Μιλώντας με το παιδί σας για το βάρος του

17:41 3/7/2014 - Πηγή: Jenny.gr

Η απόφαση για το πώς να προσεγγίσετε τα ζητήματα βάρους με το παιδί σας πρέπει να τύχει της ανάλογης προσοχής! Το πώς θα χειριστείτε το θέμα, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και δια βίου. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να συζητήσετε για τα κιλά με το παιδί σας:

Λέγοντας «Πρέπει να μιλήσουμε για το βάρος σου» βάζει πολλή πίεση στο παιδί, διότι δεν γνωρίζει τι σημαίνει αυτό. Αντ “αυτού, θα πρέπει να μιλήσετε για την υγιεινή διατροφή και την άσκηση
με λίγα και απλά λόγια. Κάθε φορά που σας δίνεται η ευκαιρία, συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τις υγιεινές επιλογές που μπορεί να κάνει.Μην παίξετε το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών: Ποτέ μην φωνάζετε, απειλείτε ή τιμωρείτε το παιδί σας, για το παραπάνω βάρος που έχει. Εάν φτάσετε να δημιουργήσετε πεδία μάχης στην οικογένεια, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Η ντροπή και ο θυμός είναι ρυθμίσεις για την αποτυχία. Τα παιδιά αισθάνονται χειρότερα για το βάρος τους και το πιο πιθανό είναι να τρώνε περισσότερο ή να αναπτύξουν μια διατροφική διαταραχή.Ενθαρρύνετέ το παιδί σας να μοιραστεί μαζί σας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για την εικόνα του σώματός του. Ίσως να το πειράζουν οι φίλοι του σχετικά με το βάρος του, ίσως κάποια αθλήματα να είναι δύσκολο να τα κάνει, ή ίσως να επιλέγεται τελευταίο για τις ομάδες. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία όσο αφορά την επιλογή των ρούχων. Τα παραπάνω θέματα είναι κοινά μεταξύ των υπέρβαρων παιδιών και καλό είναι να τα συζητάνε με τους γονείς.Εξηγήστε του ότι, οι άνθρωποι έρχονται στο κόσμο σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα και ότι θα το δεχτούν και θα το αγαπούν ανεξάρτητα από το μέγεθος του. Το παιδί σας πιθανότατα γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, ότι είναι υπέρβαρο. Τα υπέρβαρα παιδιά χρειάζονται τη στήριξη, την αποδοχή, την επιβεβαίωση και την ενθάρρυνση από τους γονείς τους. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει ότι, δεν θα το βάλετε σε μια αυστηρή δίαιτα, διότι αυτό το είδος διατροφής μπορεί να του στείλει μήνυμα ότι, δεν είστε ευχαριστημένοι με το μέγεθος του. Επίσης, μπορεί να το κάνει να πιστεύει ότι, θα είναι πιο αποδεκτό από εσάς, εάν είναι λεπτότερο ή μπορεί να νομίζει ότι το απορρίπτετε. Άρα, πρέπει να καταλάβει ότι θα μάθει να τρέφεται υγιεινά και ότι δεν θα μπει σε διαδικασία δίαιτας.Ένα παιδί μαθαίνει καλύτερα με παραδείγματα. Διδάξτε το συνήθειες, που θα το βοηθήσουν να διατηρήσει υγιεινές επιλογές για το υπόλοιπο της ζωής του. Στόχος δεν είναι να φτάσει το παιδί σας στην τελειότητα, αλλά να κάνει μικρά, σταθερά και αποτελεσματικά βήματα. Συνειδητοποιήστε ότι η αλλαγή συμβαίνει αργά και να είστε υπομονετικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα