Ο «σουλτάνος» Ερντογάν είναι ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας

Ο... ροκ σταρ της τουρκικής πολιτικής σκηνής αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να... πεθάνει και όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε από τα δημόσια αλλά κατάφερε να σημειώσει και μία ιστορική νίκη για τα δεδομένα της Τουρκίας.

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 53,1% των ψήφων και εκλέγεται πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Όσον αφορά τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο κοινός

υποψήφιος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), συγκεντρώνει 37,8%. Τέλος, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο Κούρδος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών συγκεντρώνει 9,1%.

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 76%, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Περίπου 53 εκατ. Τούρκων προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα για την εκλογή του προέδρου της χώρας, ο οποίος θα αναδειχθεί για πρώτη φορά από τον λαό. Άξιο αναφοράς είναι ότι τα τουρκικά παράλια, συμπεριλαμβανομένης της προοδευτικής Κωνσταντινούπολης, ψήφισαν τον Ιχσάνογλου, ενώ ο Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει όλους τους νομούς στο κέντρο της χώρας. Ο Κούρδος υποψήφιος πήρε τα υψηλότερα ποσοστά μόνο τους ανατολικούς νομούς.

Την ίδια στιγμή δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τα τελικά αποτελέσματα τα οποία κυμαίνονται από μέσο σε μέσο ενημέρωσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο CNN Türk, ο Ερντογάν αγγίζει το 56,4%, ενώ ο 71χρονος Εκμελεντίν Ιχσάνογλου φτάνει το 32,9% και ο 41χρονος Σελαχατίν Ντεμίρτας το 10,7%. Επίσης, 44,3% έδωσαν στον Ερντογάν οι Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τηνSabah, ενώ 43,5% στον Ιχσάνογλου και 12,06% στον Ντεμίρτας.

Η νίκη του Ερντογάν δεν αποτελεί έκπληξη καθώς την είχαν προβλέψει όλοι οι πολιτικοί αναλυτές. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο λαός της Τουρκίας «έδειξε την βούλησή του» στις προεδρικές εκλογές. Και μπορεί ο Ερντογάν να είναι ο νικητής αλλά απέφυγε να το πει και ανήγγειλε ότι θα μιλήσει αργότερα.

«Τη στιγμή που το αποτέλεσμα θα φθάσει στο 100%, θα μπορέσουμε να βγούμε στο μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων (του κόμματός) μας», δήλωσε ο ηγέτης του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK). Στο μεταξύ, για τη νίκη του Ερντογάν αναφέρθηκε μέσω Twitter ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, ο οποίος έγραψε πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εξελέγη ο νέος πρόεδρος της χώρας από το λαό.

Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Ο... ροκ σταρ της τουρκικής πολιτικής σκηνής αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να... πεθάνει, παρά τα επανειλημμένα σκάνδαλα που έχουν πλήξει τη χώρα και την εικόνα του.

Από το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκη ο γιος του μέχρι την φημολογούμενη ροζ υπόθεση με την δημοσιογράφο, ο Ερντογάν μοιάζει να συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του. Τώρα ποια μπορεί να κάνει πραγματικότητα όλα όσα είχε ονειρευτεί για αλλαγή του πολιτεύματος στην γειτονική χώρα. Άλλωστε ο ίδιος είχε δηλώσει στην τελευταία του προεκλογική ομιλία ότι η «Τουρκία θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της». Τα αιματηρά επεισόδια στο πάρκο Γκεζί, ο τραγικός θάνατος του Μπερκίν Ελβάν, η απαγόρευση του Twitter και του YouTube δεν επηρέασαν το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού πληθυσμού που τον ψήφισε και τον έκλεξε από τον πρώτο γύρο.

Ο 60χρονος πολιτικός κατόρθωσε να επιβιώσει και να σώσει την πρωθυπουργική καρέκλα του κάνοντας αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: να ασκεί επίθεση. Μάλιστα, από τους κύριους στόχους του ήταν και ο υπ' αριθμόν 1 εχθρός του, ο πνευματικός ηγέτης, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγόρησε ανοιχτά για απόπειρα πραξικοπήματος και έδωσε εντολή για διενέργεια έρευνας, αλλά και έκδοσή του από τις ΗΠΑ, όπου ο ιεροκήρυκας ζει.

Παρά τα χτυπήματα, κατόρθωσε να κερδίσει και πάλι τους ψηφοφόρους του, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του Ισραήλ έπειτα από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ακολουθώντας φιλολαϊκή πολιτική και προειδοποιώντας την κυβέρνηση του Μπένιαμιν Νετανιάχου ότι το Τελ Αβίβ θα πνιγεί στο αίμα που χύνει. Όλα αυτά σε μία προσπάθεια να αποδειχθεί ισχυρός και ικανός να διατηρήσει τον ρόλο του... σουλτάνου παρά τα σκάνδαλα, τις διαδηλώσεις και τους εχθρούς του. Και όπως φαίνεται η προσπάθειά του αποδίδει καρπούς.

1 από 3 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

The post Ο «σουλτάνος» Ερντογάν είναι ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα