Διαγκωνισμός γαλάζιων μνηστήρων για το Πεντάγωνο – Δεν αποκλείεται πάλι η έκπληξη

Μπορεί την εβδομάδα που έρχεται η κεντρική πολιτική σκηνή να παραλύει, λόγω και της επίσημης άδειας που έχουν πάρει οι υπουργοί από τον πρωθυπουργό, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν γίνονται συζητήσεις και ζυμώσεις. Έτσι, έστω και αν ακόμα αργεί η ώρα των ανακοινώσεων, έχει ξεκινήσει ο διαγκωνισμός στο παρασκήνιο για τη διαδοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Άμυνας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος

Ευγενίδης

Η θέση που κατείχε ο νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν είναι επίζηλη. Το Πεντάγωνο δεν είναι μνημονιακό υπουργείο και σε περίπτωση που ο εκάστοτε υπουργός βρει κοινό βηματισμό με τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, τότε η θητεία του είναι ως επί το πλείστον ανέφελη. Γι’ αυτό το λόγο, έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για τον αντικαταστάτη του πρώην υπουργού Άμυνας, δύο ονόματα φέρονται όμως να είναι τα επικρατέστερα, χωρίς πάντως να μπορεί να αποκλειστεί η έκπληξη, όπως έγινε στην περίπτωση του υπουργού Οικονομικών αλλά και του Επιτρόπου, όπου δεν επελέγη κάποιο από τα ονόματα που έπαιζαν δυνατά στην πολιτική σεναριολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, δύο είναι οι βασικοί υποψήφιοι, ενώ παραμένει ο αστερίσκος του προσώπου-έκπληξη: Ευριπίδης Στυλιανίδης και Άδωνις Γεωργιάδης προβάλλουν ως βασικοί υποψήφιοι, ενώ τα ονόματα του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του Πάνου Παναγιωτόπουλου που επίσης ακούστηκαν στην πολιτική πιάτσα δεν φαίνεται πως έχουν βάση.

Ο μετριοπαθής κύριος Στυλιανίδης από τη Ροδόπη

Ο πρώτος υποψήφιος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, προέρχεται από την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ και είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών επί τρικομματικής κυβέρνησης, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως ο κ. Στυλιανίδης είναι βουλευτής Ροδόπης, εκεί που το μειονοτικό κόμμα DEB σάρωσε στις ευρωεκλογές με ποσοστό 41,68% κα περισσότερες από 25.000 ψήφους, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό της ΝΔ, η οποία έλαβε στο νομό 16,41% και λίγο περισσότερες από 10.000 ψήφους.

Υπό αυτό το πρίσμα, η υπουργοποίηση και μάλιστα σε αυτό το πόστο του μόνου βουλευτή του νομού που δεν προέρχεται από τη μουσουλμανική μειονότητα θα μπορούσε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και ειδικά προς το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, το οποίο το τελευταίο διάστημα αναπτύσσει ξανά έντονη κινητικότητα, με αιχμή του δόρατος τον πρόξενο Οσμάν Ιλχάν Σενέρ.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Στυλιανίδης ανήκει στους… αναδομηθέντες υπουργούς, οι οποίοι ουδέποτε εξέφρασαν δημοσίως τη διαφωνία τους για κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ ποτέ δεν δημιούργησε εσωκομματικό πρόβλημα στον Αντώνη Σαμαρά. Πάντως, το τελευταίο διάστημα και μετά το κακό για τη ΝΔ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Στυλιανίδης είχε παρέμβει με μια ομιλία του σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής με σαφή ιδεολογικοπολιτικά στοιχεία. Κατά τον κ. Στυλιανίδη, όσες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και να γίνουν στην Ελλάδα, «αν δεν σπάσουμε το κατεστημένο της διαπλεκόμενης οικονομικής ολιγαρχίας, αν δεν απλώσουμε τις ευκαιρίες σε όλους, αν δεν προστατεύσουμε τη μεσαία τάξη, αν δεν οριοθετήσουμε με αυστηρότητα τη σχέση πολιτικής, αγοράς και τεχνοκρατίας δεν θα πετύχουμε τίποτε».

Στο σημείο αυτό έβαλε στο τραπέζι με ένα διαφορετικό τρόπο τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή με βάση τη διακήρυξη της Χαλκιδικής, λέγοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με τον κρατισμό της παρωχημένης αριστεράς, ούτε με τον ολιγοπωλιακό καπιταλισμό μιας νεοφιλελεύθερης δεξιάς που αβαντάρεται από την κρίση αλλά μόνο μέσα από την Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς που αποτελεί το ιστορικό επίτευγμα της Πολιτικής μας οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο συγκρουσιακός Άδωνις των ειδικών αποστολών

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι χωρίς αμφιβολίες ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Ανέλαβε το 2013 το υπουργείο Υγείας, την ώρα που η καρέκλα του υπουργού φάνταζε ηλεκτρική. Τελείωσε τη θητεία του με αμφιλεγόμενο τρόπο: πολλοί τον επιβράβευαν για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές του, ενώ ακόμα περισσότεροι του επιτίθεντο για τον κυνικό τρόπο, όπως του καταλόγιζαν, με τον οποίο αντιμετώπιζε τον τομέα της υγείας.

Παρά την πικρία του, ο κ. Γεωργιάδης απεδέχθη σε δεύτερο χρόνο την πρόταση του πρωθυπουργού και ανέλαβε πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ξεκινώντας τη θητεία του από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής. Στην πράξη, ο κ. Γεωργιάδης δεν άντεξε μακριά από τις δύσκολες θερινές κοινοβουλευτικές μάχες. Παρέστη στη συζήτηση για το δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ στο πρώτο θερινό τμήμα, αντικαθιστώντας εκτάκτως την Έλενα Ράπτη, ενώ και στο δεύτερο θερινό τμήμα μίλησε σχεδόν για όλα τα νομοσχέδια ως απλός βουλευτής, μιας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ήταν ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης.

Πλέον, υπάρχει πιθανότητα ο κ. Γεωργιάδης να μην προλάβει να αναλάβει καθήκοντα στην Ολομέλεια, καθώς είναι υπαρκτό το σενάριο να αναλάβει στο τέλος Σεπτεμβρίου, παράλληλα με την ολοκλήρωση των καθηκόντων του στη Βουλή για το Γ’ θερινό τμήμα, τη θέση του επικεφαλής στο Πεντάγωνο. Διατηρεί αγαστές σχέσεις με τη λεγόμενη πατριωτική Δεξιά και φυσικά και με τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ σε ενδεχόμενη υπουργοποίησή του δεν θα έλεγε «όχι» ο κύριος Βενιζέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Με αυτά τα δεδομένα ο κύριος Γεωργιάδης παίζει δυνατά να αναλάβει τη θέση του υπουργού στη λεωφόρο Μεσογείων.

Πάντως, το Σαββατοκύριακο διακινήθηκε, έστω χλιαρά, ένα σενάριο πως το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τον ορισμό νέου υπουργού Άμυνας, θα ζητήσει μίνι-ανασχηματισμό και προώθηση ακόμα ενός στελέχους του σε κορυφαίο πόστο.

Παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου με τον οποίον επικοινώνησε το koolnews.gr δήλωσε άγνοια για το σενάριο, λέγοντας πως σύμφωνα με τα δεδομένα, ο ορισμός νέου υπουργού Άμυνας δεν θα εντάσσεται στο πλαίσιο διορθωτικών κινήσεων στον ανασχηματισμό του Ιουνίου, μιας και το κυβερνητικό σχήμα μόλις τώρα βρίσκει κοινό βηματισμό. Δεδομένο πάντως θα πρέπει να θεωρείται πως ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου θα προέρχεται από τη γαλάζια Κ.Ο., ακόμα και αν είναι το πρόσωπο-έκπληξη που προαναφέρθηκε.

The post Διαγκωνισμός γαλάζιων μνηστήρων για το Πεντάγωνο – Δεν αποκλείεται πάλι η έκπληξη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα