Νέο Honda Forza 300: Ένα σκούτερ για μεγάλες αποστάσεις

07:09 2/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Νέο, υψηλών προδιαγραφών (sit-in σκούτερ οι γνωστές μας «πολυθρόνες») της μεσαίας κατηγορίας, από τη Honda.

Το Forza 300 είναι εφοδιασμένο με κινητήρα ιδανικό για μεγάλες αποστάσεις μέσα κι έξω από την πόλη και κάτω από το αεροδυναμικό του «κουστούμι» έχει χώρο για δύο full face κράνη. Στα πλεονεκτήματά του το στάνταρ σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS ή προαιρετικά το Combined

ABS στα φρένα.

Το Forza 300 είναι άμεσα διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά από την εταιρεία Αδελφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Μ.Ε. τον Επίσημο Εισαγωγέα - Διανομέα Honda Moto στην Ελλάδα σε 3 χρωματισμούς (Λευκό πέρλα Himalayas, Μαύρο μεταλλικό Asteroid και Ασημί μεταλλικό Seal) στην τιμή των €5.690.

Βλέποντας την ιστορία της, η Honda,ξεκινά λίγο μετά την ίδρυσή της (το 1954) να ασχολείται με την παραγωγή «μεγάλων» σκούτερ. Αρχικά παρουσίασε το μονοκύλινδρο σκούτερ Juno K με κινητήρα 220 κ.εκ. Το 1962 παρουσιάστηκε το δικύλινδρο Juno M80 στα 125 κ.εκ. Και τα δύο μοιράζονταν την υδραυλικο-μηχανική μετάδοση, πατέντα της ιταλικής Badalini, αλλά και την επιθυμία της Honda να προσφέρει άνεση, πρακτικότητα και απόλαυση στην οδήγηση.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αυξήθηκε δραματικά η δημοτικότητα των σκούτερ μικρού κυβισμού στην Ιαπωνία. Το 1984 η Honda παρουσίασε το μονοκύλινδρο Freeway 250 κ.εκ., ένα σκούτερ σχεδιασμένο για πιο μακρινούς προορισμούς και μεγαλύτερες ταχύτητες, ενώ το 1986 μπήκε στην αγορά το Fusion, λανσάροντας ένα πιο αναπαυτικό, ταξιδιάρικο στιλ στην κατηγορία. Το μονοκύλινδρο Foresight των 250 κ.εκ. παρουσιάστηκε το 1996 με το χαρακτηρισμό «σπορ σκούτερ», ενώ συνδύαζε την ευελιξία με την άνεση. Μία έκδοση 125 κ.εκ. κυκλοφόρησε στην Ευρώπη με την ονομασία Pantheon.

Η Honda συνέβαλε στη δημιουργία της αγοράς μεγάλων σκούτερ, εξελίσσοντας την κατηγορία 250-300 κ.εκ. στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το πρώτο σκούτερ NSS250 (Jazz) παρουσιάστηκε το 2001 και πρόσφερε σπορτίφ συμπεριφορά, συνδυασμένα φρένα και άπλετο χώρο κάτω από τη σέλα. Έτυχε θετικής αποδοχής στην Ευρώπη, όπου οι ιδιοκτήτες του εκτίμησαν την πολυχρηστικότητά του για χρήση στη δουλειά, το σχολείο ή τον ελεύθερο χρόνο.

Στα τελευταία 12 χρόνια το NSS250 βελτιώνεται συνεχώς. Το 2004 φόρεσε την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη μετάδοση συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων (CVT), το S-Matic της Honda, σύστημα IMMOBILIZER με ηλεκτρονική κάρτα-κλειδί, υψηλής απόδοσης σύστημα ψεκασμού PGM-FI και χώρο για δύο κράνη κάτω από τη σέλα.

Το 2005 προστέθηκε στον προαιρετικό εξοπλισμό το ABS και το 2008 υιοθετήθηκαν κάποια στοιχεία πολυτελείας όπως το πακέτο Audio με ηχεία, ενώ το S-Matic αναβαθμίστηκε αποκτώντας λειτουργία auto shift και στον προαιρετικό εξοπλισμό προστέθηκε το συνδυασμένο (combined) ABS.

Από την εποχή που παρουσιάστηκε το Forza, οι ανάγκες των πελατών για ένα μεσαίας κατηγορίας σκούτερ δεν άλλαξαν. Πέρα από τους πιο ώριμους ηλικιακά αγοραστές, νεότεροι αναβάτες ανέβηκαν μία κατηγορία πάνω από τα δίκυκλα των 125 κ.εκ. Έρευνες της Honda έδειξαν ότι στη λίστα προτεραιοτήτων των εν δυνάμει αγοραστών σκούτερ είναι η ασφάλεια και η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής σε συνδυασμό με value for money, αντοχή στο χρόνο και έναν αξιοπρεπή σε κυβισμό κινητήρα που θα ανταποκρίνεται στον αυτοκινητόδρομο όσο και στην πόλη. Ο φρέσκος σχεδιασμός και το στιλ θεωρούνται επίσης σημαντικά.

Σε απάντηση όλων των παραπάνω αναγκών, η Honda εξέλιξε το νέο NSS300 Forza, ένα σκούτερ που τα καταφέρνει παντού.

«Αποστολή μας είναι να παρακολουθούμε συνεχώς τις τάσεις της εποχής και να εξελίσσουμε τα προϊόντα μας ανάλογα» δήλωσε ο Sueda Kenichi, επικεφαλής του project Forza 300 και πρόσθεσε:

«Το νέο Forza 300 είναι ένα ευρύχωρο (sit-in) σκούτερ που συμπεριφέρεται άριστα στην πόλη, ενώ καλύπτει και μεγάλες αποστάσεις στον αυτοκινητόδρομο. Ως υπεύθυνος για την εξέλιξή του, θεωρώ ότι το Forza 300- ένα δίκυκλο που ενσαρκώνει τις τρεις βασικές αρχές της Honda, δηλαδή το “περιβάλλον”, την “ασφάλεια” και τη “χαρά της οδήγησης” - θα γίνει δημοφιλές στο άμεσο μέλλον και θα δώσει σε πολλούς πελάτες μας από κάθε γωνιά του πλανήτη, την ευκαιρία να γευτούν τη χαρά της απόκτησης ενός προϊόντος Honda, το οποίο προσφέρει επιδόσεις και ποιότητα σε προσιτή τιμή».

Μεγάλο τόσο ώστε να φιλοξενεί με άνεση δύο άτομα, το αρμονικό σχήμα του το Forza 300, εξασφαλίζει εκπληκτική προστασία από τη βροχή και χώρο για δύο full face κράνη κάτω από τη σέλα. Όμως το «σώμα» δεν είναι τόσο μεγάλο, ώστε να προβληματίζει σε στενούς χώρους.

Η καρδιά του Forza 300 είναι ο ροπάτος, μονοκύλινδρος, τετράχρονος κινητήρας των 279 κ.εκ., ο οποίος είναι εξαιρετικά οικονομικός, συμβατός στην καθημερινή χρήση και ικανός για υψηλές ταχύτητες ταξιδιού. Η τελική μετάδοση είναι αυτόματη V-Matic μέσω ιμάντα.

Το πλαίσιο του σχεδιάστηκε για να προσφέρει πολυχρηστικότητα και άνεση sit - in σκούτερ σε συνδυασμό με την ασφάλεια που υπόσχεται μία μοτοσικλέτα. Δίνει την αίσθηση σιγουριάς για κάθε αναβάτη, από τον πρωτάρη μέχρι το βετεράνο.

Η χαμηλή θέση οδήγησης (716 χλστ.) καθιστά το Forza 300 ιδιαίτερα εύκολο στο χειρισμό του, ενώ το περιορισμένο πλάτος (580 χλστ.) και ο στενός χώρος για τα πόδια, το βοηθούν στην πυκνή κίνηση.

Η σέλα του είναι άνετη και μπορεί να φιλοξενίσει εύκολα αναβάτες διαφόρων αναστημάτων είναι επίσης εργονομικά φτιαγμένη, παρέχοντας άνεση εν κινήσει, ενώ επιτρέπει στον οδηγό του να ακουμπά τα πόδια στο έδαφος. Ο χώρος από κάτω της, ανοίγει από ένα διακόπτη και μπορεί να φιλοξενήσει δύο κράνη full face. Τα μασπιέ του συνεπιβάτη είναι αναδιπλούμενα, ενώ μία χειρολαβή από πρεσαριστό αλουμίνιο είναι βιδωμένη στο πίσω μέρος.

Η αυτονομία με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ των 11,6 λίτρων είναι 354 χιλιόμετρα, χάρη στη χαμηλή κατανάλωση που μεταφράζεται σε 30,8 χλμ./λίτρο βενζίνης (μέτρηση WMTC). Η τάπα του ρεζερβουάρ ανοίγει από διακόπτη που βρίσκεται δίπλα στο διακόπτη της σέλας.

Μια όμορφη εμφάνιση και αίσθηση στο τιμόνι αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τους ιδιοκτήτες των σκούτερ. Ο σύγχρονος σχεδιασμός του Forza 300, συνιστά εντυπωσιακή παρουσία στο δρόμο. Το φέρινγκ έχει ένα όμορφο σχήμα και είναι απόλυτα λειτουργικό. Η προστασία πoυ παρέχει από τον αέρα και τη βροχή είναι εξαιρετική, χωρίς να θυσιάζονται οι αρετές μικρότερων σε μέγεθος σκούτερ στην πόλη. Η μάσκα εκτείνεται μπροστά, προσδίδοντας αναγνωρισιμότητα στο σύνολο.

Το διπλό ντουλαπάκι στο εσωτερικό του φέρινγκ είναι εύκολα προσβάσιμο. Στα αριστερά υπάρχει αρκετός χώρος για μικροαντικείμενα ο οποίος ανοίγει και κλειδώνει από ένα διακόπτη δίπλα στον κεντρικό διακόπτη. Εκεί βρίσκεται και παροχή 12V καθώς και δυνατότητα σύνδεσης έξτρα αξεσουάρ.

Ο πλήρης πίνακας οργάνων περιλαμβάνει ταχύμετρο, ρολόι, διπλό χιλιομετρητή, δείκτες στάθμης καυσίμου και θερμοκρασίας νερού, καθώς και προειδοποιητική λυχνία χαμηλής στάθμης λαδιού. Τα αλάρμ λειτουργούν και με τον κεντρικό διακόπτη κλειστό, ενώ για επιπλέον ευκολία, πέρα από κεντρικό σταντ, υπάρχει και πλαϊνό στο στάνταρ εξοπλισμό. Διπλά φώτα 35/35W στο υψηλής απόδοσης πολυεδρικό φωτιστικό σώμα, παρέχουν άριστη ορατότητα τη νύχτα, ενώ τα φώτα ημέρας των 5W συμπληρώνουν το “πρόσωπο” του Forza 300.

Στο στάνταρ εξοπλισμό διατίθεται το immobilizer HISS της Honda, που είναι ένα εξαιρετικό αντικλεπτικό σύστημα. Αν το τσιπάκι που είναι ενσωματωμένο στο κλειδί δεν ταιριάζει με το τσιπάκι στην κεντρική μονάδα διαχείρισης του κινητήρα, ο τελευταίος δεν ξεκινά. Χάρη στο ηλεκτρονικό κλείδωμα, ο κινητήρας ξεκινά αποκλειστικά και μόνο με το κατάλληλο κλειδί. Ακόμη κι αν παρακαμφθεί με καλωδίωση ή αντικατασταθεί η μονάδα του κεντρικού διακόπτη, ο κινητήρας δεν εκκινεί, γιατί ο “εγκέφαλός” του έχει τον έλεγχο.

Εαν ζητάτε το... κάτι παραπάνω μπορείτε να δείτε επιπλέον τα εξής αξεσουάρ, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για το Forza 300: Ζελατίνα,μπαγαζιέρα 35 ή 45 λίτρων με τη βάση τους , θερμαινόμενα γκριπ,αντικλεπτικό σύστημα Averto, κάλυμμα δικύκλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα