Κάννες: Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Πλέμονς για την ταινία του Λάνθιμου – Χρυσός Φοίνικας στο «Anora»

Μεγάλος νικητής του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών αναδείχτηκε ο Σον Μπέικερ κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Anora», μία γλυκόπικρη ιστορία αγάπης την οποία ο Αμερικανός σκηνοθέτης παρουσιάζει ως μία ενήλικη και αθυρόστομη εκδοχή της «Σταχτοπούτας».

Ωστόσο, εξίσου μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζακ Οντιάρ, ο μόνος που έφυγε από το φεστιβάλ με δύο βραβεία για την ταινία του «Emilia Pérez»: το Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας που μοιράστηκαν οι τέσσερις πρωταγωνίστριές του.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Τζέσι
Πλέμονς για την ταινία του Λάνθιμου «Kind of Kindness»

Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας κέρδισε ο Τζέσι Πλέμονς για την ερμηνεία του στο «Kind of Kindness» του Γιώργου Λάνθιμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τέταρτη φορά που ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη κερδίζει βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών, κάτι που το έχουν επιτύχει ελάχιστοι σκηνοθέτες στην ιστορία του θεσμού.

Χρυσός Φοίνικας στον Σον Μπέικερ για την ταινία «Anora»

«Ευχαριστώτην επιτροπή και το φεστιβάλ που έκαναντο όνειρό μου πραγματικότητα. Θα ήθελανα ευχαριστήσω όλη την ομάδα της ταινίαςμου που έκαναν αυτό το ταξίδι μαζί μουαλλά και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα καιτον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που μεενέπνευσαν στην καριέρα μου» δήλωσε οΣον Μπέικερ, ενώ υπογράμμισε ότι οικινηματογραφικές αίθουσες πρέπει ναπαραμείνουν ζωντανές.

«Δενείναι σωστό να βλέπουμε τις ταινίες στοσπίτι και στα κινητά μας τηλέφωνα. Οιαίθουσες είναι ένας ιερός χώρος όπουμπορούμε να μοιραζόμαστε την αγωνία,τα δάκρυα και τα γέλια» είπε και αφιέρωσετο βραβείο του σε όλες τις σεξεργάτριεςόλων των εποχών, καθώς η πρωταγωνίστριατης ταινίας του υποδύεται μία σεξεργάτρια.

ΤονΧρυσό Φοίνικα στον Σον Μπέικερ απένειμεο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκαςο οποίος νωρίτερα είχε λάβει τον ΤιμητικόΧρυσό Φοίνικα από τον φίλο του, ΦράνσιςΦορντ Κόπολα.

Μεγάλο Βραβειο της Επιτροπής στην Ινδή Παγιάλ Καπάντια

ΤοΜεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Grand Prix)πήρε η Ινδή Παγιάλ Καπάντια για το «AllWe Imagine as Light» η οποία γράφει ιστορία στηνδιοργάνωση, φέρνοντας την πρώτη ταινίασκηνοθετημένη από γυναίκα αλλά και τηνπρώτη ινδική ταινία εδώ και τρειςδεκαετίες στο Διαγωνιστικό Τμήμα τωνΚαννών. Η ταινία αφηγείται τις ζωέςτριών νοσοκόμων καθώς αυτές μοιράζονταιανάμεσα στη μεγάλη πόλη και την εξοχή,την πραγματικότητα και τη φαντασία.

«Ήτανένα όνειρο το να βρίσκομαι στις Κάννες»ανέφερε η Καπάντια και κάλεσε στη σκηνήτις πρωταγωνίστριες της ταινίας της.«Χωρίς αυτές τίποτα δεν θα ήταν εφικτόκαι τώρα είναι οικογένειά μου. Ελπίζωτο φεστιβάλ να μην περιμένει τόσα χρόνιαγια να ξανακαλέσει μία ινδική ταινία»σημείωσε. Ακόμη, ευχαρίστησε τουςεργαζόμενους της διοργάνωσης, οι οποίοισε όλη τη διάρκεια της διεκδίκησανκαλύτερες συνθήκες εργασίας και δήλωσεότι στέκεται αλληλέγγυα απέναντι τους.

Τα υπόλοιπα βραβεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

ΤοΒραβείο της Επιτροπής πήρε ο Ζακ Οντιάργια το queer μιούζικαλ «Emilia Pérez», που έκλεψετις εντυπώσεις και τις καρδιές τωνθεατών, με τον Γάλλο σκηνοθέτη ναξαναζωντανεύει ένα γερασμένοκινηματογραφικό είδος, το οποίο είχεανάγκη τη μοντέρνα και τολμηρή ματιάτου. «Δεν είμαι ο Ζακ Οντιάρ» είπεαστειευόμενος ο Γάλλος σκηνοθέτηςανεβαίνοντας στη σκηνή. «Ο Ζακ Οντιάρείναι εγκλωβισμένος σε ένα ταξί, εκμέρους του θέλω να ευχαριστήσω όλες τιςγυναίκες ηθοποιούς της ταινίας. Ήταν ολόγος που έκανα αυτή την ταινία, ο λόγοςπου πήγαινα κάθε πρωί στο γύρισμα!»δήλωσε.

ΤοΒραβείο Σκηνοθεσίας πήρε ο ΠορτογάλοςΜιγκέλ Γκόμες, για την ταινία «Grand Tour».Ένα ιδιότυπο δράμα που διαδραματίζεταιστη Βιρμανία των αρχών του προηγούμενουαιώνα, με κεντρικό χαρακτήρα έναν 'Αγγλοοποίος προσπαθεί να αποφύγει τον γάμομε μια συμπατριώτισσα του. «Ευχαριστώτο Φεστιβάλ και την επιτροπή για τοβραβείο . Τελικά είμαι πολύ τυχερός!»είπε ο Γκόμες και κάλεσε τους συντελεστέςτης ταινίας του στη σκηνή, ενώ αναφέρθηκεστο πορτογαλικό σινεμά και στον σκηνοθέτηΜανουέλ ντε Ολιβέιρα που υπήρξε η μεγάλητου έμπνευση.

ΤοΕιδικό Βραβείο της Επιτροπής κέρδισεο Μοχάμεντ Ρασούλοφ για την ταινία «TheSeed of the Sacred Fig», ένα αγωνιώδες δράμα πουεπιτίθεται στο απολυταρχικό καθεστώςτου Ιράν. «Είμαι χαρούμενος που η ταινίαολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε εδώ,αλλά και πολύ λυπημένος για την καταστροφήπου έχουν υποστεί οι συμπατριώτες μου,οι οποίοι βρίσκονται όμηροι ενόςαπολυταρχικού καθεστώτος. Χαιρετίζωόλες τις γενναίες γυναίκες που μουέδωσαν έμπνευση για να ολοκληρωθεί τοθαύμα αυτής της ταινίας» ανέφερε οΙρανός σκηνοθέτης και ευχαρίστησε όλατα μέλη του συνεργείου που δεν ήταν στοΦεστιβάλ γιατί έχουν συλληφθεί από τιςμυστικές υπηρεσίες του Ιράν.

ΤοΒραβείο Γυναικείας Ερμηνείας μοιράστηκανοι Κάρλα Σοφία Γκασκόν, Ζόι Σαλντάνα,Αντριάνα Παζ και Σελένα Γκόμεζ -πρωταγωνίστριες της «Emilia Pérez» του ΖακΟντιάρ. Η τρανς ηθοποιός Κάρλα ΣοφίαΓκασκόν ερμηνεύει, στο πρώτο μέρος τηςταινίας, έναν αδίστακτο βαρόνο τωνμεξικανικών καρτέλ ο οποίος αποφασίζεινα κάνει φυλομετάβαση. Έχει ως βοηθόμία επίμονη και πανέξυπνη δικηγόρο, τηνοποία ερμηνεύει εξαιρετικά η ΖόιΣαλντάνα. Ως γυναίκα πια, και με το όνομαΕμίλια Περέζ, αλλάζει ζωή, φτιάχνει ένακαινούργιο σπίτι, υποδέχεται σ' αυτό ταπαιδιά και την πρώην σύζυγό της (τηνοποία υποδύεται με θαυμαστή ωριμότηταη Σελένα Γκόμεζ), που βεβαίως δεν γνωρίζειτίποτα για τη νέα της ταυτότητα, καιτέλος ιδρύει μια οργάνωση με σκοπό ναβοηθήσει τις οικογένειες των χιλιάδωνδολοφονημένων από τα καρτέλ.

ΗΚάρλα Σοφία Γκασκόν δήλωσε φανεράσυγκινημένη: «Αφιερώνω αυτό το βραβείοστην οικογένεια μου, στη γυναίκα μουκαι την κόρη μου, σε όλους τους ηθοποιούςπου αγωνίζονται και χτυπούν πόρτες οιοποίες πολλές φορές δεν ανοίγουν, καισε όλα τα τρανς άτομα που έχουν υποφέρεικαι υποφέρουν. Όπως βλέπουμε και στηνEmilia Pérez, όλοι έχουμε την ευκαιρία ναγίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να αλλάξουμεπρος το καλύτερο. Σε όλους εσάς που μαςκάνετε να υποφέρουμε ήρθε η ώρα νααλλάξετε!».

Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας κέρδισε ο Τζέσι Πλέμονς για την ερμηνεία του στο «Kind of Kindness» του Γιώργου Λάνθιμου, ένα «τρίπτυχο παραμύθι» που περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές ιστορίες εξουσίας, κανιβαλισμού και κάθαρσης. Ο Αμερικανός ηθοποιός δεν παραβρέθηκε στη τελετή, αλλά στο μήνυμα που απέστειλε, ευχαρίστησε την επιτροπή γι' αυτήν την τιμή.

ΤοΒραβείο Σεναρίου κέρδισε η Γαλλίδασκηνοθέτρια Κοραλί Φαρζά για την ταινίατης «The Substance» στην οποία κάνει μιααναμφισβήτητα δυναμική επιστροφή ηΝτέμι Μουρ. «Μια ταινία «σωματικούτρόμου (body horror), με πολύ σπλάτερ, πουτελειώνει με πίδακες αίματος ναπλημμυρίζουν τον φακό», όπως είχε δηλώσειο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ,Τιερί Φρεμό.

«Είναιμια ταινία που μιλάει για τις γυναίκεςκαι τη βία που έχουν υποστεί. Ξέρω ότιδεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αλλάμπορεί να είναι ένα μικρό βήμα μπροστά.Αφιερώνω αυτό το βραβείο στις γυναίκεςπου παίρνουν το ρίσκο, που κάνουν μιαμικρή επανάσταση για να καλυτερεύσουντον κόσμο. Ζήτω σινεμά!» είπε η ΚοραλίΦαρζά ευχαριστώντας τους συντελεστέςτης ταινίας της που έκαναν αυτό τοπρότζεκτ πραγματικότητα.

Τα βραβεία απένειμε η φετινή Κριτική Επιτροπή, με πρόεδρο την Αμερικανίδα σκηνοθέτρια και ηθοποιό Γκρέτα Γκέργουιγκ και μέλη τον Τούρκο σεναριογράφο και σκηνοθέτη Εμπρού Τζεϊλάν, την Αμερικανίδα ηθοποιό Λίλι Γκλάντστοουν, τη Γαλλίδα ηθοποιό Εύα Γκριν, τη Λιβανέζα σκηνοθέτρια και σεναριογράφο Ναντίν Λαμπακί, τον Ισπανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά, τον Ιταλό ηθοποιό Πιερφρανσέσκο Φαβίνο, τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε Εντα και τον Γάλλο ηθοποιό και παραγωγό Ομάρ Σι.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κάννες, Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας, Πλέμονς, Λάνθιμου – Χρυσός Φοίνικας, Anora,kannes, vraveio andrikis ermineias, plemons, lanthimou – chrysos foinikas, Anora