Χτύπημα στην «καρδιά» της Ευρώπης: Τουλάχιστον 34 νεκροί από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες [βίντεο]

Σοκ και πανικός στην καρδιά της Ευρώπης: Το πρωί της Τρίτης (Μεγάλη Τρίτη για τους Καθολικούς) το αεροδρόμιο των Βρυξελλών συγκλονίστηκε από δύο εκρήξεις, ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκε έκρηξη και στο σταθμό του μετρό Σουμάν.

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν.

Στο αεροδρόμιο, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε βόμβες κοντά στον έλεγχο των εισιτηρίων της American

Airlines. Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε ότι πριν τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο υπήρξαν και πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά.

1 από 16 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σημειώνονται ένα 24ωρο μετά την ταυτοποίηση ενός εκ των συνεργών του Σαλάχ Αμπντεσλάμ από τις βελγικές Αρχές. Πρόκειται για τον τρομοκράτη που έφτιαχνε τις βόμβες, τον Najim Laachraoui. Από την Δευτέρα οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του και σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών, βρίσκονταν πολύ κοντά στην σύλληψή του.

Καρφιά και βίδες στις βόμβες

Συγκλονίζει η φωτογραφία που δημοσίευσε η βελγική εφημερίδα Le Soir σύμφωνα με την οποία αποδεικνύεται ότι οι τρομοκράτες που σκόρπισαν το θάνατο στις Βρυξέλλες χρησιμοποίησαν βίδες για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

Το βελγικό έντυπο δημοσίευσε ακτινογραφία ενός από τα θύματα της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ, στην οποία απεικονίζεται μία βίδα που έχει διαπεράσει το σώμα του και έχει «καρφωθεί» στο θώρακά του.

Επίθεση στο Μετρό

Δεν πέρασε μία ώρα από το τρομοκρατική χτύπημα στο αεροδρόμιο και σημειώθηκε έκρηξη στο Μετρό των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα, στον σταθμό Μπάλμεκ που βρίσκεται πολύ κοντά στο κτήριο της Κομισιόν βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε μέσα σε βαγόνι που βρισκόταν εν κινήσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών του Βελγίου λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης ανέρχεται στους 15 νεκρούς και πάνω τουλάχιστον 55 τραυματίες.

Περίπου στις 15:30 το μεσημέρι ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 20 και αυτός ο αριθμός των θυμάτων αφορά μόνο την επίθεση στο βελγικό μετρό. Προς το παρόν έχουν σταματήσει όλα τα δρομολόγια των τρένων, ενώ έχουν εκκενωθεί και όλοι οι σταθμοί. Παράλληλα αναστέλλονται πολλά δρομολόγια λεωφορείων.

Video shows people flee after explosion rocks Brussels metro station, killing at least 15. https://t.co/DHjEJe5Y8Phttps://t.co/VtImeINGXX

ABC News (@ABC) March 22, 2016

Εξουδετέρωσαν εκρηκτικό μηχανισμό

Νέα έκρηξη σημειώθηκε στις Βρυξέλλες μετά από το μπαράζ των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν το πρωί της Τρίτης και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 32 ανθρώπους.

Η έκρηξη ήταν ελεγχόμενη και έγινε από πυροτεχνουργούς σε ύποπτο αντικείμενο που εντόπισαν οι Αρχές. Η ελεγχόμενη έκρηξη έγινε σε περιοχή πολύ κοντά στο Μετρό των Βρυξελλών στο Μπάλμπεκ.

Οι τζιχαντιστές πίσω από το μακελειό - Συλλήψεις μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi και την Corriere della Sera, οι τζιχαντιστές σε μήνυμά τους υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δίχως ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα «χτυπήματα» [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Το μεσημέρι της Τρίτης, εκκενώθηκε ο σταθμός Hoofddorp στην Ολλανδία και συνελήφθη ένα άτομο στο τρένο που είχε ξεκινήσει από τις Βρυξέλλες με προορισμό το ολλανδικό αεροδρόμιο Schiphol. Η γύρω περιοχή αποκλείστηκε, ενώ ένα ελικόπτερο πετούσε ακριβώς από πάνω.

Στο μεταξύ η βελγική αστυνομία είχε κάνει ακόμη δύο συλλήψεις, στις Βρυξέλλες, έξω από τον βόρειο σιδηροδρομικό σταθμό, ενάμισι χιλιόμετρο από τον σταθμό του Μάλμπεκ [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Η βελγική αστυνομία έχει ήδη στα χέρια της το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που είχε καταγράψει τη στιγμή που ένας από τους τους δυο βομβιστές ενεργοποίησε το γιλέκο αυτοκτονίας του.

Τραυματίστηκαν Κύπριοι - Εγκλωβισμένοι Έλληνες μαθητές

Μαθητές από την Ευρυτανία όπως επίσης και Κύπριοι πολίτες βρίσκονται στις Βρυξέλλες όπου το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι 17 μαθητές από το Λύκειο Ραπτόπουλου Ευρυτανίας που βρίσκονται στις Βρυξέλλες από την Κυριακή επιστρέφουν στην Ελλάδα την Τετάρτη. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και δεν κινδύνεψαν από τις επιθέσεις ενώ αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένοι στο Ευρωκοινοβούλιο [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη μετά από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες.

Oι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έπιασαν στον ύπνο τις αρχές οι οποίες, αν και είχαν σοβαρές ενδείξεις για επικείμενα χτυπήματα, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το μακελειό. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το Βέλγιο είναι μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες χώρες της Ευρώπης.

Μετά από το μακελειό στις Βρυξέλλες, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία αλλά και το Βέλγιο είναι σε συναγερμό αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας στα δημόσια κτήρια, στους πολυσύχναστους δρόμους και στα αεροδρόμια [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Στο Βέλγιο το επίπεδο συναγερμού έχει φθάσει πλέον στην τέταρτη κλίμακα, δηλαδή την υψηλότερη που μπορεί να είναι. Την ίδια στιγμή, ο στρατός έχει βγει στους δρόμους και η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να μείνουν εκεί που βρίσκονται και να μην μετακινηθούν καθόλου μέχρι νεωτέρας. Τίποτε δεν κυκλοφορεί στους δρόμους των Βρυξελλών, όπως μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκαλεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη ενώ σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας. Σύμφωνα με την Le Figaro, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στην «Πόλη του Φωτός» αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και μέσα μεταφοράς.

Στη Γερμανία οι αρχές ενισχύουν τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης ενώ το Ισραήλ έδωσε εντολή να προσγειωθούν όλες του οι ευρωπαϊκές πτήσεις.

Η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους δημόσιους χώρους. Η αστυνομία της Δανίας ανέφερε πως έχει αυξήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και άλλα κύρια σημεία της πόλης έπειτα από τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό στην πόλη.

Εκκενώθηκαν πυρηνικοί σταθμοί

Στην εκκένωση δύο πυρηνικών σταθμών, του Τιχάνζ και του Ντόελ προχώρησαν οι Βελγικές αρχές, όπως μεταδίδει το δίκτυο VTM. Η εκκένωση γίνεται μερικές ώρες μετά τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος την βελγική πρωτεύουσα.

Το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VTM μετέδωσε ότι εκκενώνεται ο πυρηνικός σταθμός του Τιχάνζ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Η αστυνομία εκκένωσε τον πυρηνικό σταθμό του Τιχάνζ», μετέδωσε το VTM επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

«Έγινε αυτό που φοβόμασταν»

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ σε διάγγελμά του πριν τον βελγικού λαό, πριν από λίγη ώρα, έκανε λόγο για δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν έδωσε ακριβή αριθμό θυμάτων. Ανακοίνωσε επίσης ότι στην παρούσα φάση οι βελγικές αρχές προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση. «Την ώρα της τραγωδίας πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι» είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι εξακολουθούν να υφίστανται υποψίες για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και ως εκτούτου οι βελγικές αρχές λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

«Φοβόμασταν επίθεση και έγινε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κάνοντας λόγο για «τυφλές, βίαιες και δειλές » επιθέσεις. Ο βέλγος πρωθυπουργός μίλησε για «πολλούς νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ορισμένους σε σοβαρή κατάσταση».

Η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο έχει 23 εκατ. επιβάτες το χρόνο, κλείνει μέχρι νεωτέρας. Καμία πτήση δεν επιτρέπεται να προσγειωθεί ή να απογειωθεί, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια των τρένων προς αυτό. Όλα τα αεροπλάνα που είχαν προορισμό τις Βρυξέλλες κατευθύνονται σε γειτονικές χώρες.

Ομπάμα: Να ενωθούν τα έθνη για να νικήσουν την τρομοκρατία

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του στο Βέλγιο κατά της «μάστιγας της τρομοκρατίας», στη σκιά των δολοφονικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, μιλώντας από την Αβάνα κάλεσε τα έθνη σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να νικήσουν την τρομοκρατία.

Στην ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές του αμερικανικού λαού είναι με τους ανθρώπους του Βελγίου» [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Πούτιν: Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία

Την ανάγκη να ενταθούν, παγκοσμίως, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας «υπογράμμισαν» οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων στις Βρυξέλλες και σημείωσε ότι «μόνο με κοινές προσπάθειες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επαρκώς την τρομοκρατία».

Ε.Ε.: Θα αντιμετωπίσουμε την απειλή ενωμένοι, με όλα τα απαραίτητα μέσα

Αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την απειλή «ενωμένοι, με όλα τα απαραίτητα μέσα», δηλώνουν οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., σε κοινό τους ανακοινωθέν για τις πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης, στις Βρυξέλλες [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Μέρκελ: Θα τιμωρήσουμε τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες

Την επιθυμία της και την θέλησή της να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν σύντομα οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της την Τρίτη, λίγες μόνο ώρες έπειτα από τα νέα φονικά «χτυπήματα» των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία έμαθε για το μακελειό στις Βρυξέλλες την ώρα που μιλούσε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως η Γερμανία θα συνεργαστεί με το Βέλγιο για να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε πως το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας θα συγκληθεί την Τετάρτη για να συζητήσει τις συνέπειες που έχει για την Γερμανία οι σημερινές επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 34 άνθρωποι σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

«Θα συνεργαστούμε με όλους τους τρόπους με τις βελγικές δυνάμεις ασφαλείας, για να εντοπίσουμε, να ταυτοποιήσουμε και να τιμωρήσουμε τους δράστες των σημερινών εγκλημάτων», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος της Γερμανίας.

The post Χτύπημα στην «καρδιά» της Ευρώπης: Τουλάχιστον 34 νεκροί από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες [βίντεο] appeared first on KoolNews.

Keywords
βρυξέλλες, βρυξέλλες, νεκροι, corriere della sera, abc news, μεσα μαζικης μεταφορας, σοκ, βομβα mall, μετρο, video, people, brussels, metro, https, abc, news, συλληψεις, ελλαδα, στρατος, μμε, γαλλια, figaro, ΕΣΡ, μερκελ, νέα, τσιπρας, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, ομπαμα, αλλαγη ωρας 2013, μακελειο, χωρες της ευρωπης, βιντεο, χωρες, αστυνομια, βελγιο, γερμανια, δανια, δρομολογια λεωφορειων, ισραηλ, μμε, ολλανδια, πτησεις, σουηδια, τα νεα, υγεια, φωτογραφια, ωρα, abc, metro, news, people, αβανα, αεροδρομιο, ανγκελα μερκελ, αραβικα, ατομο, βιδα, βιδες, βομβες, βρισκεται, γεγονος, γιλεκο, γινεται, δευτερα, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, δρομολογια, δικτυο, εγινε, ειπε, εκρηξη, εκρηκτικο, επιθυμια, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδια, υπνο, ομιλια, καμερες, κυβερνηση, κυρια, κλιμακα, λεπτομερειες, λυκειο, λογο, πενθος, πουτιν, πρωι, πτηση, συγκεκριμενα, συντομα, συλληψη, σκεψεις, σωμα, τρενο, τριτη, φινλανδια, ωρες, abc news, brussels, corriere della sera, figaro, https, καρδια, κυριακη, πηγες, χερια
Τυχαία Θέματα