Τρόικα: Κοστούμι 7 δισ. για την επόμενη διετία – Και απολύσεις και πλειστηριασμοί

13:46 3/6/2014 - Πηγή: KoolNews

Ασχέτως των διατυπώσεων που θα χρησιμοποιεί η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που θα δοθεί στη δημοσιότητα, αναμένεται να μας επαναφέρει στη σκληρή πραγματικότητα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από πηγές του Ταμείου η έκθεση από τη μια πλευρά θα επισημαίνει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει αλλά θα τονίζει με ιδιαίτερη σαφήνεια τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ, αναμένεται να επισημάνει έξι ζητήματα που έτσι κι αλλιώς θα αποτελέσουν

σημείο τριβής στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης που θα έχει η Τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο.

Το πρώτο και βασικό ζήτημα είναι οι διαδικασίες πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές στο δημόσιο. Είναι γνωστό ότι η Τρόικα έχει ζητήσει οι πλειστηριασμοί να ξεκινούν από το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει τιμή εκκίνησης στα δύο τρίτα.

Ακολουθούν δύο ακόμη ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας και για τις δύο πλευρές. Το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, όπου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι εφόσον δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα η συμφωνία για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τότε το σύστημα θα πρέπει «να ευθυγραμμιστεί με εκείνα που ισχύουν στην Ε.Ε., μέσω νόμου που θα υιοθετηθεί το φθινόπωρο του 2014.

Και η κατάργηση ή συγχώνευση δεκάδων φόρων υπέρ τρίτων, που θα φέρει σε δυσχερή θέση τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι θα μπουν φόροι υπέρ τρίτων, και κοινωνικοί πόροι που εισπράττουν διάφορα ταμεία, με την προοπτική αυτοί να μεταφερθούν απευθείας στον Προϋπολογισμό.

Παράλληλα, επί τάπητος τίθεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος με απώτερο στόχο να μειωθεί ακόμη περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση στα ταμεία.

Κρίσιμο ζήτημα που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία όλης της διαπραγμάτευσης είναι η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, καθώς η τρύπα στα έσοδα ξεπερνά το 1 δισ. το πρώτο τετράμηνο.

Φυσικά, έσχατο αλλά όχι τελευταίο σημείο στις διαπραγματεύσεις θα είναι η μεγάλη συζήτηση για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για να καλυφθεί τρύπα 7 δισ. ευρώ στη διετία 2015 και 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα