Πανελλήνιες εξετάσεις: Τα μυστικά της επιτυχίας

Η ώρα των Πανελλαδικών εξετάσεων έφτασε και μαζί έρχονται το άγχος, η έλλειψη ύπνου και η πνευματική εξάντληση των υποψηφίων. Τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές είναι απορροφημένοι στο διάβασμα, που συχνά ξεχνάνε τη σωστή διατροφή, η οποία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση. Ένα κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα παρέχει ενέργεια και ενισχύει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Πώς λοιπόν πρέπει

να τρέφονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων;

Πρέπει να ξεκινούν με ένα καλό πρωινό

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα για όλους τους ανθρώπους, και ιδιαίτερα για τους μαθητές που είναι σε περίοδο εξετάσεων. Μετά από τόσες ώρες αποχής από το φαγητό, εξαιτίας του βραδινού ύπνου, ο εγκέφαλος χρειάζεται καύσιμο για να λειτουργήσει, που θα το πάρει μέσω της τροφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε ένα υγιές πρωινό, έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο, σε σχέση με εκείνα που πάνε νηστικά. Κανένας μαθητής δεν πρέπει να πάει να γράψει εξετάσεις με άδειο στομάχι, γιατί ο εγκέφαλος του δεν θα αποδώσει το εκατό τοις εκατό. Μια υγιής επιλογή πρωινού είναι ένα φλιτζάνι γάλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι μαζί με δημητριακά ολικής άλεσης και ένα φρούτο.

Να τρώνε σε τακτά χρονικά διαστήματα

Τα μικρά και συχνά γεύματα κρατάνε τα επίπεδα της ενέργειας σταθερά, αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητα. Όπως είπαμε και πιο πάνω, για να λειτουργήσει ο εγκέφαλος χρειάζεται καύσιμα, γι αυτό και θα πρέπει ο υποψήφιος να τρώει κάθε 3 με 4 ώρες ένα μικρό σνακ, ώστε να έχει γεμάτες τις αποθήκες ενέργειας. Προσοχή στα μεγάλα γεύματα, καθώς μπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσουν υπνηλία. Καλή επιλογή για ελαφριά σνακ είναι: Γιαούρτι με κανέλα και ανάλατους ξηρούς καρπούς ή μια μπάρα δημητριακών ή 1 φέτα μαύρο ψωμί με ένα αυγό βραστό. Καλό είναι να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως γλυκά, πατατάκια, παγωτά.

Σύνθετοι υδατάνθρακες για συνεχόμενη παροχή ενέργειας

Η κατανάλωση υδατανθράκων παρέχει ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για να έχει ο μαθητής πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση για πολλές ώρες. Η γλυκόζη που αποθηκεύεται με τη μορφή γλυκογόνου, είναι η κύρια πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος. Όμως, οι μαθητές πρέπει να είναι προσεκτικοί στο είδος των υδατανθράκων που επιλέγουν. Γιατί αν καταναλώνουν απλούς υδατάνθρακες, όπως καραμέλες, κρουασάν, μπισκότα, πατάκια, αντί για σύνθετους, δεν θα έχουν την ενέργεια και την διαύγεια που χρειάζονται.

Ενυδάτωση

Το νερό επιτρέπει σε πολλές χημικές αντιδράσεις να λάβουν χώρα στο σώμα και μια από αυτές είναι η καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένοι, γιατί ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πνευματική λειτουργία.

Να δίνουν έμφαση στα καλά λιπαρά

Η πρόσληψη λιπαρών οξέων είναι ωφέλιμη για την πνευματική ανάπτυξη των μαθητών. Όμως, δεν είναι όλα τα λιπαρά καλά, γι αυτό πρέπει να αποφεύγονται τα κορεσμένα και να προτιμώνται τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στις σαρδέλες, στο σολομό, στα καρύδια, στους ηλιόσπορους.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο τις ημέρες των εξετάσεων οι υποψήφιοι να μην κοιμούνται σωστά, είτε λόγω του άγχους, είτε επειδή μελετάνε μέχρι αργά τη νύχτα με σκοπό να πάρουν όσες πιο πολλές πληροφορίες μπορούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξαντλούν τον εγκέφαλο τους και πολλές φορές την κρίσιμη ημέρα να μπλοκάρουν και να μην θυμούνται τίποτα από όσα είχανε μάθει. Για αυτό και το βράδυ πριν τις εξετάσεις πρέπει να σταματήσουν το διάβασμα νωρίς το απόγευμα, να κάνουν ένα ντους για να χαλαρώσουν και να πάνε νωρίς για ύπνο. Για να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλος δεν χρειάζεται μόνο τροφή, αλλά να είναι και ξεκούραστος.

Τέλος, οι Πανελλήνιες δεν πρέπει να καθορίζουν την αυτοεκτίμηση των εφήβων ούτε την αξία τους ως άτομα στην κοινωνία. Οι υποψήφιοι κρίνονται μόνο για τις γνώσεις τους τη συγκεκριμένη στιγμή και δεν εξαρτάται η ζωή τους από την εισαγωγή σε κάποια σχολή. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες και παρόλα αυτά έγιναν πετυχημένοι επαγγελματίες.

Keywords
πανελληνιες 2013, πανελληνιες 2011, πανελληνιες 2012, πανελληνιες, εξετασεις, μυστικα, ξηροι καρποι, πανελλαδικες 2012, μνήμη, υγιές, φλιτζάνι, σνακ, παγωτο, διαυγεια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αξια, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, η ζωη, κοινωνια, αποτελεσματα, μνήμη, γλυκα, διατροφη, οξεα, προγραμμα, σνακ, σωστη διατροφη, υδατανθρακες, ψωμι, ωρα, αυγο, αγχος, βραδυ, γαλα, φαγητο, γιαουρτι, γονεις, δημητριακα, ελλειψη, ενεργεια, ερευνες, ερχονται, ζωη, υγιης, ειδος, υπνο, υπνος, κυρια, κρουασαν, λειτουργια, μαυρο, μικρο, μορφη, μπισκοτα, νερο, νυχτα, παγωτα, παιδια, πηγη, πρωινο, συγκεντρωση, σωμα, σχολειο, τοις εκατο, φετα, φλιτζάνι, χρονικα, ωρες, εγκεφαλος, ειπαμε, εμφαση, γνωσεις, χωρα, ιδιαιτερα, πληροφοριες, τρωει, υγιές
Τυχαία Θέματα