεπτικό της γνώσης των πραγμάτων και της συνέχειας.

Υπό την πίεση του ΠΑΣΟΚ για άμεσες κινήσεις,

υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνει ο ανασχηματισμός μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι (πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος) βρίσκονται στην Αθήνα.

Διαφορετικά, ο ανασχηματισμός μετατίθεται για την επομένη του Αγίου Πνεύματος, επιτείνοντας και την αγωνία στους νυν υπουργούς και υφυπουργούς.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταλήξει ότι ο διάδοχος του κ. Στουρνάρα πρέπει να συμβολίζει μια στροφή στην οικονομική πολιτική και στην κοινωνία, ώστε να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα.

Επιπλέον, κρίνεται σκόπιμο ο νέος υπουργός να έχει θετική καταγραφή στη λεγόμενη μεσαία τάξη, η οποία έχει πληγεί υπέρμετρα από την υψηλή φορολόγηση, έχοντας δώσει ήδη δείγμα μιας σοβαρής και αποτελεσματικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του.

Να σημειωθεί πάντως ότι στο χώρο της Ν.Δ. υπάρχουν γρίνιες και δυσαρέσκειες και αντιπαραθέσεις.

Γκρίνιες στελεχών

Από τη μια, κορυφαία στελέχη του κόμματος, τονίζουν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαιτεί να προωθήσει αρκετά στελέχη της «ελιάς», κάτι που δεν δικαιούται από τα ποσοστά των Ευρωεκλογών.

Δεν λείπουν όμως και οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Το ενδεχόμενο να υπουργοποιηθούν οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Αρης Σπηλιωτόπουλος, έχει προκαλέσει μέχρι και δημόσιες αντιπαραθέσεις. Ορισμένοι επικαλούνται την ήττα των δυο στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές και επισημαίνουν ότι είναι λάθος να επιβραβευτούν οι αποτυχημένοι. Μάλιστα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, κατηγόρησε ευθέως τη Σοφία Βούλτεψη για τη στήριξή της στον Νικήτα Κακλαμάνη και σημείωσε πως η κ. Βούλτεψη, επιτέθηκε στις επιλογές του πρωθυπουργού και ως εκ τούτου θα πρέπει να σωπάσει.

Οι στόχοι του Βενιζέλου

Η Χαριλάου Τρικούπη στοχεύει να δώσει το δικό της στίγμα στη νέα κυβέρνηση, το οποίο θα έχει κεντροαριστερό προσανατολισμό και θα αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες του Ευάγγελου Βενιζέλου να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλά να επιτύχει ανοίγματα στο πλαίσιο της Ελιάς.

Γι’ αυτό, άλλωστε, αμέσως μετά την ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, θα ανατεθεί σε στελέχη του κόμματος ο βαρύνων ρόλος της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα επιφορτιστούν με αυτή την υποχρέωση θα πρέπει να επικεντρωθούν με συστηματικό τρόπο στο διάλογο με άλλες δυνάμεις του πολιτικού αυτού χώρου και να έχουν γρήγορα αποτελέσματα, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις πολιτικές εξελίξεις από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα