3 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στο παιδί σας

12:50 4/6/2015 - Πηγή: Jenny.gr

Όταν είστε γονείς προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο για το παιδί σας και να του παρέχετε όσα πιο πολλά εφόδια μπορείτε για τη μετέπειτα ζωή του. Όμως, άνθρωποι είστε και κάποιες φορές μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να λέτε ορισμένες φράσεις στο μικρό σας, που θα θέλατε να τις είχατε αποφύγει. Εδώ είναι τρεις φράσεις που όλοι οι γονείς θα πρέπει να εξαλείψουν από το λεξιλόγιο τους, όταν μιλάνε στο παιδί τους.

«Σταμάτα να κάνεις τόσες πολλές ερωτήσεις». Μήπως το μικρό σας είναι λίγο περίεργο; Σας κάνει συνέχεια ερωτήσεις και θέλει να μαθαίνει τα πάντα και με κάθε λεπτομέρεια. Τότε ξαφνικά

πιάνετε τον εαυτό σας να του λέτε να σταματήσει τις ερωτήσεις, γιατί κουραστήκατε. Όμως, αν το ξανασκεφτείτε θα διαπιστώσετε, ότι στη πραγματικότητα δεν θέλετε να σταματήσει, να σας ρωτάει. Οι ερωτήσεις είναι ένα σημαντικό κομμάτι της μάθησης και όσο πιο πολλά μαθαίνει το μικρό σας, τόσο περισσότερα εφόδια αποκτάει για το μέλλον.

«Σε ένα λεπτό». Ακούτε το παιδί σας να σας ρωτάει αν θα το βοηθήσετε στο διάβασμα, αν θα το πάτε στο πάρκο ή αν θα πάτε μαζί για φαγητό. Και εσείς είστε τόσο απασχολημένοι που του απαντάτε, ότι θα τα κάνετε σε λίγο, αλλά αυτό το «λίγο» δεν έρχεται ποτέ. Σταματήστε να λέτε στο παιδί σας τη φράση «σε ένα λεπτό» και δώστε του μια πιο ακριβή χρονική στιγμή. Με αυτό τον τρόπο δεν θα το απογοητεύεται και δεν θα έχει φρούδες ελπίδες.

«Λίγο». Η λέξη όχι πρέπει να υπάρχει στο λεξιλόγιο σας, αν θέλετε να αναθρέψετε σωστά ένα παιδί. Όμως, μερικές φορές αντί να του αρνηθείτε κάτι, του λέτε ότι μπορεί να έχει αυτό που θέλει, αλλά «λιγάκι». Καλό είναι να απαντάτε στο μικρό σας με ένα ναι ή ένα όχι. Αν για παράδειγμα, σας ζητήσει γλυκό μετά το φαγητό, αλλά δεν πρέπει να φάει άλλο, τότε δώστε του μια αρνητική απάντηση και μην υποκύψετε στην εύκολη λύση του «Φάε αλλά λίγο». Γιατί με αυτό τον τρόπο δεν προσφέρετε σταθερότητα και δεν του βάζετε όρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα