Μνημονιακή κυβέρνηση ζητούν οι Ευρωπαίοι

«Προσδοκούμε έναν ομαλό σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία θα έχει υπό την ευθύνη της το πρόγραμμα προσαρμογής και επαρκή πλειοψηφία, για να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται». Αυτή η αναφορά περιλαμβάνεται στο προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής σχετικά με την Ελλάδα, όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.«Είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας
στην ευρωζώνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνεται ότι τα μέλη της ευρωζώνης, από το Μάιο του 2010, συνεισφέρουν σημαντικά, προκειμένου να ξεπεράσει η Ελλάδα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δείχνοντας απαράμιλλη αλληλεγγύη.Στο προσχέδιο αναγνωρίζονται επίσης «οι σημαντικές προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών», καθώς και «η πλήρης κατανόηση των προκλήσεων, που θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν».Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, ο κ. Ολάντ δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μάλιστα, τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο κ. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον κ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις επί των θεμάτων ανάπτυξης.

Στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, επανέλαβε τη δέσμευσή του να κάνει ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να πείσει τους Έλληνες να παραμείνουν εντός της ευρωζώνης και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ από τη θέση μου, για να πείσω τους Έλληνες να επιλέξουν να μείνουν στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, καθώς και για να πείσω τους Ευρωπαίους, που τυχόν το αμφισβητούν, ότι υπάρχει ανάγκη να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ» είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα