Λούκα Κατσέλη: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διαγραφής

«Ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ» δήλωσε η πρώην υπουργός, που καταψήφισε το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου.

Με μία διαρροή σε ό,τι αφορά το άρθρο 37 (για τις κλαδικές συμβάσεις) από το κυβερνών κόμμα, αυτή της κυρίας Λούκας Κατσέλη, ψηφίστηκε και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η κυρία Κατσέλη αμέσως διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, το κυβερνών κόμμα μετράει 153 βουλευτές.

Τη

διαγραφή της Λούκας Κατσέλη από το κυβερνών κόμμα γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει στην επιστολή του ότι η ψηφοφορία στη Βουλή δεν ήταν θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά θέμα εθνικής ευθύνης για την κρίσιμη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, την εξασφάλιση της έκτης δόσης και την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας της χώρας.

Επισήμανε επίσης ότι σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για βελτιωτικές αλλαγές. Κατόπιν αυτών, κατέληξε ο πρωθυπουργός, «σας ενημερώνω ότι από σήμερα η κυρία Κατσέλη δεν περιλαμβάνεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».

Λούκα Κατσέλη: «Θέματα αρχών και συνέπειας είναι αδιαπραγμάτευτα»

Από την πλευρά της η κυρία Κατσέλη μετά τη διαγραφή της δήλωσε:

«Λυπάμαι γι’ αυτήν την απόφαση. Από τη δική μου τη μεριά θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση. Για μένα όμως, θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα.

»Γι’ αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους».

«Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου ως έχει μέχρι στιγμής» είχε δηλώσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ζητώντας αναβολή της ψήφισής του επίμαχου άρθρου και επαναδιαπραγμάτευση, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Αν και σημείωσε πως κατανοεί πλήρως την ευθύνη των βουλευτών να στηρίξουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας μάλιστα πως γι’ αυτό το λόγο ψήφισε «ναι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στο άρθρο αυτό για τις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε συνδυασμό με το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων οδηγούν σε ύφεση, δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και δεν καταπολεμούν την ανεργία. Προέβλεψε μάλιστα πως αυτές ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα μια γενικευμένη και ανεξέλεγκτη μείωση μισθών, που θα αφαιρέσει πολλά δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομία. «Και μετά θα έρθει η Τρόικα να μας ζητάει νέα μέτρα, γιατί δήθεν δεν πιάσαμε τους στόχους» πρόσθεσε η κυρία Κατσέλη.

Μάλιστα, η πρώην υπουργός υποστήριξε πως οι κλαδικές συμβάσεις δεν παγώνουν απλώς, αλλά ουσιαστικά καταργούνται, ενώ αμφισβήτησε αν σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξακολουθή

Keywords
Τυχαία Θέματα