Tον χαβά τους οι καταστηματάρχες- Ο ΦΠΑ μειώθηκε, όχι όμως και οι τιμές

07:55 2/8/2013 - Πηγή: KoolNews

ί

Δεν λένε να βάλουν μυαλό οι καταστηματάρχες και να μειώσουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων που αφορούν στην εστίαση με τους καταναλωτές να παραπονούνται ότι οι μειώσεις των τιμών μετά την πιλοτική εφαρμογή του νέου συντελεστή 13% στον ΦΠΑ δεν φτάνει στις τσέπες τους.

Η συμμετοχή, για την ώρα είναι μικρή, κυρίως στις τουριστικές περιοχές, όπου βρίσκεται και η πλειοψηφία του κόσμου λόγω των καλοκαιρινών διακοπών ενώ μέχρι

τώρα από τους περίπου 100.000 ιδιοκτήτες εστιατορίων έχουν προμηθευτεί το ειδικό σήμα μόνο 11.000. Ωστόσο εκτιμάται ότι σχεδόν 80.000 θα προχωρήσουν, σε ουσιαστικές μειώσεις στους καταλόγους τους.

«Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καλυφθούν τουλάχιστον 20.000 επιχειρήσεις. Χρειάζεται χρόνος για να υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα» δηλώνει στην Real News ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καβαδάς.

Την ίδια ώρα οι πελάτες διαμαρτύρονται ότι οι μειώσεις στην τελική τιμή δεν γίνονται καθόλου αντιληπτές.«Αντί να πληρώσει μια οικογένεια 100 ευρώ, θα πληρώσει 95 με 97» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος Μιχάλης Τσιφάκης, ο οποίος ζητάει από τους επιχειρηματίες «να προχωρήσουν σε γενναίες μειώσεις» ώστε το όφελος για τον καταναλωτή να φτάσει το 10%.

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες ισχυρίζονται πως ο «διττός» ΦΠΑ που ισχύει για τα προϊόντα αν καταναλωθούν στο κατάστημα ή αν παραδοθούν στο σπίτι αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ομοιόμορφη εφαρμογή του μέτρου και την ανακούφιση των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται πως λ.χ. στην περίπτωση που κάποιος καταναλώσει αναψυκτικά στο κατάστημα τότε ο ΦΠΑ υπολογίζεται στο 13% ενώ αυξάνεται στο 23% όταν γίνεται παράδοση στο σπίτι.

Παράλληλα με την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, τα συνεργεία του ΣΔΟΕ και των εφοριών έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε μια προσπάθεια να πατάξουν την φοροδιαφυγή, κυρίως στον τομέα της μη έκδοσης αποδείξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα