Αυτή είναι η λύση για το χρέος – Οι Ευρωπαίοι θέλουν το σύστημα «50-50-15»

10:33 6/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Μία ιδιότυπη λύση φαίνεται πως θα εισηγηθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup στο τέλος Μαρτίου για την οριστική επίλυση της κρίσης χρέους για την Ελλάδα.

Τα μηνύματα των Βρυξελλών φαίνεται πως κινούνται προς την κατεύθυνση της πρόσθετης χρηματοδότισης του Ελληνικού χρέους, με ένα δάνειο της τάξης των 13-15 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ένα «μινι μνημόνιο» που θα απαιτεί μόνο διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις

και όχι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το νέο πακέτο χρηματοδότησης θα έχει «συνημμένους» και ευνοϊκούς όρους για την χώρα, καθώς θα παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανειακών μας υποχρεώσεων κατά 50 έτη, με μείωση των επιτοκίων κατά 50%.

Πρόκειται για το γνωστό πακέτο «50-50-15» το οποίο το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε χθες ότι ήταν το επικρατέστερο σενάριο για την ελάφρυνση του χρέους. Προς αυτή την κατεύθυνση διευκολύνει και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εμφανίσει σημαντική δημοσιονομική πρόοδο, με το πρωτογενές πλεόνασμα να ξεπερνάει τα 1,5 δισ. ευρώ το 2013. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, θα βρεθεί σήμερα στη Φρανκφούρτη όπου θα παρουσιάσει σε στελέχη τραπεζών, αλλά κυρίως στη διοίκηση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας -που είναι σταθερά επιφυλακτική στη στήριξη των «κακών παιδιών» της Ευρωζώνης- όλα τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και τις εναλλακτικές λύσεις για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό που προτείνει η Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι εξελίξεις αυτές βοηθούν τη χώρα να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα